Η Χειρότερη Ατάκα που Μου Είπε το Αφεντικό μου, Ενώ Δε με Πλήρωνε

47Σε μία εποχή που με άλλοθι την κρίση τα εργασιακά δικαιώματα καταστρατηγούνται το ένα μετά το άλλο, η ανεργία μαστίζει τους νέους, οι μισθοί πολλές φορές συγκρίνονται με ένα καλό χαρτζιλίκι, οι πρακτικές έχουν γίνει “πρακτική” και η απλήρωτη εργασία καθεστώς, ρωτήσαμε πέντε ανθρώπους που εργάζονται αλλά δεν πληρώνονται, ποια είναι η χειρότερη ατάκα που τους έχει πει το αφεντικό τους. Πρόσθεσε τη δική σου ελεύθερα.

Φανή, ιδιωτική υπάλληλος

Είχαν καθυστερήσει πολύ να μου δώσουν τα ελάχιστα χρήματα που μου όφειλαν και είπα να τους το φέρω κάπως εμμέσως. Αυτό που είπα είναι ότι θέλω με το αγόρι μου να πάμε ένα τριήμερο αλλά δεν έχω πληρωθεί και θέλω να μάθω τι θα γίνει με την καθυστέρηση. Η απάντηση που πήρα ήταν: «Δεν κάνει κακό να σε κερνάει και το αγόρι σου που και που».

Νικολέτα, intern σε γκαλερί

Ενώ μου έδιναν ψίχουλα στα «μαύρα», ξαφνικά αποφάσισαν να μου τα κόψουν κι αυτά. Μου είπαν ότι από τον επόμενο μήνα δεν θα πληρώνομαι, κι εγώ είπα οκ, δεν πειράζει, εμένα μου αρέσει εδώ. Ήμουν ακόμα φοιτήτρια, δεν είχα αυτοπεποίθηση και νόμιζα ότι μου κάνουν χάρη που δουλεύω μαζί τους. Στην πραγματικότητα αυτό που θα ήθελα να απαντήσω είναι: «Θα μιλήσω με το δικηγόρο μου γιατί η αδήλωτη εργασία έχει και τις ανάλογες νομικές κυρώσεις. Ραντεβού στα δικαστήρια».

Δήμητρα, δημοσιογράφος

Δούλευα καθημερινά σαν πρακτική, χωρίς να πληρώνομαι. Είχε πάει 11 το βράδυ, δούλευα από το πρωί και φεύγοντας από το γραφείο μπήκα στο ασανσέρ για κακή μου τύχη με τον υπέρβαρο εκδότη, ο οποίος μου είπε: «Κάθεσαι και δουλεύεις μέχρι τώρα αντί να πας να βρεις έναν χοντρό να σε ταΐζει». Δεν απάντησα κάτι γιατί δεν έχω βρει μέχρι και σήμερα κάτι αντίστοιχα χυδαίο που θα μπορούσα να απαντήσω.

Δημήτρης, υπάλληλος γραφείου

Ενώ δούλευα απλήρωτος κι ένα Σάββατο που δεν μπορούσα να πάω στη δουλειά, το αφεντικό μου είπε ότι δεν έχω φιλότιμο. Του απάντησα ότι δεν μπορεί να το λέει αυτό γιατί πάντα κάθομαι παραπάνω από το 8ωρο. Αυτό που θα ήθελα να απαντήσω στην πραγματικότητα είναι: «Παραιτούμαι».

Αρετή, εργαζόμενη σε ΜΚΟ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ενώ δούλευα τρεις μήνες απλήρωτη και μου το πήγαιναν από μήνα σε μήνα, όταν ήρθε η ώρα να με πληρώσουν μου είπε ο εργοδότης ότι εκτός από τις νόμιμες κρατήσεις θα μου κρατήσει κι ένα ποσοστό για έξοδα γραφείου. Και σε εμένα και στους υπόλοιπους που δουλεύαμε στο γραφείο. Αποφασίσαμε ότι δεν θα το δεχτούμε, όπως κι έγινε.

 

pigi vice.com/gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *