Ζητούμενο ο αυτοματισμός

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΣΧΟΛΙΟ

Το πέρασμα της «Ζηνοβίας», παραμονές του νέου έτους, αποδείχθηκε πολλαπλώς αποκαλυπτικό και διδακτικό. Μία –κατά κοινή ομολογία– όχι εξαιρετικά δύσκολη χιονόπτωση έκλεισε την εθνική οδό, ενώ ημέρες μετά, μόλις μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή των Βιλίων εξακολουθούσαν μέχρι χθες να υπάρχουν προβλήματα, αφού από τη χιονόπτωση προκλήθηκαν αποκλεισμοί δρόμων και σπιτιών και διακοπές στο σύστημα ηλεκτροδότησης και στην ύδρευση.

Εχοντας επίγνωση της αποκαλυπτικής δύναμης των νέων Μέσων και της ταχύτητας διάδοσης της πληροφορίας, ιδιαίτερα όταν το πρόβλημα εξελίσσεται παρουσία μεγάλου αριθμού πολιτών που υφίστανται την ταλαιπωρία, η κυβέρνηση δεν προσπάθησε να κρυφτεί. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να εντοπισθούν οι ευθύνες, όπου υπάρχουν, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δημόσια παραδοχή του υπουργού Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, ότι «προφανώς αποτύχαμε», σε σχόλιό του για τη διακοπή κυκλοφορίας στην εθνική οδό. Καλώς ή κακώς, η ευθύνη για την εικόνα αποτυχίας του κρατικού μηχανισμού στη διαχείριση μικρότερων ή μεγαλύτερων κρίσεων βαρύνει την εκάστοτε κυβέρνηση, δεδομένων των προσδοκιών που αυτή έχει καλλιεργήσει ότι μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα από τις προγενέστερες· προσδοκίες οι οποίες εν πολλοίς καθορίζουν την ψήφο κρίσιμης μάζας των πολιτών. Είναι, λοιπόν, ευθύνη της κυβέρνησης να αναζητήσει λάθη και παραλείψεις και να τα καταλογίσει στους υπευθύνους.

Ωστόσο, αυτό αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου και η εκ των υστέρων αναζήτηση και ο καταλογισμός ευθυνών μπορεί να αποτελούν δίκαιη απαίτηση από εκείνους που υφίστανται τις επιπτώσεις των λανθασμένων εκτιμήσεων και χειρισμών, αλλά δεν επαρκούν και δεν προσφέρουν κάτι περισσότερο από πρόσκαιρη εκτόνωση της συσσωρευμένης αγανάκτησης.

Πραγματικό μέτρο επιτυχίας ή αποτυχίας της εκάστοτε κυβέρνησης είναι η μέριμνα αποτροπής επανάληψης των λαθών. Καθίσταται σαφές ότι ο κρατικός μηχανισμός, ως αποτέλεσμα και της πολυετούς οικονομικής κρίσης, έχει απολέσει τα αντανακλαστικά του και τον αυτοματισμό στη διαδικασία διαχείρισης κρίσεων, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται αναποτελεσματικός ακόμη και σε μικρής κλίμακας κρίσεις. Η ανάγκη επικαιροποίησης σχεδίων και σεναρίων διαχείρισης κρίσεων είναι προφανής. Οπως και η ανάγκη επικαιροποίησης του τρόπου με τον οποίο το κράτος ασκεί τον ρόλο του – τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε εποπτικό επίπεδο. Και εκεί είναι που θα κριθεί εάν η κυβέρνηση «άκουσε» τα μηνύματα της «Ζηνοβίας».

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *