Η Ρωσία προχωράει σε αντίποινα κατά των ΗΠΑ: Απέλαση 155 Αμερικανών διπλωματών από την Μόσχα

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο νέος «Ψυχρός Πόλεμος» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας καθώς η Μόσχα αποφάσισε μετά το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου του Σαν Φραντσίσκο να απελάσει 155 Αμερικανούς διπλωμάτες από το ρωσικό έδαφος

«Η Μόσχα θα αποκαταστήσει την πλήρη ισότητα στους όρους εργασίας των διπλωματικών αποστολών της με εκείνες των ΗΠΑ», ανακοίνωσε ο υπουργός των Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ.

Την δήλωση την έκανε ο Ρώσος ΥΠΕΞ ως απάντηση στην αμερικανική εντολή να εγκαταλείψουν και παραδώσουν εντός διημέρου το ρωσικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο και τις δύο εμπορικές αντιπροσωπείες στην Ουάσιγκτων και την Νέαν Υόρκη.

Όπως είπε ο Σ.Λαβρόφ «είχαμε ζητήσει από τους Αμερικανούς να φροντίσουν ώστε ο συνολικός αριθμός των μελών του διπλωματικού προσωπικού τους που εργάζεται στη Ρωσία να είναι ίσος με τον αριθμό των Ρώσων διπλωματών στις ΗΠΑ. Αλλά τότε είχαμε συμπεριλάβει στο σύνολο του αριθμού και τα μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη»

Ο Σ.Λαβρόφ έκανε τις δηλώσεις του από το Αμάν της Ιορδανίας το οποίο είναι ιδιαίτερα φιλικό προς τους Αμερικανούς.

«Φυσικά αυτή είναι μια διαφορετική αποστολή, που δεν εμπλέκεται στις διμερείς σχέσεις μας. Και το εκάναμε, ως ένδειξη καλής θέλησης. Οι Αμερικανοί δέχτηκαν την ευγενική μας χειρονομία και είπαν ‘αν οι Ρώσοι θέλουν ισότητα, ανάγκασέ τους να κλείσουν ένα από τα τέσσερα προξενεία τους, αφού εμείς έχουμε τρία στη Ρωσία’»

Το Στέητ Ντηπάρτμεντ υποτίθεται ότι ανταπόδωσε την απόφαση της Μόσχας να περιορίσει τον αριθμό του Αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού στη Ρωσία η οποία με την σιερά της είχε γίνει ως αντίποινο στην απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών και την κατάσχεση δύο διπλωματικών εγκαταστάσεων παραθερισμού, λίγο πριν αποχωρήσει ο πρόεδρος Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο.

Υποτίθεται ότι και αυτός είχε προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια διότι δήθεν υπήρξε την ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

Με την κίνηση αυτή δέσμευσε τον νέο πρόεδρο να συνεχίσει την εχθρική πολιτική του «βαθέως αμερικανικού κράτους» το οποίο έχει οδηγήσει τον πλανήτη στα πρόθυρα της παράνοιας, καθώς έρχεται σε άμεση «τριβή» με την μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη του πλανήτη, την Ρωσία.

Τώρα ο Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα εξετάζει τις συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί η αμερικανική διπλωματική υπηρεσία στη Ρωσία και η Ρωσική αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ. « Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να ισχύει το κριτήριο της ισότητας, θα φροντίσουμε να φέρουμε αυτές τις συνθήκες σε πλήρη σεβασμό της αρχής της ισότητας»

Την περασμένη βδομάδα, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε επίσης στην ανισότητα στην αμοιβαία διπλωματική εκπροσώπηση ΗΠΑ και Ρωσίας που σημαίνει ότι ο σχεδιασμός μείωσης του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού ήταν ήδη σε εξέλιξη

«Είχαμε συμφωνήσει με τους Αμερικανούς ότι θα πρέπει να υπάρχει ισότητα στον αριθμό του διπλωματικού προσωπικού Ρωσίας και ΗΠΑ. Υπήρχαν κάπου 1300 διπλωμάτες από τις ΗΠΑ και εμείς είχαμε 455. Το διορθώσαμε», είπε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους.

«Αλλά μεταξύ των 455 του διπλωματικού μας προσωπικού στις ΗΠΑ είναι 155 που εργάζονται στα Ηνωμένα ΄Εθνη. Αυτοί δεν αποτελούν μέρος του διπλωματικού σώματος που είναι διαπιστευμένο στο αμερικανικό Υπουργείο των Εξωτερικών», εξήγησε. «Ώστε η πραγματική ισότητα δεν είναι να έχουν οι ΗΠΑ 455 διπλωμάτες ,αλλά 155 λιγότερους.»

Οπότε όπως είναι σαφές οι Ρώσοι ανακοίνωσαν με την γνωστή γλώσσα που χρησιμοποιούν ότι απελαύνονται άλλοι 155 Αμερικανοί διπλωμάτες, τόσο απλά.

Ενδιαφέρον έχει μέχρι που θα το προχωρήσουν οι Αμερικανοί οι οποίοι έχουν απροκάλυπτη επιθετικότητα κατά της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια και θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια μόνο και μόνο επειδή δεν μπορούν να δεχτούν ότι θα πρέπει να μοιράσουν τον «θρόνο» τους και με άλλους

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *