Η Τουρκία προκαλεί: Που στοχεύει το Barbaros

Στην κυπριακή ΑΟΖ ανατολικά της Αγίας Νάπας και κοντά στο Οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ στέλνει για έρευνες το σεισμογραφικό σκάφος Barbaros η Τουρκία προκαλώντας προβληματισμό στην Λευκωσία, καθώς παράλληλα μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την προαναγγελθείσα έναρξη τουρκικών γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία αιφνιδιαστικά την Παρασκευή εξέδωσε την Navtex 782/18 αναγγέλλοντας την διεξαγωγή σεισμικών ερευνών ανατολικά της Αμμόχωστου από το R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, που θα συνοδεύεται από τα βοηθητικά σκάφη M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON για το διάστημα 27-30 Ιουλίου.
Οι συντεταγμένες που έδωσε η Τουρκία καλύπτουν την περιοχή όμως και εντός της κυπριακής ΑΟΖ η οποία είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς φθάνει μέχρι και ανατολικά της Αγίας Νάπας. Το σημείο αυτό είναι πολύ κοντά στο Οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ στο οποίο με πειρατικό τρόπο η Τουρκία είχε εμποδίσει την πρόσβαση στο ιταλικό γεωτρύπανο το οποίο επρόκειτο να κάνει την πρώτη γεώτρηση για λογαριασμό της ιταλικής ΕΝΙ.
Στην περιοχή αυτή έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένες σεισμικές έρευνες το Barbaros και εκτιμάται ότι είναι μια από τις περιοχές που θα επιλέξει η Τουρκία να πραγματοποιήσει παράνομες γεωτρήσεις εάν θελήσει τελικά να κλιμακώσει τις προκλήσεις προκειμένου να «βραχυκυκλώσει τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι κυπριακές Αρχές πάντως με NAVTEX που εξέδωσαν (256/18) δηλώνουν ότι η τουρκική NAVTEX 782/18 εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό και αφορά παράνομες επιχειρήσεις στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα της Δημοκρατίας της Κύπρου.
Επισημαίνεται ακόμη ότι αυτή η ενέργεια συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και συγχρόνως συνιστά ποινικό αδίκημα σύμφωνα με την νομοθεσία της Κύπρου. Labels Άρθρα Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση
Πηγή – ksipnistere.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *