Η κερδοφορία των τραπεζών παραμένει αδύναμη

Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα, λέει η ΤτΕ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Αδύναμη χαρακτηρίζει την κερδοφορία των τραπεζών η έκθεση για τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδος, που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο διοικητής της, Γιάννης Στουρνάρας.

Η έκθεση επικαλείται προς τούτο τα αποτελέσματα του 2018, όπως και του α΄ τριμήνου του 2019, των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Οι τράπεζες σημείωσαν πρόοδο ως προς τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), σχολιάζει, εξάλλου, η έκθεση, επισημαίνοντας ότι στο τέλος Μαρτίου ήταν 80 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,8 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος Δεκεμβρίου του 2018, και κατά περίπου 27,2 δισ. ευρώ έναντι του Μαρτίου του 2016, οπότε είχε καταγραφεί και το υψηλότερο επίπεδό τους.

Η μείωση κατά 1,8 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο οφείλεται κυρίως σε διαγραφές ύψους 0,9 δισ. ευρώ και πωλήσεις 0,8 δισ. ευρώ. Σημαντικού ύψους πωλήσεις ΜΕΔ έχουν ήδη δρομολογηθεί για να υλοποιηθούν εντός του έτους, επισημαίνεται.

Πάντως, ο λόγος των ΜΕΔ ως προς το σύνολο των δανείων παρέμεινε τον Μάρτιο του 2019 σε υψηλά επίπεδα, 45,2%, αναγνωρίζει η έκθεση.

«Γενικά, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, παρά τη βελτίωση του οικονομικού και θεσμικού περιβάλλοντος, οι εισπράξεις μέσω ενεργητικής διαχείρισης (δηλαδή μέσω είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών, αναδιαρθρώσεων δανείων, ρευστοποίησης εξασφαλίσεων κτλ.) παραμένουν περιορισμένες», αναφέρει η έκθεση, επισημαίνοντας πως στον αντίποδα θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι τα τελευταία έτη οι τράπεζες συνομολογούν κυρίως λύσεις ρύθμισης μακροπρόθεσμου χαρακτήρα για τα ΜΕΔ και όχι βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

Καμπανάκι χτυπάει, εξάλλου, η τράπεζα για τα δάνεια, που ενώ είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης, εμφάνισαν και πάλι καθυστέρηση μετά τη ρύθμιση, σημειώνοντας ότι το σχετικό ποσοστό είναι ανησυχητικά υψηλό. «Μάλιστα, σε μεγάλο μέρος των ρυθμίσεων», αναφέρει, «η καθυστέρηση εμφανίζεται μόλις ένα τρίμηνο μετά την εφαρμογή της ρύθμισης. Αυτό δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα ως προς την καταλληλότητα και αποτελεσματικότητα των προσφερόμενων ρυθμίσεων».

Σημειώνεται ότι στόχος είναι να μειωθούν τα ΜΕΔ κάτω από 20% στο τέλος του 2021.

Η ΤτΕ υποστηρίζει πως απαιτείται αποφασιστική και συστημική λύση στο πρόβλημα, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις προσπάθειες των τραπεζών και προς την κατεύθυνση αυτή έχει καταθέσει σχετική πρόταση.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *