Θηλασμός και τραυματισμοί των θηλών

Συμβαίνει σε πολλές γυναίκες να υποφέρουν κατά τον θηλασμό. Οι λόγοι είναι αρκετοί και διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Η ανατομία…
των θηλών είναι συχνά ένας λόγος. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να είναι η μικρή ποσότητα μητρικού γάλακτος ή και η λάθος θέση κατά τον θηλασμό. Ας δούμε με ποιους τρόπους μπορούν να γίνουν κάπως πιο εύκολα τα πράγματα ώστε να αποφευχθούν οι τραυματισμοί των θηλών κατά των θηλασμό. Υπογραμμίζουμε ότι σε κανονικές συνθήκες, ένας ήπιος ερεθισμός των θηλών τον πρώτο καιρό του θηλασμού είναι αναμενόμενος. Αν όμως αυτό επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται, τότε κάτι γίνεται λάθος και σαφέστατα μπορούμε να το αλλάξουμε. Η οπισθοχώρηση θα ήταν λάθος…

Η σωστή θέση

Μια σωστή θέση διευκολύνει τη διαδικασία του θηλασμού και για την μητέρα και για το μωρό. Συγκεκριμένα, μια θέση όπου επιτρέπει στη μητέρα να μην κουράζει τα χέρια της κρατώντας το μωρό ενώ ταυτόχρονα μπορεί να βλέπει και τη θηλή και το στόμα του μωρού για να είναι βέβαιη ότι το μωράκι θηλάζει σωστά και δεν βασανίζεται. Όσο πιο πολύ δυσκολεύεται να έχει πρόσβαση στη θηλή το μωρό, τόσο πιο επώδυνη είναι η διαδικασία για τη μητέρα.

Το πρησμένο στήθος

Τις πρώτες εβδομάδες η παραγωγή του γάλατος είναι ξαφνική και μαζική. Κάπως έτσι αν παραλείψεις ένα γεύμα, μπορεί να συσσωρευτεί το γάλα και να πρηστούν τα στήθη. Τα πρησμένα στήθη είναι ταυτόχρονα και σκληρά. Αυτό δυσκολεύει το μωρό κατά τον θηλασμό. Κάπως έτσι, αν η παραγωγή είναι μεγάλη και δεν χρειάζεται τόση για το μωρό, θα είναι προτιμότερο να βγάζει η μητέρα το γάλα από το στήθος με το θήλαστρο, ώστε και η ίδια να μην υποφέρει και ο επόμενος θηλασμός του μωρού να είναι πιο εύκολος.

Η υγεία των μαστών

Ο σωστός και επαρκής καθαρισμός των μαστών πριν και μετά βεβαίως τον θηλασμό, θα βοηθήσει στην καλή υγεία των μαστών. Ακόμη, ένας ερεθισμός που δεν τον περιποιείται η μητέρα, μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σε έκταση και περισσότερο δύσκολος αργότερα στην αντιμετώπισή του. Σαφέστατα το μωρό δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με τις πληγές. Γι αυτό και με την άδεια του γυναικολόγου καλό είναι να χρησιμοποιεί η μητέρα ειδικές κρέμες και αλοιφές για την αποφυγή ερεθισμών ή την επούλωση πληγών. Επίσης ο στηθόδεσμος πρέπει να αλλάζεται πολύ τακτικά μέσα στη μέρα, αφού η υγρασία των θηλών στο κλειστό περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες μυκητιάσεις.

Μεγάλη προσοχή τη στιγμή που διακόπτεται ο θηλασμός

Όταν το μωρό έχει ολοκληρώσει το γεύμα του και η μητέρα αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει άλλο γάλα, το μωρό πρέπει να απομακρύνεται από το στήθος αλλά όχι βίαια. Η μητέρα θα πρέπει να το ξεγελάσει τοποθετώντας την άκρη από το δάχτυλό της στο στόμα του, προκειμένου εκείνο να απελευθερώσει τη θηλή. Είναι ο πιο ήπιος τρόπος προκειμένου να αποφευχθούν οι τραυματισμοί.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *