Ιδιότυπο μπρα ντε φερ κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Το ιδιότυπο μπρα ντε φερ που αναπτύσσεται μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ περί την δημοσιονομική και κοινωνική πολιτική και το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί την Τετάρτη με τη «μονομαχία» Κυρ.Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα, καθώς και οι ιδιαίτερης σημασίας, εν μέσω ρευστού και αβέβαιου διεθνούς περιβάλλοντος, αναφορές στα εθνικά θέματα, χαρακτηρίζουν τις δύο πρώτες ημέρες της την εξελισσόμενης από το απόγευμα του Σαββάτου πενθήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020.

Βουλευτές και υπουργοί, στο σύνολό τους τα στελέχη και τα μέλη της κυβερνώσας πλειοψηφίας υπεραμύνονται των επιλογών του οικονομικού επιτελείου, υποστηρίζουν ότι μέσω αυτών έχει ήδη να αλλάζει επί το θετικότερον η πορεία της χώρας μετά από μια δεκαετία κρίσης, ενώ κεντρική θέση στην επιχειρηματολογία τους έχει η επικριτική επίκκληση των απορριφθεισών από το εκλογικό σώμα πολιτικών που ακολουθούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα προηγούμενα 4,5 χρόνια. Στον αντόιποδα, τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφιερώνουν μέγιστο μέρος των παρεμβάσεών τους στο να παρουσιάσουν ως άδικα διακοπείσες τις επιλογές των δικών τους κυβερνήσεων κατά την προηγούμενη περίοδο, ενώ παράλληλα προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει έντονα αντιλαϊκά χαρακτηριστικά.

Απέναντιο σε αμφοτέρους, τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούν την ίδια πολιτική, παρά τις όποιες επιμέρους διαφορές δηλώνουν πως έχουν.

«Ο προϋπολογισμός του 2020 υλοποιεί τις πολιτικές που εξαγγέλθηκαν προεκλογικά, υπερψηφίστηκαν από τον ελληνικό λαό και σήμερα τίθενται σε εφαρμογή» είπε ο κ. Μαν. Βολουδάκης (ΝΔ). «Σεβόμαστε τη λαϊκή βούληση. Μέχρι πότε, όμως, θα χρησιμοποιείτε αυτό το γεγονός ως πολιτικό αντίλογο, απαξιώνοντας το Κοινοβούλιο;» απάντησε η κυρία Αικατερίνη Παπανάτσιου, πρώην υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο προϋπολογισμός «αποτυπώνει μια οικονομική πολιτική που βασίζεται σε φιλοσοφία τελείως διαφορετική από αυτή που επικρατούσε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια», σημείωσε ο κ. Βολουδάκης. «Ο πρώτος δικός σας προϋπολογισμός, μετά το τέλος των μνημονίων, είναι βαθιά ιδεοληπτικός και νεοφιλελεύθερος» επέμεινε η κυρία Παπανάτσιου. «Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό αναπτυξιακό για λίγους και εκλεκτούς και ενίοτε και «κουμπάρους» και αντικοινωνικό για τους πολλούς και ιδιαίτερα για τους μισθωτούς, τους αγρότες και τους συνταξιούχους», συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος κ. Ν. Συρμαλένιος (ΣΥΡΙΖΑ).

«Η κυβέρνηση χτίζει με μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει να δημιουργήσει καλύτερες οικονομικές συνθήκες για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας», αντέτεινε ο κ. Κ. Κατσαφάδος (ΝΔ). «Να δούμε τί παραδώσατε στην κυβέρνηση της αριστεράς και τί παραλάβατε από αυτήν» είπε ο κ. Ν.Γουμενίδης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ σας παρέδωσε μια Ελλάδα που είχε αρχίσει να κατευθύνεται προς το ξέφωτο με πολλά βέβαια πράγματα τα οποία θα έπρεπε να γίνουν», υποστήριξε ο κ. Αθ.Μωραΐτης. «Παραλάβαμε μια Ελλάδα στην πρώτη θέση των ποσοστών ανεργίας και στην τελευταία θέση των επενδύσεων. Ουραγοί μέσα σε 28 χώρες. Αυτή είναι η κληρονομιά του ΣΥΡΙΖΑ», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γ. Κουμουτσάκος.

Στην επιχειρηματολογία που αναπτύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημαντικό μέρος έχουν και οι αναφορές σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, με διαρκείς επισημάνσεις ότι η σημερινή κυβέρνηση κατεδαφίζει το κράτος πρόνοιας, μέσω και περικοπής των επιδομάτων που έδινε ή και σχεδίαζε να δώσει περαιτέρω η προηγούμενη κυβέρνηση. Για «διαστρέβλωση και παραπλάνηση» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου. Στο πλαίσιο αυτό είπε με έμφαση ότι ουδεμία περικοπή γίνεται στα αναπηρικά επιδόματα. «Ανεύθυνα η αντιπολίτευση καλλιεργεί ψεύτικα στοιχεία και κινδυνολογεί», σημείωσε μεταξύ άλλων, για να προσθέσει ειδικά ως προς τα οικογενειακά επιδόματα ότι ούτε σε αυτά γίνονται περικοπές. Η μόνη διαφορά, πρόσθεσε, είναι ότι τελούν υπό την προϋπόθεση «να παρακολουθούν τα παιδιά μαθήματα στα σχολεία με στόχο χαμηλότερη σχολική διαρροή, μειωμένο κοινωνικό αποκλεισμό και λιγότερη φτώχεια».

Οπως προαναφέρθηκε, οι άλλες πολιτικές δυνάμεις στέκονται επικριτικά απέναντι τόσο στη γαλάζια πλειοψηφία, όσο και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» παρενέβη ο κ. γ. Μαρίνος (ΚΚΕ). «Είναι ο δέκατος μνημονιακός προϋπολογισμός που υπακούει σε όσα λένε και τα τέσσερα μνημόνια» υποστήριξε η κυρία Σοφία Σακοράφα (ΜέΡΑ25). «Μία από τα ίδια» υποστήριξε στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Κ.Μπούμπας (Ελ.Λύση).

Σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα, ξεχώρισε η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών, με τον Ν. Δένδια να τονίζει ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα «είναι η πλέον πολύπλοκη των τελευταίων δεκαετιών», να κάνει λόγο μεταξύ άλλων για «κλιμάκωση έντασης από τους εξ ανατολών γείτονες σε πρωτοφανή επίπεδα», και να υπογραμμίζει: «Η ελληνική πολιτική καλείται να επανατοποθετηθεί ενόψει των νέων προκλήσεων. Για να το κάνει αποτελεσματικά οφείλει να εγκαταλείψει τα στερεότυπα. Είναι ο καιρός των επιλογών, είναι ο καιρός της ανάληψης ευθύνης και αν χρειαστεί είναι ο καιρός της ανάληψης πολιτικού κόστους. Πρέπει να κινούμαστε με πνεύμα εθνικής ομοψυχίας».

Η συζήτηση θα συνεχιστεί από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, με ομιλίες βουλευτών και υπουργών.

kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *