Η επαναφορά της πόλωσης και η μάχη του Κέντρου

Η αντιπαράθεση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, την εβδομάδα που πέρασε, αποτελεί σαφές δείγμα για τις προθέσεις των δύο κομμάτων ενόψει Σεπτεμβρίου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σαφή δείγματα για τις τακτικές που θα ακολουθήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα από τον Σεπτέμβριο πρόσφερε η αντιπαράθεση στη Βουλή την εβδομάδα που πέρασε. Οι ομιλίες των δύο πολιτικών αρχηγών, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, κινήθηκαν σε εκ διαμέτρου αντίθετες λογικές. Από πλευράς του πρωθυπουργού η στρατηγική είναι σαφής: η πρόθεση είναι να γίνει πράξη μία «φυγή προς τα εμπρός», όπως το έθετε αρμόδια κυβερνητική πηγή, δηλαδή να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα καταδείξουν άμεσα την αλλαγή πλεύσης και νοοτροπίας της χώρας μετά τα 4,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβερνητική υπερδραστηριότητα στο έναν μόλις μήνα από τη νίκη στις εκλογές δείχνει ακριβώς αυτή την πρόθεση.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως η επιθυμία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ταυτόχρονα η οδηγία προς τα στελέχη του, είναι η κυβέρνηση να κινηθεί πάνω στο τετράπτυχο «έργα, συνέπεια, ταχύτητα, αποτέλεσμα». Σε αυτό το πλαίσιο, χωρίς να σημαίνει πως η περίοδος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα έχει άφεση αμαρτιών, το Μαξίμου προχωρά κοιτώντας μπροστά. Τα παραπάνω αποτυπώθηκαν με σαφήνεια τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή, όπου τα κυβερνητικά στελέχη, παρά το ότι απάντησαν όποτε προκλήθηκαν –χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Γεραπετρίτης προς τον κ. Τσίπρα– δεν επεδίωξαν μία τυφλή σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση. Η τακτική αυτή αποτελεί ουσιαστικά τη φυσική συνέχεια της –επιτυχημένης εκλογικά– στρατηγικής Μητσοτάκη κατά την προεκλογική περίοδο, όπου συνειδητά επέλεξε να μιλάει κυρίως για το μέλλον.

Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ η τακτική είναι διαφορετική. Ο Αλέξης Τσίπρας, που προσπαθεί να βρει σταδιακά τα πατήματά του στα έδρανα της αντιπολίτευσης, έδωσε ένα σαφές στίγμα του πώς θα κινηθεί. Η «σκληρή δομική αντιπολίτευση» είναι δεδομένη. Και όχι μόνο. Η τελευταία ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε ένα ακόμα στοιχείο. Ο κ. Τσίπρας μετά την «εκεχειρία» των πρώτων ημερών της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, επιστράτευσε και πάλι την τακτική τής κατά μέτωπον επίθεσης ακόμα και επί προσωπικού, πολώνοντας όσο μπορούσε το κλίμα. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το άσυλο, σχολίασε, όπως είχε κάνει και παλαιότερα, τις σπουδές του κ. Μητσοτάκη στο εξωτερικό. Η αναφορά δεν είναι αμελητέα, καθώς δείχνει πως ο τέως πρωθυπουργός δεν θα βγάλει από την αντιπολιτευτική του τακτική τις επιθέσεις εκείνες, ακόμα και προσωπικές, που θεωρεί πως αποδομούν τον πρωθυπουργό. Από τη συζήτηση, πάντως, για το άσυλο ενδιαφέρουσα ήταν η αναφορά του κ. Τσίπρα στον κίνδυνο «να μετατραπούν μεγάλες πανεπιστημιακές σχολές σε εστίες έντασης», κάτι που αν επιβεβαιωθεί μένει να δούμε τη στάση του ίδιου.

Η διεκδίκηση

Τα παραπάνω, ως τελική έκφραση της στρατηγικής των κομμάτων, αποτελούν την κορυφή της πυραμίδας. Την ίδια ώρα, όμως, «από κάτω» εξελίσσεται μία μάχη για το πολιτικό Κέντρο που προκαλεί ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ. Τούτο συμβαίνει καθώς, ενώ στην Κουμουνδούρου η συζήτηση για τη μετεξέλιξη του κόμματος ουσιαστικά δεν έχει ξεκινήσει, η κυβερνητική πλέον Ν.Δ. παρουσιάζει τάσεις άλωσης του πολιτικού Κέντρου. Η πληθώρα στελεχών προερχόμενη από το Κέντρο, που δεν ανήκει στην παραδοσιακή της βάση και έχει αξιοποιηθεί μέχρι τώρα από την κυβέρνηση, δημιουργεί μία δυναμική για τη Ν.Δ. σε έναν χώρο που ενδιαφέρει πλέον και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο μεγάλος κίνδυνος για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, που αναμένεται το συνέδριο του κόμματος και μαζί η αποκρυστάλλωση της πολιτικής του κατεύθυνσης, να έχει εισχωρήσει ακόμα περισσότερο η Ν.Δ. στον χώρο αυτόν. Ετσι εξηγείται και η ανακούφιση με την οποία είδαν στον ΣΥΡΙΖΑ την αποχώρηση από τη Βουλή την περασμένη Πέμπτη της ήσσονος αντιπολίτευσης, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην τροπολογία της «τελευταίας στιγμής» του υπουργείου Εργασίας, καθώς θεώρησαν πως ψαλιδίζει το κεντρώο προφίλ της Ν.Δ. Δεδομένο, πάντως, πρέπει να θεωρείται πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει εντός του φθινοπώρου ανοίγματα στον κεντρώο χώρο ώστε να δημιουργήσει κλίμα προς το συνέδριο. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται και κάλεσμα συνεργασίας στο ΚΙΝΑΛ, με αρμόδια χείλη, πάντως, να λένε «όλα στην ώρα τους». Προφανώς και στην εξίσωση του Κέντρου κομβικό ρόλο θα παίξουν οι αντοχές του ΚΙΝΑΛ, η μετεκλογική εικόνα του οποίου αποτυπώνει αρκετές αρρυθμίες. Σημείο καμπή θεωρείται το τι θα πράξει με τον εκλογικό νόμο, με συνεργάτες της κ. Γεννηματά να διαμηνύουν πως δεν υπάρχει καμία λευκή επιταγή προς κανέναν.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *