Ημιαυτόνομα ρομπότ για παροπλισμό πυρηνικών εγκαταστάσεων

Ημιαυτόνομα ρομπότ για παροπλισμό πυρηνικών εγκαταστάσεων

www.lancaster.ac.uk

Προηγμένα συστήματα για ρομπότ που χρησιμοποιούνται για παροπλισμό πυρηνικών εγκαταστάσεων αναπτύσσουν μηχανικοί του Lancaster University.

To λογισμικό αυτό θα καταστήσει τα ρομπότ ημιαυτόνομα, απλοποιώντας τον έλεγχο από τους ανθρώπους χειριστές, ο οποίος εκ των πραγμάτων πρέπει να γίνεται εξ αποστάσεως, δεδομένων των επικίνδυνα υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας στα περιβάλλοντα όπου επιχειρούν τα ρομπότ.

Το λογισμικό αυτό, εκτιμούν οι ερευνητές του Lancaster University, έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει σημαντικά τις επιχειρήσεις/ διαδικασίες παροπλισμού, ενώ επίσης διατηρείται ο ανθρώπινος έλεγχος/ επίβλεψη επί του ρομπότ.

Το «πακέτο» περιλαμβάνει ένα κινούμενο ρομπότ με δύο βραχίονες, εξοπλισμένο με λογισμικό imaging και μια κάμερα Microsoft Kinect. Το σύστημα επιτρέπει την ταυτοποίηση, το πιάσιμο και την κοπή αντικειμένων, όπως πχ μεταλλικοί σωλήνες, που συναντώνται συχνά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

«Το στάνταρ για τον παροπλισμό πυρηνικών εγκαταστάσεων είναι ο απευθείας τηλεχειρισμός ρομπότ από ανθρώπους, κάτι που δυσκολεύει πολύ τα πράγματα για τους χειριστές, ειδικά δεδομένης της πολυπλοκότητας των εργασιών παροπλισμού. Πλήρως αυτόνομες λύσεις είναι απίθανο να θεωρηθούν ασφαλείς στο κοντινό μέλλον, οπότε εξετάσαμε τη δημιουργία μιας ημιαυτόνομης λύσης που βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα» λέει ο Τζέιμς Τέιλορ, καθηγητής Control Engineering στο πανεπιστήμιο.

«Χρησιμοποιώντας μια μεμονωμένη κάμερα τοποθετημένη στο ρομπότ, το σύστημά μας επικεντρώνεται σε μια κοινή εργασία σε αυτά τα “σκληρά” περιβάλλοντα- την επιλογή και κοπή σωλήνων. Το σύστημά μας επιτρέπει στον χειριστή να δίνει οδηγία στο ρομπότ να πιάσει έναν σωλήνα και να τον κόψει απλά με τέσσερα κλικ».

Σύμφωνα με τους μηχανικούς, το σύστημα αυτό παρουσιάζει σαφώς καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με το υπάρχον πρότυπο χειρισμού μέσω joystick, καθώς διατηρείται ο γενικότερος έλεγχος επί του ρομπότ, αλλά μειώνεται σημαντικά ο φόρτος εργασίας του χειριστή και ο χρόνος λειτουργίας.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *