Η Κίνα φέρεται να ετοιμάζει «αντεπίθεση» κατά των ΗΠΑ με «όπλο» τις σπάνιες γαίες

Η Κίνα φέρεται να ετοιμάζει «αντεπίθεση» κατά των ΗΠΑ με «όπλο» τις σπάνιες γαίες

REUTERS/Yuriko Nakao

Εικασίες πως η Κίνα ενδεχομένως να ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει την κυρίαρχη θέση της ως εξαγωγού σπανίων γαιών για να πιέσει τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου πυροδότησε η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ σε εγκαταστάσεις σπανίων γαιών.

Ως σπάνιες γαίες ορίζονται 17 χημικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται σε ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών- από καταναλωτικές ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι στρατιωτικό εξοπλισμό. Το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών τους, ως αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου, προκάλεσε απότομες ανόδους στις τιμές των μετοχών των παραγωγών- μεταξύ των οποίων και η εταιρεία την οποία επισκέφθηκε ο Σι.

Όπως αναφέρει το Reuters, αν και η Κίνα μέχρι τώρα δεν έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως θα θέσει περιορισμούς στις πωλήσεις σπανίων γαιών στις ΗΠΑ, κινεζικά ΜΜΕ έχουν προβεί σε σαφείς υπαινιγμούς πως θα συμβεί κάτι τέτοιο. Σε άρθρο με τίτλο «ΗΠΑ, μην υποτιμάτε τη δυνατότητα της Κίνας να αντεπιτεθεί», η επίσημη «Λαϊκή Ημερησία» αναφέρθηκε στην «άβολη» εξάρτηση των ΗΠΑ από τις σπάνιες γαίες που προέρχονται από την Κίνα. «Θα γίνουν οι σπάνιες γαίες ένα όπλο αντιποίνων για να απαντήσει η Κίνα στην πίεση που της ασκούν οι ΗΠΑ χωρίς λόγο; Η απάντηση δεν είναι μυστήριο», αναφερόταν.

«Αδιαμιφισβήτητα, η αμερικανική πλευρά θέλει να χρησιμοποιεί τα προϊόντα που παράγονται από τις εξαγόμενες σπάνιες γαίες της Κίνας για να αντιμετωπίσει και να καταστείλει την ανάπτυξη της Κίνας. Ο κινεζικός λαός δεν θα το αποδεχτεί αυτό» έγραψε η εφημερίδα του κομμουνιστικού κόμματος της χώρας.

«Συστήνουμε στις ΗΠΑ να μην υποτιμήσουν τη δυνατότητα της κινεζικής πλευράς να προστατεύει τα δικαιώματα ανάπτυξης και τα συμφέροντά της. Μην πείτε πως δεν σας προειδοποιήσαμε».

Η έκφραση «μην πείτε ότι δεν σας προειδοποιήσαμε» γενικά χρησιμοποιείται μόνο από επίσημα κινεζικά ΜΜΕ που απευθύνονται προς αντιπάλους σε σημαντικές αντιπαραθέσεις- για παράδειγμα κατά τη διάρκεια μιας συνοριακής διαμάχης με την Ινδία το 2017 και το 1978 πριν η Κίνα εισβάλει στο Βιετνάμ.

Σε δικό της άρθρο την Τετάρτη, η «αδελφή» εφημερίδα Global Times ανέφερε πως μια απαγόρευση εξαγωγών σπανίων γαιών «είναι ισχυρό όπλο εάν χρησιμοποιηθεί στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας».

«Ωστόσο, η Κίνα θα το χρησιμοποιήσει κυρίως για άμυνα» σημειωνόταν, ενώ γινόταν η εκτίμηση πως, αν και η Κίνα θα είχε απώλειες από μια πιθανή απαγόρευση εξαγωγών, οι ΗΠΑ θα υπέφεραν πιο πολύ. Σημειώνεται πως o εκδότης της εφημερίδας είχε γράψει στο Twitter αργά την Τρίτη ότι το Πεκίνο «εξετάζει σοβαρά» την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές σπανίων γαιών στις ΗΠΑ.

Η Κίνα έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν τις σπάνιες γαίες για να ασκήσει πίεση σε διπλωματικές της διαμάχες,

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *