Κάλεσμα «συμπαράταξης» και σκληρή πόλωση από Τσίπρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Επιβεβαιώνοντας πως το ζήτημα της συγκρότησης «προοδευτικού μετώπου» είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του, ακόμα και αν υπάρχουν εσωτερικές αντιδράσεις, ο πρωθυπουργός κάλεσε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ όλα τα στελέχη του κόμματος του να συμμετάσχουν στην προσπάθεια δημιουργίας αυτού του μετώπου που έχει κατά νου.

Ο πρωθυπουργός, ασκώντας σκληρή αντιπολίτευση στη ΝΔ, μίλησε για μία μάχη ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά. Στο πλαίσιο αυτό περιέγραψε το πλάνο του:

«Σε αυτή τη μάχη, ο ΣΥΡΙΖΑ με τόλμη θα σταθεί απέναντι στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς. Όχι μόνος.

Άλλα στην προμετωπίδα ενός συλλογικού αγώνα τον οποίο θα δώσουμε μαζί με συλλογικότητες, πολίτες, πρωτοβουλίες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου που αντιλαμβάνονται ότι η χώρα σήμερα έχει μια ιστορική ευκαιρία.

Σας ζητώ λοιπόν με βάση το κυρίαρχο διακύβευμα σήμερα τόσο στη Ευρώπη όσο και στη χώρα μας να απευθύνουμε τολμηρό κάλεσμα συμπαράταξης ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, σε όλες τις δυνάμεις, τα κόμματα, τις συλλογικότητες, τις προσωπικότητες και τους πολίτες που αναπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί και συμμερίζονται τις δικές μας ανησυχίες για την Ευρώπη αλλά και για το τόπο μας.

Τολμηρό κάλεσμα συμπόρευσης, συμπαράταξης και συνεργασίας.

Χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αποκλεισμούς».

Από το παραπάνω αποσπάσματα του κ.Τσίπρα και ειδικά από τις λέξεις «συμπαράταξη» και «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σταθεί μόνος» προκύπτει σαφώς πως το σχέδιο του πρωθυπουργού δεν είναι η διεύρυνση του κόμματος του αλλά νέες συμμαχίες.

Το είπε ευθέως και όταν αναφερόταν στο δίπολο των επόμενων εκλογών και σημείωσε πως από την μία βρίσκεται η συντήρηση και «από την άλλη, είναι οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Η Αριστερά αλλά και οι δυνάμεις αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, οι δυνάμεις της οικολογίας, ακόμη και του δημοκρατικού κέντρου» που πρέπει να συμπορευτούν ακόμα και αν δεν συμφωνούν σε όλα πάνω σε προγραμματικές συγκλίσεις.

Σκληρό δίπολο

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός περιέγραψε ένα σκληρό δίπολο ενόψει της συνέχειας. Αναφερόμενος στην συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Τσίπρας είπε πως είναι το ορόσημο για τις διαχωριστικές γραμμές των κομμάτων και διαπέρασε οριζόντια όλα τα κόμματα. «Δεν υπάρχουν πια μεσοβέζικες επιλογές.

Ο καθένας επιλέγει πλευρά. Ακόμα και αν υπήρχε αυτή η επιλογή, του ενδιάμεσου δρόμου, η πολιτική πραγματικότητα που διαμορφώθηκε μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών θέτει σαφέστατα και εκ νέου τις διαχωριστικές γραμμές και τα διλήμματα.

Το πολιτικό σκηνικό αναδιατάχθηκε και συνεχίζει να αναδιατάσσεται» σημείωσε προαναγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς νέες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.

Πηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *