Θετικό μήνυμα από Ρούτε

Ο καλύτερος τρόπος προκειμένου η Ελλάδα να μειώσει την οικονομική εξάρτηση από τους εταίρους της είναι η ανάπτυξη, ανέφερε ο κ. Μαρκ Ρούτε κατά τη συνάντησή του με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Το μάτι για την έμμεση μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος μέσω της επιστροφής των κερδών που έχουν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs και SMPs) από τα ελληνικά ομόλογα, ώστε αυτά να δώσουν δημοσιονομική ανάσα, έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Μαρκ Ρούτε στον Κυριάκο Μητσοτάκη χθες στη Χάγη. Δημοσίως, εξάλλου, ο Ολλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη» στον Ελληνα πρωθυπουργό και στο μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα με πρόταγμα την ανάπτυξη. Ο Ελληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του εμφανίστηκε αισιόδοξος για την κατάληξη της σχετικής συζήτησης με την Κομισιόν, ενώ φαίνεται να υπάρχει κοινό έδαφος για συνεργασία σε επενδυτικά πρότζεκτ που αφορούν την πράσινη ενέργεια, αλλά και το φυσικό αέριο.

Ικανοποίηση

Κυβερνητικές πηγές εμφανίζονταν ιδιαίτερα ικανοποιημένες από τη χθεσινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ρούτε –κράτησε συνολικά δύο ώρες, μαζί με τις διευρυμένες συνομιλίες παρουσία των αντιπροσωπειών–, η οποία έκλεισε τον πρώτο κύκλο ευρωπαϊκών επαφών του κ. Μητσοτάκη. Το θετικό κλίμα που αποτυπώθηκε και στις δημόσιες δηλώσεις των δύο ανδρών δεν είναι άνευ σημασίας, καθώς το ολλανδικό Κοινοβούλιο θα είναι ένα από τα Κοινοβούλια της Ευρωζώνης που θα πρέπει να εγκρίνουν την όποια μελλοντική απόφαση μείωσης του πλεονάσματος.

«Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον νέο Ελληνα πρωθυπουργό», σημείωσε ο κ. Ρούτε, προσθέτοντας ότι τώρα γίνονται τα βήματα «προκειμένου να αξιοποιηθούν οι νέες ευκαιρίες που προκύπτουν και από την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής για νέες θέσεις απασχόλησης». Πρόσθεσε δε με νόημα ότι ο καλύτερος τρόπος προκειμένου η Ελλάδα να μειώσει την οικονομική εξάρτηση από τους εταίρους της είναι «η ανάπτυξη». «Μιλήσαμε για την εμπιστοσύνη και πώς θα φέρουμε την ανάπτυξη και πώς θα επωφεληθούμε κι εμείς από αυτή την ανάπτυξη, ώστε να εξάγουμε περισσότερα προϊόντα και τεχνογνωσία στην Ελλάδα», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει έδαφος συνεργασίας και στον αγροτικό τομέα.

Την ίδια ώρα, εμμέσως πλην σαφώς, ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς για τη συζήτηση σχετικά με τα ANFAs και τα SMPs, επανέλαβε ότι για τον ίδιο προέχει η προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία της χώρας και ότι, αφού πετύχει αυτό, θα ανοίξει τη συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021. Ωστόσο, για πρώτη φορά δημοσίως υπονόησε μια πιθανή τέτοια εξέλιξη, υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι μια συζήτηση που θα γίνει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Και στο παρελθόν έχουν υπάρξει διατυπώσεις για το πώς αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν για πολιτικές που προάγουν συνολικά την ανάπτυξη. Είναι ζητήματα που συζητάμε σε επίπεδο θεσμικών οργάνων και δρομολογούμε ανάλογα με τις εξελίξεις», τόνισε ο πρωθυπουργός, «δείχνοντας» εμμέσως την πιθανότητα στο Euroworking Group του Οκτωβρίου ή του Νοεμβρίου, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Κομισιόν, τα ANFAs και τα SMPs να «πέσουν» στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ικανοποίηση εξέφραζαν κυβερνητικές πηγές και για το γεγονός ότι η ολλανδική πλευρά έδειξε ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ενέργεια – πράσινη και όχι μόνο, καθώς συζητήθηκαν οι δυνατότητες επενδύσεων στο φυσικό και υγροποιημένο αέριο, αλλά και οι πιθανότητες συνεργασιών με ελληνικές εταιρείες σε εξορύξεις. Οι ίδιες πηγές έλεγαν, άλλωστε, ότι η ολλανδική πλευρά έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και για το επενδυτικό Forum με έμφαση στην πράσινη ενέργεια που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μαζί με την Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Στήριξη στο μεταναστευτικό

«Η Ολλανδία θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να βοηθήσει την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Ρούτε αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, αναγνωρίζοντας ότι η χώρα μας έχει δεχθεί μεγάλο βάρος. Ταυτόχρονα, υιοθέτησε προσεκτική γλώσσα έναντι της Τουρκίας, αναγνωρίζοντας ότι και η ίδια έχει δεχθεί μεγάλο βάρος, ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα διαχειρίσιμο ευρωπαϊκό σύστημα, το οποίο «να στηρίξουν όλοι» και μίλησε για «κίνητρα και πιέσεις» προς τις χώρες που δεν επωμίζονται τα βάρη που τους αναλογούν. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για μια ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου κυρίως μεταξύ των χωρών της ζώνης Σένγκεν, δεσμεύθηκε ότι η Ελλάδα θα κάνει αυτό που της αναλογεί, ώστε να επιταχυνθούν οι επιστροφές προς την Τουρκία –σημείωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν επιστραφεί μόλις 1.800 άτομα– και επέμεινε στην ευρωπαϊκή συνδρομή για τη φύλαξη των συνόρων, αλλά και στην ανάγκη η Τουρκία να ελέγξει τα δίκτυα των διακινητών. Στη συνάντηση συζητήθηκε και η τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας. Σημειώνεται ότι η Ολλανδία και η Γαλλία δεν έδωσαν το πράσινο φως στις ενταξιακές της Βόρειας Μακεδονίας τον περασμένο Ιούνιο (η δεύτερη κυρίως λόγω της Αλβανίας). Η Ολλανδία εμφανίζεται επιφυλακτική και φαίνεται να λέει «όχι» σε αποσύνδεση των ενταξιακών των δύο χωρών.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *