Η κυβέρνηση αγνόησε τις αντιδράσεις για τη Δικαιοσύνη

Επί τέσσερις και πλέον ώρες συνεδρίασε χθες το υπουργικό συμβούλιο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ενα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και παρά τις έντονες πολιτικές αντιδράσεις και τις επικρίσεις νομικών και συνταγματολόγων για αντιθεσμικές πρακτικές, η κυβέρνηση τελικά προχώρησε σε επιλογή νέας ηγεσίας στον Αρειο Πάγο, εμπλέκοντας τη Δικαιοσύνη στην πολιτική αντιπαράθεση και εκθέτοντας ανώτατους δικαστές σε επικρίσεις που δεν τις αξίζουν.

Το υπουργικό συμβούλιο, ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, προχώρησε επιλέγοντας νέα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την αντιπρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου Δήμητρα Κοκοτίνη και νέα πρόεδρο την επίσης αντιπρόεδρο του δικαστηρίου Ειρήνη Καλού.

Μετά την απόφασή της για τοποθέτηση εδώ και τώρα νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη –παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο καθώς ο πρωθυπουργός έχει προκηρύξει εκλογές και παρότι η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα–, η κυβέρνηση τοποθέτησε στο κάδρο του όλου θέματος και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Και τούτο, διότι για να λάβει η χθεσινή απόφαση «σάρκα και οστά», απαιτείται, κατά το Σύνταγμα, η υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος.

Οπως έχει ήδη δημοσιεύσει η «Καθημερινή», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να υπογράψει το σχετικό διάταγμα πριν από τη λήξη, στις 30 Ιουνίου, της θητείας της σημερινής ηγεσίας του Αρείου Πάγου, τηρώντας απαρέγκλιτα τη συνταγματική νομιμότητα, όπως έπραξε άλλωστε και το 2016, όταν και τότε η σημερινή κυβέρνηση, ως συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είχε πρόωρα αποφασίσει τον ορισμό της κ. Ξένης Δημητρίου ως εισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου πριν από τη λήξη της θητείας της κ. Ευτέρπης Κουτζαμάνη. Τότε ο κ. Παυλόπουλος είχε υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αναμένεται, όπως αναφέρουν πηγές της Προεδρίας, να προχωρήσει σε υπογραφή του σχετικού διατάγματος λίγες ημέρες πριν από την αναμέτρηση των εθνικών εκλογών, δηλαδή από την 1η έως τις 7 Ιουλίου, αλλά θα θέσει στο συρτάρι το σχετικό διάταγμα, αναμένοντας την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας και οπωσδήποτε θα κινηθεί, όπως λένε οι ίδιες πηγές, με γνώμονα την πάγια πρακτική του της απόλυτης τήρησης της συνταγματικής νομιμότητας. Αργά χθες το απόγευμα πάντως πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, έπειτα από ερώτηση για το τι θα πράξει ο κ. Παυλόπουλος όταν έλθει το σχέδιο διατάγματος για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης υπογεγραμμένο από το υπουργικό συμβούλιο, τόνιζαν ότι «όταν έρθει το σχέδιο, θα μάθετε τι θα κάνει ο Πρόεδρος».

Οι επιλεγέντες μπορεί να ήταν ανάμεσα σε εκείνους που υπερψηφίστηκαν και πέρα από την κυβέρνηση, όταν προσφάτως πέρασαν την προβλεπόμενη διαδικασία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όμως δεν διασώζουν τις κυβερνητικές πρακτικές, που έχουν καταγγελθεί σε πολιτικό, νομικό και συνταγματικό επίπεδο ως αντισυνταγματικές, και οι οποίες εξέθεσαν τη Δικαιοσύνη και ενέπλεξαν ανώτατους δικαστές στη δίνη πολιτικών αντιπαραθέσεων και επικρίσεων. Επιπλέον, δεν καταρρίπτουν τόσο τα συνταγματικά θέματα που επί ημέρες έχουν προβληθεί, ούτε απαντούν στην πρωτοφανή σπουδή της κυβέρνησης να επιλέξει νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη όχι μόνον ένα μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές, αλλά και σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη πολιτική συγκυρία, καθώς έχει ήδη απολέσει τη λαϊκή νομιμοποίησή της από τη συντριπτική ήττα που υπέστη στις ευρωεκλογές.

Ανατροπή

Κατά πάγια πρακτική, κανόνας που ουδέποτε μετά τη μεταπολίτευση είχε εξαίρεση πλην επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, οι επιλογές της ηγεσίας της Δικαιοσύνης πάντα συντελούνταν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και, οπωσδήποτε, μετά την αποχώρηση των ήδη υπηρετούντων.

Η παρούσα κυβέρνηση όμως διέρρηξε αυτόν τον κανόνα επιλέγοντας πρόωρα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το 2016 την κ. Ξένη Δημητρίου, επίσης όρισε ως πρόεδρο του Αρείου Πάγου την κ. Βασιλική Θάνου το καλοκαίρι του 2015 και πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου ύστερα από πέντε ολόκληρους μήνες, διακόπτοντας όχι μόνον την επί δεκαετίες πολιτική πρακτική, αλλά αφήνοντας ακέφαλα για μεγάλο διάστημα δύο ανώτατα δικαστήρια της χώρας.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επέκρινε τους συνταγματολόγους που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έπρεπε να προχωρήσει στην επιλογή νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη. «Θα παρακαλούσα τους συνταγματολόγους να μας πουν ποια άρθρα του Συντάγματος παραβιάζονται ή ποιοι νόμοι. Οι συνταγματολόγοι είναι υποχρεωμένοι να ερμηνεύουν το Σύνταγμα και όχι να εκφράζουν πολιτικές θέσεις», ανέφερε συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *