Η Apple πήρε δάνειο 6,5 δισ. δολαρίων την στιγμή που έχει 178 δισ. δολάρια ταμειακά διαθέσιμα!

1Και βέβαια, όπως μεταδίδουν οικονομικά δίκτυα, εύλογα διερωτάται κανείς γιατί μία εταιρεία με 178 δισεκατομμύρια δολάρια στα ταμεία της να χρειάζεται δάνειο;

Η απάντηση είναι:…. φόροι.

Το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών της Apple βρίσκονται σε offshore στο εξωτερικό, οπότε η εταιρεία μπορεί να αναβάλει την πληρωμή φόρων μέχρι να αποφασίσει να επαναπατρίσει αυτά τα κεφάλαια.

Η εταιρεία όμως δε θέλει να επαναπατρίσει τα κεφάλαια, καθώς όποτε και να τα φέρει θα φορολογηθεί με συντελεστή 35% και άρα θα πρέπει να πληρώσει στην εφορία πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Apple επιχειρεί να έρθει σε φορολογικό συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές σαν αυτό που πρότειναν δύο βουλευτές των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο.

Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα να φορολογηθεί με 6,5%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τη φορολογία που θα πλήρωνε.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία χρειάζεται ρευστό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα 6,5 δισ. δολάρια που συγκέντρωσε πουλώντας ομόλογα θα πάνε σε επαναγορές μετοχών, σε πληρωμές μερισμάτων και σε αποπληρωμές χρέους, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Με τη φορολογία των επιχειρήσεων να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και τα επιτόκια σε πολύ χαμηλά, κοστίζει πολύ λιγότερα στην Apple να μαζέψει χρήματα από πώληση ομολόγων ή δανεισμό από το να επαναπατρίσει κεφάλαια.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *