Ηλιακή λάμπα από πλαστικό μπουκάλι -Πως να την φτιάξεις

11Το 2002, ένας Bραζιλιάνος μηχανικός είχε μια στιγμή έμπνευσης, η οποία προέκυψε καθώς έψαχνε τρόπο να φωτίσει το σπίτι του κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χρησιμοποιώντας τίποτα περισσότερο παρά πλαστικά μπουκάλια γεμάτα με νερό και μια μικροσκοπική ποσότητα χλωρίνης. Κατά τα τελευταία τρία χρόνια, η καινοτόμα εφεύρεση του έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και τώρα σε εκατομμύρια σπίτια. Κάθε μέσο μπουκάλι αποδίδει το ίδιο με λαμπτήρα 50 watt.

Για τους ανθρώπους, το φως του ήλιου και η βιταμίνη D είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξη και τη διατήρηση ενός υγιούς σώματος [1], από τη γέννηση ως το θάνατο. “Οι άνθρωποι χτίζουν χιλιάδες μονάδες βιταμίνης D μέσα σε λίγα λεπτά με ολόσωμη έκθεση στο φως του ήλιου. Από ό, τι γνωρίζουμε από τη φύση, είναι απίθανο ένα τέτοιο σύστημα να εξελίχθηκε στην τύχη”, δηλώνει ο Δρ. John Cannell, εκτελεστικός διευθυντής, του συμβουλίου για τη βιταμίνη D. Χρειαζόμαστε το φυσικό φως σε όλη τη διάρκεια της ημέρας για να βοηθήσουμε στη βελτίωση της διάθεσης και της υγείας μας.

Πώς λειτουργεί η Ηλιακή Λάμπα Μπουκαλιού;

Η λάμπα μπουκαλιού λειτουργεί κατά την διάρκεια της μέρας και όχι της νύχτας με σκοπό να φωτίζει εσωτερικούς χώρους κάνοντας ιδιαίτερη οικονομία.

Λοιπόν, πώς λειτουργεί; Πρόκειται για διάθλαση του φωτός του ήλιου, εξηγεί ο Moser, καθώς γεμίζει ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι δύο λίτρων.

“Προσθέστε δύο καπάκια χλωρίνης για την προστασία του νερού, ώστε να μην γίνει πράσινο (από τα φύκια). Όσο καθαρότερο το μπουκάλι, τόσο το καλύτερα”, προσθέτει.

Διπλώστε το πρόσωπό του σε ένα ύφασμα κάνοντας μια τρύπα σε ένα κεραμίδι ή πλακάκι της οροφής, με ένα τρυπάνι. Στη συνέχεια, από τα κάτω προς τα πάνω, ωθούμε τη φιάλη στην πρόσφατα φτιαγμένη οπή.

“Προσαρμόζετε το μπουκάλι με πολυεστερική ρητίνη ώστε ακόμα και όταν βρέχει, η οροφή να μην έχει διαρροές -Ούτε μια σταγόνα”

 

“Ένας μηχανικός ήρθε και μέτρησε το φως”, λέει. “Εξαρτάται από το πόσο ισχυρός είναι ο ήλιος, αλλά είναι περισσότερο ή λιγότερο 40 έως 60 βατ”, λέει.

Η έμπνευση για τη “λάμπα Moser” του ήρθε κατά τις συχνές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα το 2002. «Τα μόνα μέρη που είχαν ενέργεια ήταν τα εργοστάσια, δεν είχαν τα σπίτια του κόσμου», λέει, μιλώντας για την πόλη όπου ζει, την Uberaba , στη νότια Βραζιλία.

Ο Moser και οι φίλοι του άρχισαν να αναρωτιούνται πώς θα σημάνουν συναγερμό, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως αν πέσει ένα μικρό αεροπλάνο, έχοντας στο μυαλό τους μια κατάσταση που δεν είχαν ξαναζήσει.

Ο προϊστάμενος του τότε, του πρότεινε να πάρει ένα πεταμένο πλαστικό μπουκάλι, γεμίζοντάς το με νερό και να το χρησιμοποιήσει ως φακό εστιάζοντας τις ακτίνες του ήλιου στο ξερό χορτάρι. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε κανείς να ξεκινήσει μια φωτιά, ως μήνυμα προς τους διασώστες.
Αυτή η ιδέα κόλλησε στο κεφάλι του Moser -που άρχισε να παίζει τριγύρω, γεμίζοντας μπουκάλια και κάνοντας κύκλους διαθλασμένου φωτός.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *