Η θρεπτική αξία της φράουλας

18Αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων, με σχήμα ιδιαίτερο, θυμίζοντας καρδιά και χρώμα πολύ ελκυστικό, η φράουλα έρχεται πρώτη στις καλοκαιρινές μας «φρουτένιες» επιλογές. Χαρακτηρίζεται από ξεχωριστό άρωμα και ιδιαίτερη γεύση, μπορεί να αποτελέσει ενδιάμεσο γεύμα, δροσιστικό χυμό ή σορμπέ, ή ακόμη και συστατικό κάποιου καλοκαιρινού κοκτέιλ.

Γιατί ξεχωρίζει;

Η πολυδιάστατη θρεπτική της αξία είναι εκείνη που την κάνει να ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα φρούτα του καλοκαιριού.

Πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών, γνωστών ως πολυφαινόλες, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου ενώ πολλές μελέτες μαρτυρούν τις αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές της ιδιότητες. Μάλιστα, κατατάσσεται μεταξύ των 20 κορυφαίων φρούτων με αντιοξειδωτικές ικανότητες.

Tip: Γνωρίζατε ότι μόλις μία μερίδα – περίπου οκτώ φράουλες – παρέχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι;

Συν τοις άλλοις, η φράουλα είναι ένα φρούτο χωρίς λιπαρά, χωρίς χοληστερόλη, χαμηλό σε θερμίδες, ελεύθερο νατρίου και πλούσιο σε κάλιο και νερό βοηθώντας έτσι στην ενυδάτωση αλλά και στην αίσθηση κορεσμού με ελάχιστες θερμίδες.

Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε ανθοκυανίνες είναι εκείνη που ενισχύει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, ενώ τα φλαβονοειδή που περιέχονται στην φράουλα, και είναι υπεύθυνα για το χρώμα αλλά και τη γεύση της, βοηθούν στη μείωση των καρδιακών παθήσεων.

Έτσι λοιπόν, λόγω του μοναδικού συνδυασμού αντιοξειδωτικών αλλά και αντιφλεγμονωδών συστατικών, οι φράουλες εκτός από εύγεστο καλοκαιρινό φρούτο αποτελούν και ασπίδα προστασίας για διάφορες παθήσεις του οργανισμού.

Φράουλα η… προσωπική σας αισθητικός

Τα ευεργετικά οφέλη αυτού του νόστιμου και δροσιστικού φρούτου δεν περιορίζονται μόνο στην προστασία του οργανισμού στο κομμάτι υγεία. Ο ξεχωριστός συνδυασμός των θρεπτικών συστατικών της φροντίζει το δέρμα μας προσφέροντας αντιγηραντική δράση, ενώ παράλληλα συμβάλλει σημαντικά στην υγιή εμφάνιση των μαλλιών και των νυχιών προσφέροντας λάμψη και δύναμη. Η περιεκτικότητά της σε βιοτίνη αλλά και η δύναμη της βιταμίνης C, που είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή κολλαγόνου, συμβάλλουν στη βελτίωση της ελαστικότητας και της ανθεκτικότητας του δέρματος. Από την άλλη μεριά, το ελαγικό οξύ, που δρα ως αντιοξειδωτικό, προλαμβάνει εμφανώς την καταστροφή του κολλαγόνου και τη δημιουργία φλεγμονών, 2 βασικοί παράγοντες που ευθύνονται για την ανάπτυξη ρυτίδων (ιδιαίτερα μετά από συνεχή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία).

Τι πρέπει να προσέχετε;

Όταν αγοράζετε τις φράουλες, σιγουρευτείτε ότι δεν είναι ζαρωμένες ή ‘στραπατσαρισμένες’, αλλά λαμπερές με όμορφο κόκκινο χρώμα, με το πράσινο κοτσανάκι τους και το ελαφρύ χνούδι τους από πάνω.

Όταν έρθει η ώρα να τις καταναλώσετε, πλύνετε τις καλά και αποθηκεύστε τις σε πλαστικό σκεύος, όχι αεροστεγώς κλεισμένες.

Πώς να τις απολαύσετε με λίγες θερμίδες

Προσθέστε τις κομμένες στη σαλάτα σας.Φτιάξτε ένα δροσερό ρόφημα με 1 κούπα φράουλες, θρυμματισμένο πάγο, 2κ.σ γιαούρτι 2% και ½ ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών.

Επιλέξτε ζελέ φρούτων χωρίς ζάχαρη ή με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά και προσθέστε φράουλες κομμένες σε φέτες.

Συνοδεύστε τα κράκερς σας με μαλακή μαργαρίνη εμπλουρισμένη σε ω-3 και φράουλες, σαν γλύκισμα.

Συνδυάστε το αγαπημένο σας γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και λαχταριστά κομματάκια φράουλας.

Φτιάξτε μπουκίτσες cheesecake χρησιμοποιώντας μπισκότα τύπου digestive χωρίς ζάχαρη ή με μειωμένα λιπαρά, τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών και μαρμελάδα φράουλα.

Πολλοί συνηθίζουν να πασπαλίζουν τις φράουλες με ζάχαρη ή να τις γαρνίρουν με σαντιγί. Κάντε πιο light αυτήν την εκδοχή χρησιμοποιώντας απλά, νερό, κάποια ολιγοθερμιδική γλυκαντική ύλη τύπου στέβια ως υποκατάστατο της ζάχαρης και προσθέστε φυλλαράκια μέντας και ελάχιστο κονιάκ.

Tip: Γνωρίζατε ότι η φράουλα, λόγω του ότι είναι όξινο φρούτο, μπορεί να ανατικαταστήσει τη ντομάτα στις σαλάτες σας, στο τοστ ή ακόμα και στα φαγητά κατσαρόλας;

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *