Η μάχη για τις έδρες στον Πειραιά

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Εξι έδρες θα μοιραστούν τα κόμματα στην πρώτη εκλογική περιφέρεια του Πειραιά, με τη Ν.Δ. να βγάζει το πιθανότερο τρεις έδρες, τον ΣΥΡΙΖΑ μία και τις υπόλοιπες δύο να μοιράζονται τα μικρά κόμματα. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικράτησε κατά κράτος του κυβερνώντος. Συγκεκριμένα, έλαβε ποσοστό 37,47% έναντι 22,19% του ΣΥΡΙΖΑ, με τρίτο κόμμα να έρχεται το ΚΙΝΑΛ με 5,61% και ακολούθως η Χρυσή Αυγή με 5,12%, το Κομμουνιστικό Κόμμα με 5,1% και τέλος η Ελληνική Λύση με 3,77% και το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη με 3,47%.

Από τη Ν.Δ. υποψήφιοι στην Α΄ Πειραιά θα είναι ο νυν βουλευτής Κώστας Κατσαφάδος, που ξεκινά με το αβαντάζ ότι είναι ο μόνος εν ενεργεία βουλευτής. Τις δύο άλλες έδρες θα διεκδικήσουν η δικηγόρος Ζωή Ρούσσου, ο Γιάννης Μελάς, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. και των ΑΝΕΛ Παναγιώτη Μελά, ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης, ο Νίκος Μανωλάκος, η Μαρία Καλαγιά, η Νόνη Δούνια και ο Αναστάσιος Αβραντίνης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιοι θα είναι ο καθηγητής Κώστας Δουζίνας, ο πρώην υπουργός Θόδωρος Δρίτσας, η Γεωργία Γεννιά, ο Γιώργος Μπαϊράμογλου, ο Γιώργος Μπενέτος, η Μαρία Ρεπούση και η Ελένη Σταματάκη. Από το ΚΙΝΑΛ υποψήφιοι θα είναι ο Λάζαρος Αθανασιάδης, η Αργυρούλα Αρκαλάκη, ο Σταύρος Καλαμάκης, ο Βασίλης Κατσαφάδος, ο Στέλιος Μανουσάκης και ο Απόστολος Πόντας. Από το ΚΚΕ υποψήφιοι θα είναι η δημοσιογράφος Σεμίνα Διγενή, ο Νίκος Καρπής, αντιπλοίαρχος ε.α. του Λιμενικού Σώματος, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, ο Βαγγέλης Μαρούπας, ο Γρηγόρης Μόφορης, ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, η Ελπίδα Παντελάκη και η Ευτυχία Χατζηδάκη. Τέλος, από το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη υποψήφιοι θα είναι η σύζυγός του, Δανάη Στράτου, ο Γιάννης Χαραλαμπάκης και η Παναγιώτα Ζουγανέλη.

Πηγαίνοντας στην Β΄ Πειραιά, η οποία δίνει διαχρονικά οκτώ έδρες στην εθνική αντιπροσωπεία, αλλάζουν μαζί και τα χαρακτηριστικά. Σε μια περιοχή με πιο έντονα λαϊκά χαρακτηριστικά, η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων είναι μικρότερη. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες ευρωεκλογές έλαβε 27,5% έναντι 24,93% της Ν.Δ. Η γαλάζια παράταξη στις εθνικές πάει για την πλήρη ανατροπή, καθώς στις εθνικές εκλογές του 2015 είχε μια διαφορά της τάξεως των 24 μονάδων, που πλέον μειώθηκε στις 2.

Οσον αφορά τις έδρες, η Ν.Δ. θα βγάλει 2-3 βουλευτές. Τη Β΄ Πειραιά επέλεξε ως μία από τις τρεις περιφέρειες που θα πολιτευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Aπό εκεί και πέρα, τη μία έδρα διεκδικούν ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαρκόπουλος και ο νυν βουλευτής Γιάννης Τραγάκης, ενώ τη μάχη του σταυρού θα δώσουν η Σταυρούλα Βουτυράκου, ο Γιώργος Βρεττάκος, η Αλεξάνδρα Γκανά, ο Μιχάλης Λιβανός, η Σεβαστή Μπιθίζη, ο Ανδρέας Παλευρατζής, η Χριστίνα Τσιλιγκίρη και ο Χαράλαμπος Τσιλιώτης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα εκλέξει πιθανότατα έναν βουλευτή, υποψήφιος θα είναι ο πρώην υπουργός και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, η νυν βουλευτής Εύη Καρακώστα, ο Τρύφων Αλεξιάδης, η Νίνα Κασιμάτη, ο Γιώργος Αλεβιζόπουλος, η Τζένη Αρσένη, ο Χρήστος Ζαρκινός, ο Γιώργος Μακρυνός, η Στέλλα Μπέλια, η Βίκυ Τσεφαλά και ο Μιχάλης Ψαλτάκος. Από το ΚΙΝΑΛ θα είναι υποψήφιοι ο Σταμάτης Μαλέλης, ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Παύλος Ζαρναβέλης, η Νάνσυ Θεοτοκάτου, ο Νίκος Καλογερόπουλος, η Κωνσταντίνα Κοσμίδου, ο Νίκος Ορφανός, ο Στάθης Παναγούλης, ο Γιάννης Παπαδάκης, η Μαρία Πολύζου Καραβασίλη και η Σταυρούλα Στεφανίδου. Από το ΚΚΕ υποψήφια θα είναι εκ νέου η βουλευτής Διαμάντω Μανωλάκου, ενώ από το ΜέΡΑ25 ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *