Η κατανάλωση ψαριών συνδέεται με υψηλότερο IQ και καλύτερο ύπνο

Παιδιά που καταναλώνουν ψάρια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα έχουν υψηλότερο σκορ σε εξετάσεις IQ και καλύτερο ύπνο, σύμφωνα με…
νέα έρευνα επιστημόνων του University of Pennsylvania.

Τα ωμέγα -3 λιπαρά οξέα έχουν συνδεθεί χωριστά με την ενίσχυση της εξυπνάδας και τη βελτίωση του ύπνου. Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports, είναι μια από τις πρώτες που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ των τριών παραγόντων.

Η έρευνα περιέλαβε 541 παιδιά στην Κίνα, ηλικίας 9-11 ετών, 54% αγόρια και 46% κορίτσια. Κάθε παιδί απαντούσε σε ερωτήσεις για την κατανάλωση ψαριού και τις διατροφικές συνήθειες.

Συμπλήρωσαν επίσης το Wechsler Intelligence Scale for Children-Revised, για να μετρηθεί το IQ. Οι γονείς απάντησαν σε ερωτήσεις για τις συνήθειες των παιδιών τους.

Παιδιά που κατανάλωναν ψάρια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα είχαν σκορ 4,8 μονάδες υψηλότερο σε σχέση με παιδιά που σπάνια έτρωγαν ψάρια ή ποτέ.

Όσα έτρωγαν ορισμένες φορές, είχαν σκορ 3,3 μονάδες υψηλότερο.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι παιδιά που καταναλώνουν ψάρια τακτικά έχουν λιγότερες διαταραχές ύπνου τη νύχτα.

Ερευνητές δήλωσαν ότι η σχέση μεταξύ ύπνου, εξυπνάδας και κατανάλωσης ψαριού ήταν ισχυρή, ακόμα και όταν έλαβαν υπόψη διάφορους κοινωνικο-δημογραφικούς παράγοντες.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο ύπνος ενδεχομένως μπορεί να χρησιμεύσει ως ενδιάμεσος δρόμος με τον οποίο η κατανάλωση ψαριού ενισχύει τη νοητική επίδοση.

Η Adrian Raine, δήλωσε ότι η έλλειψη ύπνου συνδέεται με αντικοινωνική συμπεριφορά και οι φτωχές νοητικές ικανότητες με αντικοινωνική συμπεριφορά. Ανακαλύφθηκε ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μειώνουν την αντικοινωνική συμπεριφορά, επομένως δεν εκπλήσσει ότι το ψάρι βρίσκεται πίσω από αυτό.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *