Θωράκιση για δορυφόρους αναπτύσσει η Roscosmos

Θωράκιση για δορυφόρους αναπτύσσει η Roscosmos

NASA

H ρωσική διαστημική υπηρεσία, Roscosmos, ανέπτυξε μια θωράκιση/ σύστημα «ασπίδας» για την προστασία δορυφόρων από ιπτάμενα αντικείμενα ενώ πετούν στο διάστημα.

Όπως αναφέρει το RT, σε ευρεσιτεχνία που υποβλήθηκε στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Rospatent) φαίνεται μια «ασπίδα» δύο στρωμάτων, η οποία αποτελείται από πλάκες αλουμινίου και καλύπτεται από κωνικά «καρφιά»/ αιχμές, καλυμμένα από ένα ειδικό σκληρό κράμα. Τα διαστήματα μεταξύ των κώνων γεμίζονται με ένα συνθετικό υλικό που χρησιμοποιείται σε διαστημόπλοια και μύτες πυραύλων.

Η θωράκιση αυτή είναι σχεδιασμένη να διασπά τα αντικείμενα με τα οποία συγκρούεται σε μικρότερα τμήματα, τα οποία αποστέλλονται προς άλλες κατευθύνεις, χτυπώντας στη βάση της «ασπίδας» με μικρότερη δύναμη. Σύμφωνα με την ευρεσιτεχνία, το σύστημα αυτό εκτιμάται πως είναι κατά 10% ελαφρύτερο από ό,τι θα ήταν μια επίπεδη θωράκιση.

Για προστασία από τα πάσης φύσεως διαστημικά σκουπίδια που υπάρχουν σε τροχιά, δορυφόροι και διαστημόπλοια χρησιμοποιούν ένα εύρος από διάφορα μέσα προστασίας- «ασπίδες». Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός επίσης αλλάζει την τροχιά του, σε κάποιες περιπτώσεις, όταν εντοπίζονται απειλητικά αντικείμενα.

Ο αριθμός των αντικειμένων που είναι σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη είναι τεράστιος, και αρκετές χιλιάδες εξ αυτών παρακολουθούνται. Ωστόσο, θεωρείται πως αποτελούν ήδη μεγάλη απειλή για τους δορυφόρους σε τροχιά, η οποία θα χειροτερεύει με το πέρασμα του χρόνου, και ως εκ τούτου πολλοί ερευνητές και μηχανικοί δουλεύουν πάνω σε λύσεις και συστήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *