Η Google πραγματοποιεί την μεγαλύτερη εταιρική αγορά ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές

Η Google πραγματοποιεί την μεγαλύτερη εταιρική αγορά ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές

REUTERS/STRINGER

A general view shows wind farms in Union Hidalgo, in the Mexican state of Oaxaca, Mexico September 18, 2018. Picture taken September 18, 2018. REUTERS/Jorge Luis Plata

Η Google προχώρησε στην ανακοίνωση της μεγαλύτερης εταιρικής αγοράς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην ιστορία που αφορά ένα πακέτο προμήθειας 1.600 μεγαβάτ και περιλαμβάνει 18 νέες ενεργειακές συμφωνίες.

Συνολικά, οι συμφωνίες αυτές θα αυξήσουν το παγκόσμιο portfolio των συμβάσεων της εταιρείας για αιολική και ηλιακή ενέργεια κατά τουλάχιστον 40%, δηλαδή στα 5.500 μεγαβάτ – ποσότητα που ισοδυναμεί με την απόδοση ενός εκατομμυρίου ηλιακών οροφών. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η λειτουργία όλων αυτών των έργων, το portfolio της Google για ενέργεια χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από πόλεις όπως η Ουάσιγκτον ή από χώρες όπως η Λιθουανία και η Ουρουγουάη.

Επιπλέον, οι νέες συμφωνίες θα δώσουν ώθηση στην κατασκευή έργων ενεργειακής υποδομής, αξίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα περιλαμβάνουν εκατομμύρια ηλιακά πάνελ και εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, κατανεμημένα σε τρεις ηπείρους. Συνολικά, ο ενεργειακά ανανεώσιμος «στόλος» της αμερικανικής εταιρείας αποτελείται από 52 προγράμματα, αξίας άνω των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέες κατασκευές και με χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στον συγκεκριμένο τομέα.

Οι 18 νέες αυτές συμφωνίες καλύπτουν όλη την υδρόγειο, συμπεριλαμβάνοντας επενδύσεις σε ΗΠΑ, Χιλή και Ευρώπη. Στις ΗΠΑ θα αγοραστεί ενέργεια 720 μεγαβάτ (MW) από ηλιακές φάρμες στη Βόρειο Καρολίνα (155 ΜW), στη Νότιο Καρολίνα (75 ΜW) και στο Τέξας (490 ΜW) – υπερδιπλασιάζοντας τις σημερινές δυνατότητες του παγκόσμιου ηλιακού portfolio της Google. Στη Νότιο Αμερική προστίθενται 125 μεγαβάτ ανανεώσιμης ενέργειας στο δίκτυο που εφοδιάζει το κέντρο δεδομένων της εταιρείας στη Χιλή. Τέλος, περίπου το ήμισυ (793 MW) της νέας ανανεώσιμης ενέργειας που αγοράστηκε θα βρίσκεται στην Ευρώπη, συγκεκριμένα στη Φινλανδία (255 MW), στη Σουηδία (286 MW), στο Βέλγιο (92 MW) και στη Δανία (160 MW).

Οι συγκεκριμένες αγορές ανανεώσιμης ενέργειας δεν είναι αξιοσημείωτες μόνο λόγω του μεγέθους τους. Έως σήμερα, οι περισσότερες τέτοιες αγορές στις ΗΠΑ αφορούσαν σε αιολική ενέργεια. Όμως, η μείωση κόστους της ηλιακής ενέργειας (πάνω από 80% την τελευταία δεκαετία) έκανε όλο και πιο συμφέρουσα την αξιοποίηση του ήλιου. Παράλληλα, οι συμφωνίες στη Χιλή σηματοδοτούν την πρώτη ενεργειακή αγορά της Google που βασίζεται σε μια υβριδική τεχνολογία συνδυασμού ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Κι επειδή, συχνά, ο άνεμος φυσά σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα από αυτά κατά τα οποία λάμπει ο ήλιος, ο συνδυασμός τους θα επιτρέψει την αντιστοίχιση του κέντρου δεδομένων στη Χιλή με μεγαλύτερη, κάθε μέρα, ηλεκτρική ενέργεια μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Επιπρόσθετα, η Google ανακοίνωσε δύο νέες υποτροφίες του Google.org, με στόχο να προσφέρει περαιτέρω υποστήριξη σε οργανισμούς που επεκτείνουν την πρόσβαση επιχειρήσεων –από ανθοπωλεία και μεγάλους εμπόρους λιανικής έως start-ups- σε καθαρές μορφές ενέργειας. Η μία υποτροφία, 500.000 δολαρίων, θα δοθεί στο Renewable Energy Buyers Alliance (REBA) των ΗΠΑ και η δεύτερη, 200.000 δολαρίων, στο RE-Source στην Ευρώπη. Και οι δύο θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση της δημιουργίας νέων μοντέλων αγοράς, στην εκπαίδευση και την εξεύρεση πόρων για καταναλωτές και στην κατάρριψη των εμποδίων που δυσχεραίνουν την ευρύτερη πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *