Η μάχη των εδρών και του σταυρού στην Αν. Αττική

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Aπό τις πιο ενδιαφέρουσες εκλογικές περιφέρειες είναι η Ανατολική Αττική, το παλαιό «υπόλοιπο Αττικής», όπως λεγόταν, το οποίο διχοτομήθηκε σε ανατολική και δυτική περιφέρεια. Οι έδρες που θα μοιραστούν τα κόμματα είναι συνολικά 10, με το προβάδισμα να το έχει σαφώς η Ν.Δ., η οποία στις πρόσφατες ευρωεκλογές έλαβε ποσοστό 36,43% έναντι μόλις 21,79% του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 –στην ενωμένη όμως τότε περιφέρεια Αττικής–, είχε λάβει ποσοστό 36,47% έναντι 27,11% της Ν.Δ., κάτι που ακόμα και αν δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμο μετά το σπάσιμο των περιφερειών, δείχνει την αλλαγή συσχετισμών. Κατά τα λοιπά, τρίτο κόμμα στις πρόσφατες ευρωεκλογές ήρθε η Χρυσή Αυγή με 5,26%, ενώ ακολούθησε το ΚΙΝΑΛ με 5,19%. Το ΚΚΕ πήρε 4,71%, ενώ πάνω από το όριο του 3% ήταν η Ελληνική Λύση με 4,67% και μετά το ΜέΡΑ25 με 3,15%. Οπως προειπώθηκε, οι έδρες που θα μοιραστούν τα κόμματα είναι 10, με το εκλογικό μέτρο να διαμορφώνεται στο 10%. Ως εκ τούτου, η Ν.Δ. ξεκινά από μια «σίγουρη» βάση εκλογής τουλάχιστον 4 βουλευτών, που μπορεί να φτάσει και τους 6. Υποψήφιοι θα είναι εκ νέου οι βουλευτές Μάκης Βορίδης, Γεωργία Μαρτίνου, Βασίλης Οικονόμου, Γιώργος Βλάχος, ενώ μία θέση στο Κοινοβούλιο θα διεκδικήσουν ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και μέλος της «χρυσής ομάδας» του 2004, Τάκης Φύσσας, η Ευρώπη Κοσμίδη, που εξελέγη περιφερειακή σύμβουλος στις πρόσφατες εκλογές με τον Γιώργο Πατούλη, η Βασιλική Κόλλια, ο Γεώργιος Aθανασιάδης, ο Κώστας Δέδες, η Μαγδαληνή Κοντογιάννη, η Χαρά Ξάνθη, ο Γιώργος Τσουκαλαδάκης και ο Δημήτρης Τσανικλίδης.

Την Ανατολική Αττική επέλεξε και ο Αλέξης Τσίπρας, ως μία από τις τρεις περιφέρειες όπου θα είναι υποψήφιος. Τις 3 έδρες που θα εκλέξει εκτός απροόπτου ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσουν ακόμα ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Νάσος Αθανασίου, ο Γιάννης Δέδες, η Καίτη Θεοχάρη, ο Κώστας Ξυλούρης, ο Παναγιώτης Ροδάκης, ο Παναγιώτης Σκουρολιάκος και η Ιωάννα Στεργίου.

Από το ΚΙΝΑΛ, έδρα στην επόμενη Βουλή θα διεκδικήσουν η νυν βουλευτής Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ Γιώργος Μπουλμπασάκος, η Ελένη Αναούνη, η Βασιλική Αναστασίου, ο Παντελής Ασπραδάκης, η Μαρίνα Αυγερού, ο Σπύρος Βρεττός, ο Σωτήρης Ζώτος, ο Παναγιώτης Κόνσουλας, ο Γιάννης Ορφανίδης, ο Κώστας Σαββίδης, ο Μανώλης Στερφανάκης, η Αρετή Τελωνιάτη και η Αγγελική Τσέλλου.

Από το ΚΚΕ, την έδρα θα διεκδικήσει ο νυν βουλευτής Γιάννης Γκιόκας, υπεύθυνος Γραφείου Τύπου της Κ.Ε., η ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου και ακόμα η Γιούλη Αγγελοπούλου, ο Παναγιώτης Γάκιας, η Ελένη Μενεγάκη, μέλος Δ.Σ. συνδικάτου κλωστοϋφαντουργίας – ιματισμού – δέρματος Αττικής, ο Αποστόλης Παμφίλης, η Θεοδώρα Πασχαλίδου, ο Νίκος Ρεμπάπης, ο Στάθης Σταθόπουλος, ο Βάλσαμος Συρίγος και ο Βασίλης Τοπαλιανίδης.

Από το ΜέΡΑ25 υποψήφιοι θα είναι ο Δημήτρης Δρόσος, ο Βασίλης Καλδίρης, ο Σωτήρης Μητραλέξης, ο Παναγιώτης Μπαϊράμης, η Λίνα Πετρίτη και η Ελένη Σπετσιώτη. Ο Κυριάκος Βελόπουλος και η Ελληνική Λύση δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη ψηφοδέλτια.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *