Η Καταλονία είναι αποφασισμένη για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας για την Κυριακή

1To Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ανέστειλε τη διεξαγωγή μιας συμβολικής ψηφοφορίας σχετικά με την ανεξαρτησία της Καταλονίας που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή 9η Νοεμβρίου, ανακοινώνοντας μια απόφαση η οποία αναμένεται να πυροδοτήσει την οργή των Καταλανών, η πλειονότητα των οποίων έχει ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος.

Η ισπανική κυβέρνηση είχε προσφύγει στο δικαστήριο προκειμένου να εμποδίσει «τη διαβούλευση των πολιτών» όπως ονόμασε την ψηφοφορία αυτή η κυβέρνηση της Καταλονίας με το επιχείρημα ότι συνιστά έναν συγκαλυμμένο τρόπο για να παρακαμφθεί η απόφαση αναστολής ενός δημοψηφίσματος για την απόσχιση της επαρχίας από την Ισπανία.

Αυτό το δημοψήφισμα με μη δεσμευτικό χαρακτήρα, το οποίο θα είχε περισσότερη νομική ισχύ, είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Κυριακή, ωστόσο το δικαστήριο είχε αναστείλει τη διεξαγωγή του στα τέλη Σεπτεμβρίου προκειμένου να εξετάσει και να αποφανθεί για τη νομιμότητά του, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το δικαστήριο, αναφέρει ότι «ανέστειλε τις ενέργειες της κυβέρνησης της Καταλονίας που συνδέονται με το κάλεσμα (για τη συμμετοχή) σε μια διαδικασία διαβούλευσης των πολιτών την 9η Νοεμβρίου».

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να συγκεντρωθούν την Κυριακή για να διαδηλώσουν υπέρ της ανεξαρτησίας και να προσπαθήσουν πάραυτα να ψηφίσουν.
Οργανώσεις πολιτών και ακόμα και δημοτικές αρχές υποστηρίζουν ότι θα διεξάγουν «ανεπίσημες» ψηφοφορίες.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν η ισπανική κυβέρνηση διατάξει συλλήψεις ή την επιβολή άλλων μέτρων εναντίον των Καταλανών που οργανώνουν το ανεπίσημο δημοψήφισμα για την Κυριακή.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Καταλονίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επιμένει στη διεξαγωγή της συμβολικής αυτής ψηφοφορίας την 9η Νοεμβρίου παρά την απόφαση αναστολής της διαβούλευσης που εξέδωσε η ισπανική Δικαιοσύνη.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Καταλονίας Φρανσέσκ Ομς ανακοίνωσε «την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο» προκειμένου να καταγγείλει «την προσβολή εναντίον του δικαιώματος συμμετοχής, της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας της γνώμης» από την ισπανική κυβέρνηση.

«Δε μπορούν να απαγορεύσουν αυτό που δεν υφίσταται» τόνισε αναφερόμενος στη συμβουλευτική ψηφοφορία.

«Η απάντησή μας είναι κατηγορηματική: η συμμετοχική διαδικασία θα διεξαχθεί» απάντησε ο Ομς κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

Σύμφωνα με τον ίδιο «τα πάντα είναι έτοιμα για την 9η Νοεμβρίου και η κυβέρνηση (της Καταλονίας) θα διεξάγει τη συμμετοχική αυτή διαδικασία, η οποία, για εμάς, αποτελεί ένα μέσο για να εγγυηθούμε την ελευθερία της έκφρασης».

Ο πρόεδρος της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, «επιθυμεί τη συγκρότηση ενός Εθνικού Συμφώνου σχετικά με το δικαίωμα να αποφασίζει κανείς διότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να υπερασπιζόμαστε όλοι μαζί και με αποφασιστικότητα την ελευθερία της έκφρασης των πολιτών στην χώρα μας» προσέθεσε ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχει χαρακτηρίσει το άτυπο αυτό δημοψήφισμα μια «ψευδοψηφοφορία».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *