Κάσπαρ Βέλντκαµπ στην «K»: Δημιουργήστε επιχειρηματικό περιβάλλον ίσων όρων

«Ευελπιστώ ότι ο νέος πρωθυπουργός θα προωθήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στην Παιδεία και στην εφαρμογή του νόμου», λέει ο Κάσπαρ Βέλντκαμπ, πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα. INTIME NEWS/ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΡΑΚΛΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

H νέα κυβέρνηση δεν πρέπει να βιαστεί να ζητήσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, προτού αποδείξει ότι υπάρχει σοβαρή δέσμευση από την πλευρά της για τον πραγματικό εκσυγχρονισμό της χώρας, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα Κάσπαρ Βέλντκαμπ, λίγο πριν από το τέλος της θητείας του. Εκτιμά ότι η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια πριν από ένα χρόνο σε συνδυασμό με την εκλογή της νέας κυβέρνησης δίνουν στη χώρα μία «ιστορική» –όπως τη χαρακτηρίζει– ευκαιρία. «Αυτή είναι η στιγμή να πείσει η κυβέρνηση τους πιστωτές αλλά και τους επενδυτές ότι η Ελλάδα αλλάζει. Οχι, ζητώντας κατευθείαν χάρες, όπως η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά αποδεικνύοντας ότι η δέσμευση για να εκσυγχρονίσει πραγματικά τη χώρα είναι σοβαρή. Ευελπιστώ ότι ο νέος πρωθυπουργός θα προωθήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στην Παιδεία και στην εφαρμογή του νόμου, διευκολύνοντας το άνοιγμα των αγορών σε προϊόντα και υπηρεσίες».

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εκσυγχρονιστούν τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας, σημειώνει ότι πρέπει να «απομακρυνθούμε από τις παλιές πρακτικές του σφιχταγκαλιάσματος με τις πολιτικές δυνάμεις με απώτερο στόχο τις φιλικές συναλλαγές». Γι’ αυτό «μία αληθινά φιλική προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση δεν είναι μία κυβέρνηση που μοιράζει χάρες σε φίλους, αλλά μία κυβέρνηση η οποία θα δημιουργήσει ένα επιχειρηματικό περιβάλλον ίσων όρων αλλά και έντιμου ανταγωνισμού».
Μητσοτάκης – Ρούτε

Την ίδια στιγμή, αποτιμά θετικά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης αναζητεί ιδέες που έχουν εφαρμοστεί επιτυχώς σε άλλες χώρες, αναφερόμενος και στο ενδιαφέρον του για τον τρόπο με τον οποίο χώρες όπως η Ολλανδία ασκούν οικονομική διπλωματία. «Οι πρεσβείες μας σε διάφορα μέρη του κόσμου δεν ασχολούνται μόνο με πολιτικές και προξενικές εργασίες, αλλά επιθυμούν να βοηθήσουν τις ολλανδικές επιχειρήσεις να κάνουν εξαγωγές και να κλείσουν μακροπρόθεσμες οικονομικές συμφωνίες». Eκτιμά, λοιπόν, ότι αυτό θα αποτελέσει επίσης ένα από τα θέματα συζήτησης μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, στην επικείμενη συνάντησή τους στη Χάγη στις 3 Σεπτεμβρίου. «Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης, αναμένω ότι θα υπάρξει αληθινή συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών. Πρόκειται για πολιτικούς που ανήκουν στην ίδια γενιά, προέρχονται από τον φιλελεύθερο κεντροδεξιό χώρο, έχουν εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα και χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό». Παράλληλα, ο κ. Βέλντκαμπ αποτιμά θετικά τα προγραμματισμένα ταξίδια του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, στο Παρίσι και στη Χάγη, όπου θα επιδιώξει να καταστήσει τους εταίρους του κοινωνούς του μεταρρυθμιστικού και αναπτυξιακού του προγράμματος, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να αυξήσει τους συμμάχους της στην Ε.Ε.

«Η ευρωπαϊκή δεξαμενή σκέψης ECFR έχει κάνει έρευνα και έχει αναπτύξει έναν “εξερευνητή συμμαχιών” για τις σχέσεις μεταξύ μελών της Ε.Ε. Αυτός δείχνει ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει και πολλούς φυσικούς συμμάχους εντός της Ε.Ε., πέρα φυσικά από την Κύπρο και, κατά κάποιον τρόπο, τη Γαλλία, με την οποία διατηρεί μια σχετικά ασύμμετρη σχέση. Επομένως είναι έξυπνο που ο νέος πρωθυπουργός κάνει ταξίδια και παρουσιάζεται όχι μόνο στο Βερολίνο και στο Παρίσι αλλά και στη Χάγη και αλλού».

Αναφερόμενος στο τομέα των επενδύσεων, ο κ. Βέλντκαμπ, παρατηρεί ότι στην Ελλάδα δεν έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές νέες επενδύσεις από νέες ή υφιστάμενες επιχειρήσεις. «Είναι πιο εύκολο για τις εταιρείες να ιδρύσουν εργοστάσια σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Σλοβακία ή η Ρουμανία, απ' ό,τι η Ελλάδα, η οποία είναι γνωστή για τη δύσκαμπτη νομοθεσία αλλά και τη γραφειοκρατία», λέει.

«Συνάντησα μία φορά έναν υπουργό, ο οποίος μου έδωσε το νούμερο του τηλεφώνου του και μου είπε να τον καλέσω σε περίπτωση που κάποια από τις ολλανδικές εταιρείες με παρουσία στην Ελλάδα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Ομως δεν είναι αυτό που εννοώ. Αυτός ο υπουργός θα έπρεπε να εργαστεί για να διευκολύνει τους επενδυτές, ώστε να αποκτήσουν άδειες για τη σύσταση εταιρειών, με τη λειτουργία των υπηρεσιών μιας στάσης, παρά να ξοδεύει τον χρόνο του προσφέροντας ατομικές χάρες».

Το μεταναστευτικό

Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό, αναφέρει ότι «κατά τα προηγούμενα έτη Ελληνες αξιωματούχοι συχνά μου έλεγαν ότι η αιτία της μεταναστευτικής πρόκλησης βρίσκεται στην Τουρκία και ότι η λύση είναι να υπάρξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της Ε.Ε. Καταλαβαίνω την άποψη αυτή, αλλά να σας πω και αυτό: Η Ελλάδα έχει επίσης μερίδιο ευθύνης στο μεταναστευτικό! Μεταφέροντάς τους από τα νησιά στην ενδοχώρα και γνωρίζοντας ότι πολλοί από αυτούς βρίσκουν τρόπο για να ταξιδέψουν στη Βόρεια Ευρώπη, κινδυνεύει να προσελκύσει ακόμη περισσότερους μετανάστες που έρχονται από την Τουρκία». Το κλειδί γι’ αυτόν είναι η επαναπροώθησή τους στην Τουρκία, όπως ορίζει η συμφωνία Τουρκίας – Ε.Ε. το 2016.

Πρόβλημα η γραφειοκρατία

«Οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις συναγωνίζονται επάξια αντίστοιχες του εξωτερικού σε επίπεδο καινοτόμων ιδεών, ταλέντου και ικανοτήτων», λέει ο κ. Βέλντκαμπ, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω εξέλιξη της θερμοκοιτίδας Οrange Grove, μιας πρωτοβουλίας της ολλανδικής πρεσβείας για τη στήριξη των ελληνικών startups. Ετσι, γνωρίζει πολύ καλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτές οι επιχειρήσεις. «Νομίζω πως όλοι συμφωνούμε ότι η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της. Τα τελευταία χρόνια μεγάλο βάρος δόθηκε στη μακροοικονομία, όμως πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στη μικροοικονομία προκειμένου η οικονομία να γίνει πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις και να υπάρξει ανάπτυξη». Εχοντας έρθει σε επαφή με αρκετές ελληνικές startups, έξι χρόνια μετά τη δημιουργία του Orange Grove, αναλύει τους παράγοντες που αναστέλλουν την ταχύτερη ανάπτυξή τους.

«Σε συναντήσεις που έχω με startups, αυτό που μου μεταφέρουν είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Αρχικά, η γραφειοκρατία. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα, οι διαδικασίες σύστασης μιας επιχείρησης, όπως η έδρα, ή απασχόλησης προσωπικού συνεχίζουν να δυσκολεύουν τους νέους επιχειρηματίες που φιλοξενούμε στο Orange Grove. Επονται η έλλειψη σταθερότητας στο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα αλλά και η ανάγκη για ουσιαστική συνεργασία μεταξύ κράτους και ιδιωτικού τομέα, με στόχο τη διευκόλυνση της έρευνας και της ανάπτυξης στις επιχειρήσεις».

Η αγροδιατροφή

Ο ίδιος επιμένει, άλλωστε, ότι στοιχεία όπως η υψηλή τεχνολογία αλλά και η καινοτομία που χαρακτηρίζουν πληθώρα νέων επιχειρήσεων, μπορούν να «αναγεννήσουν» ορισμένους παραδοσιακούς κλάδους της οικονομίας. «Η Ολλανδία βρίσκεται στην έκτη θέση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική οικονομία στην αγροδιατροφή, παρά το αναλογικά μικρό μέγεθός της. Αυτό το κατόρθωσε σε μεγάλο βαθμό, θέτοντας την καινοτομία και την υψηλή τεχνολογία στο επίκεντρο της οικονομίας της. Για παράδειγμα, αναγνωρίσαμε από νωρίς ότι η αγροδιατροφή δεν μπορεί να αποτελέσει βιώσιμο κλάδο εάν δεν υπάρχει έντονο το στοιχείο της τεχνολογίας. Επενδύσαμε, λοιπόν, ώστε να τον μετατρέψουμε σε τομέα υψηλής τεχνολογίας, όχι μονάχα σε επίπεδο πρωτογενούς παραγωγής αλλά και σε ολόκληρη την αλυσίδα, από το χωράφι έως το τραπέζι του καταναλωτή. Αντίθετα, στην Ελλάδα που διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για έναν ισχυρό αγροτικό τομέα, δεν βλέπουμε για παράδειγμα τον αριθμό καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων που θα αναμέναμε, κατ’ αντιστοιχίαν της προοπτικής που προσφέρει ο χώρος».

Αποτέλεσε, όμως η δημιουργία startup, διέξοδο για όσους δεν κατάφεραν να βρουν δουλειά στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης; «Τα τελευταία χρόνια, το υψηλό ποσοστό ανεργίας υπήρξε πράγματι ένας λόγος που ανάγκασε ώς έναν βαθμό τον κόσμο να είναι πιο δημιουργικός. Ατομα με πιο καινοτόμες ιδέες αποφάσισαν να ρισκάρουν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση παρά το δυσμενές περιβάλλον, καθώς όντως, δεν είχαν άλλες επιλογές». Κατά τον ίδιο όμως, εάν αυτές υποστηριχθούν, μπορούν να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας. «Για παράδειγμα, μόνο στο Αμστερνταμ τα τελευταία δύο χρόνια δημιουργήθηκαν 69.000 θέσεις εργασίας στον τεχνολογικό τομέα μέσα από νεοφυείς επιχειρήσεις». Το Orange Grove άλλωστε, κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, «καθώς αποτελεί μία πρωτοβουλία για τη στήριξη των νέων επιχειρηματιών και την ανάσχεση του brain drain».

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *