Η γενιά των φρούτων-X

1Στο δημοφιλές κόμικ X-MEN κάποια στιγμή ορισμένοι άνθρωποι μεταλλάχθηκαν αποκτώντας μοναδικές ικανότητες. Το ίδιο συμβαίνει και με διάφορα φρούτα που οι επιστήμονες μεταλλάσσουν δημιουργώντας νέες απίστευτες ποικιλίες. Ας δούμε ορισμένα από τα φρούτα-Χ…

Η σωτήρια μπανάνα

Ξεκινούν οι δοκιμές μιας γενετικά τροποποιημένης μπανάνας που δημιούργησαν ερευνητές στην Αυστραλία. Η μπανάνα αυτή έχει αυξημένα επίπεδα σιδήρου και βιταμίνης Α και στόχος είναι να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο στη μείωση της βρεφικής θνησιμότητας αλλά και της απώλειας της όρασης σε μικρά παιδιά οι οποίες οφείλονται στην έλλειψη διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά. Τη γενετικά τροποποιημένη μπανάνα ανέπτυξαν ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Queensland στο Μπρίσμπεϊν έπειτα από προσπάθειες εννέα ετών. Η μπανάνα περιέχει αυξημένα επίπεδα της αντιοξειδωτικής ουσίας βήτα-καροτίνης (την οποία ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α) η οποία, μεταξύ άλλων, αποτρέπει τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και προστατεύει τα μάτια.

Η «ζαχαρένια» ντομάτα

Καλλιεργητές στην Ισπανία δημιούργησαν για λογαριασμό της μεγάλης εταιρείας λιανικής πώλησης τροφίμων Τesco μια ντομάτα η οποία, όπως υποστηρίζουν, είναι τόσο γλυκιά όσο ένα ροδάκινο. Η ντομάτα-ζάχαρη είναι το αποτέλεσμα προσπαθειών δύο ετών και διασταύρωσης 3.000 διαφορετικών ποικιλιών ντομάτας. Και η υπεροχή της δεν είναι μόνο γευστική, σύμφωνα με τους δημιουργούς της. Η… μελένια τομάτα, που είναι μικρή όσο ένα τοματάκι τσέρι, είναι άκρως υγιεινή: μια χούφτα από τα νέα ντοματάκια μπορεί να προσφέρει περίπου το 50% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης πρόσληψης βιταμίνης C, ενώ παρέχει επίσης μεγάλες δόσεις του αντιοξειδωτικού λυκοπένιο (πρόκειται για το χημικό που χαρίζει στην ντομάτα το κόκκινο χρώμα της). Οπως ανέφερε εκπρόσωπος της Τesco, τα νέα ντοματάκια ελπίζεται ότι θα είναι ελκυστικά στα μικρά παιδιά τα οποία συχνά αρνούνται να φάνε ντομάτα λέγοντας ότι είναι ξινή.

Διαστημική κερασιά

Ενα κουκούτσι κερασιάς που ταξίδεψε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και στη συνέχεια επέστρεψε στη Γη για να φυτρώσει και να αναπτυχθεί έχει καταπλήξει ειδικούς και μη αποδίδοντας, αν όχι καρπούς, τουλάχιστον άνθη πολύ νωρίτερα από τα άλλα φυτά του είδους του. Η «διαστημική» κερασιά φύεται σε έναν ναό κοντά στο Κιότο και άνθισε σχεδόν στον μισό χρόνο από ό,τι οι γήινες «ομόλογοί» της. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σε θέση να γνωρίζουν την ακριβή αιτία που προκάλεσε αυτή την ταχεία ανάπτυξη δηλώνοντας ότι δεν έχουν ακόμη επαρκή στοιχεία. Ορισμένοι σχολιαστές έσπευσαν ωστόσο να επισημάνουν στον ξένο Τύπο ότι τα αποτελέσματα της Ιαπωνίας ενδέχεται να βοηθήσουν τα φιλόδοξα σχέδια της NASA – και όχι μόνο – για την καλλιέργεια φυτών στο Διάστημα προς βρώση αλλά και τέρψη των αστροναυτών.

Το «απόλυτο» καρπούζι

Διεθνής ομάδα ερευνητών κατάφερε να αποκωδικοποιήσει το γονιδίωμα του καρπουζιού. Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού, σύμφωνα με τους ειδικούς, ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη νέων ποικιλιών με πιο ζουμερά, πιο θρεπτικά, πιο γλυκά αλλά και πιο ανθεκτικά στις ασθένειες καρπούζια.

Την προσπάθεια της αποκωδικοποίησης έκανε ομάδα 60 επιστημόνων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα. Οι ερευνητές μελέτησαν και συνέκριναν το γονιδίωμα 20 ειδών καρπουζιών και διαπίστωσαν ότι πολλά γονίδια που συνδέονται με την ανθεκτικότητα στις ασθένειες στα καρπούζια χάθηκαν κατά τη διαδικασία της «εξημέρωσης» του φρούτου. Οπως σημειώνουν, το καρπούζι έχει 23.440 γονίδια, περίπου όσα και ο άνθρωπος. Δημιούργησαν μάλιστα έναν χάρτη γονιδιακών παραλλαγών του καρπουζιού πρώτης γενεάς.

Εχοντας πλέον ολοκληρωμένο το γονιδίωμα του καρπουζιού οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα γενετικά δεδομένα για να δημιουργήσουν νέες διασταυρώσεις οι οποίες θα οδηγήσουν τελικά σε καρπούζια που θα έχουν φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς απέναντι στις ασθένειες ενώ ταυτόχρονα θα είναι πιο εύγευστα και θρεπτικά. Είναι πιθανό μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, να υπάρξει επέμβαση στο χρώμα αλλά και στο μέγεθος των καρπουζιών.

Το τέλος των κουκουτσιών

Πολλές ερευνητικές ομάδες πειραματίζονται με φρούτα που περιέχουν κουκούτσια προσπαθώντας να τα… εξαφανίσουν. Η πιο πρόσφατη σχετική προσπάθεια έγινε από ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Μπιχάρ, στην Ινδία, οι οποίοι επέφεραν βελτιώσεις σε μια ποικιλία μάνγκο με μικρό κουκούτσι. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο καρπός της νέας ποικιλίας Sindhu ζυγίζει 200 γρ., είναι γλυκός και ζουμερός και η σάρκα του είναι λιγότερο ινώδης συγκριτικά με άλλα μάνγκο. Ο πυρήνας του καταλαμβάνει μόλις το 10% του όγκου του, σε σχέση με το 15%-30% των άλλων ποικιλιών.

Παράλληλα αμερικανοί ερευνητές αποφάσισαν να ασχοληθούν με τα πορτοκάλια και κατάφεραν να δημιουργήσουν μια νέα ποικιλία πορτοκαλιών στο εσωτερικό των οποίων δεν υπάρχουν κουκούτσια. Συνήθως τα πορτοκάλια έχουν 15-30 κουκούτσια, ωστόσο τα πορτοκάλια της νέας ποικιλίας διαθέτουν το πολύ 2-3 κουκούτσια. Το νέο είδος πορτοκαλιού, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, θα προσελκύσει τους λάτρεις του ευρέως διαδεδομένου φρούτου.

Η νέα ποικιλία ονομάζεται KinnowLS και αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Τα πορτοκάλια της νέας ποικιλίας έχουν μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από μανταρίνι και λεπτή λεία φλούδα ενώ, σύμφωνα με τους δημιουργούς τους, διαθέτουν πολύ γλυκιά γεύση.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *