Η ατζέντα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σχέδια αναβάθμισης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Αμυνας, προγραμματισμός ακροάσεων στο αμέσως προσεχές μέλλον των αρμόδιων υπουργών, Ν. Δένδια και Ν. Παναγιωτόπουλου, σκέψεις για περισσότερες συνεδριάσεις «κεκλεισμένων των θυρών» ώστε να γίνουν ουσιαστικότερες οι συζητήσεις, αλλά και προβληματισμός για τις εξελίξεις ιδιαίτερα στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καταγράφηκαν στη χθεσινή, πρώτη συνεδρίαση κατά την νέα περίοδο, της επιτροπής.

Το θέμα των ακροάσεων των δύο υπουργών έθεσε ευθύς εξαρχής ο πρόεδρος της επιτροπής Κ. Γκιουλέκας σημειώνοντας μάλιστα ότι έχει υπάρξει ήδη επικοινωνία και αποδοχή της πρόσκλησης από πλευράς των κ. Δένδια και Παναγιωτόπουλου για το αμέσως προσεχές μέλλον. Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχει ως ιδέα να προσκληθεί στην επιτροπή μεταξύ των άλλων και ο προταθείς ως νέος Ελληνας επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς πριν αναλάβει τα καθήκοντά του.

Σε παρέμβασή της η κ. Μαριέττα Γιαννάκου (Ν.Δ.) ανέφερε ότι θα πρέπει να προσκληθεί και «όλο το σύστημα νομικής τεκμηρίωσης θεμάτων που αφορούν τα ελληνικά συμφέροντα» του υπουργείου Εξωτερικών, κυρίως «για να γνωρίζουμε για τι πράγμα μιλάμε όταν μιλάμε για διεθνές δίκαιο, ποιες είναι οι προσδοκίες και ποιοι είναι οι κίνδυνοι».

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για την ανάγκη να γίνει ειδικότερη συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά: «Οταν θα έρθει ο κ. Δένδιας, η κουβέντα θα πρέπει να είναι ειλικρινής. Πάμε για όξυνση, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό».

Ανοίγοντας την ατζέντα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Αθανασία Αναγνωστοπούλου μίλησε για τη σκοπιμότητα ειδικής συζήτησης για το Brexit με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτ. Βαρβιτσιώτη. Ειδικές συναντήσεις με πρέσβεις της χώρας μας ζήτησε ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης (Ν.Δ.), παρακολούθηση της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών ο κ. Κ. Μπογδάνος (Ν.Δ.), ειδική ενημέρωση αναφορικά με το προσφάτως αναγγελθέν Γραφείο Αμυντικής Διπλωματίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ο κ. Αθ. Δαβάκης (Ν.Δ.)

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *