ΗΠΑ: Πιθανοί έλεγχοι σε λογαριασμούς social media στις αιτήσεις για βίζα

ΗΠΑ: Πιθανοί έλεγχοι σε λογαριασμούς social media στις αιτήσεις για βίζα

REUTERS/PATRICK T. FALLON

Το ενδεχόμενο επιβολής ελέγχων σε λογαριασμούς σε social media στο πλαίσιο των διαδικασιών επεξεργασίας αιτήσεων για βίζα εισόδου στις ΗΠΑ εξετάζει η κυβέρνηση Τραμπ.

Όπως αναφέρει το BBC, η πρόταση αυτή προέρχεται από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, και στο πλαίσιό της θα απαιτείται από τους περισσότερους αιτούντες βίζα να δίνουν λεπτομέρειες για τους λογαριασμούς τους σε Facebook και Twitter- αποκαλύπτοντας επίσης όλες τις ταυτότητες που είχαν στα social media μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια. Εκτιμάται πως, εάν περάσει η πρόταση αυτή, θα επηρεάζονται περίπου 14,7 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως.

Σκοπός αυτού του μέτρου θα είναι ο εντοπισμός και ο έλεγχος αυτών που ζητούν τόσο μεταναστευτικές όσο και μη μεταναστευτικές βίζες. Από τους αιτούντες θα ζητούνται επίσης οι αριθμοί τηλεφώνου που είχαν κατά την πενταετία, οι διευθύνσεις email και το ιστορικό ταξιδιών τους. Ακόμη, θα ζητείται να αναφέρουν εάν έχουν απελαθεί ποτέ από κάποια χώρα, καθώς και αν έχουν συγγενείς που ενεπλάκησαν σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Η πρόταση αυτή δεν θα επηρεάζει τους πολίτες από χώρες όπου οι ΗΠΑ παρέχουν τη δυνατότητα ταξιδιού άνευ βίζας- ωστόσο θα επηρεάζονται πολίτες από χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα και το Μεξικό.

Στο πλαίσιο κανόνων που είχαν θεσπιστεί τον περασμένο Μάιο, στους αρμόδιους αξιωματούχους είχε δοθεί η οδηγία να ζητούν στοιχεία στα social media εάν θεωρούσαν πως απαιτούνταν για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα κάποιου ή να πραγματοποιήσουν πιο εκτενείς ελέγχους για σκοπούς εθνικής ασφαλείας.

Για να περάσει η πρόταση αυτή θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Office of Management and Budget. Το κοινό θα έχει δύο μήνες για να προβεί σε σχόλια επ'αυτής πριν την τελική απόφαση.


Πηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *