Κάτι που οι κοντοί και οι παχουλές δεν ξέρουν ότι τους συμβαίνει…

1Οι άνδρες που έχουν γενετική προδιάθεση που τους οδηγεί στο να είναι (αρκετά) πιο κοντοί από τον μέσο όρο και οι γυναίκες που έχουν αντίστοιχη προδιάθση να έχουν (αρκετά) υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος, τείνουν να έχουν χαμηλότερους μισθούς και, γενικά, να κερδίζουν λιγότερα χρήματα, σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ.

Αυτό το φαινόμενο έχει τεκμηριωθεί και στο παρελθόν, αλλά οι προηγούμενες μελέτες περιορίζονταν, ως επί το πλείστον, σε δεδομένα μόνο από την παρατήρηση. Σε αυτή την έρευνα, οι επιστήμονες έδειξαν ότι η γενετική προδιάθεση ενός ατόμου για το ύψος και το βάρος του (σε άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα) “επηρεάζει” τις χρηματικές του απολαβές στην κοινωνία.

Αυτό σημαίνει και ότι οι φτωχότεροι άνθρωποι, κατά μέσο όρο, τείνουν να έχουν χειρότερη διατροφή από την παιδική τους ηλικία, η οποία μπορεί να ανακόψει την ανάπτυξή τους ή/και μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία.

Οι συγγραφείς κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα εξετάζοντας τα γενετικά δεδομένα 119.669 ανδρών και γυναικών βρετανικής καταγωγής, μεταξύ των ηλικιών 37 και 73 ετών, οι οποίοι αποτελούν μέρος της Βιοτράπεζας δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων, που έχουν προσφερθεί εθελοντικά να γίνονται αντικείμενα μελέτης για η χάρη της επιστήμης.

Κοιτάζοντας τις γενετικές παραλλαγές που δείχνουν ότι το άτομο θα είναι ψηλό ή κοντό, ανεξάρτητα από τη διατροφή ή το περιβάλλον, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με γονίδια που τους προδιαθέτουν να είναι πιο ψηλοί, κέρδιζαν κατά μέσο όρο περίπου 4.175 δολάρια περισσότερο κάθε χρόνο, σε σχέση με τους υπόλοιπους. Η συσχέτιση ήταν περίπου 50% μεγαλύτερη για τους άνδρες. Οι πιο κοντές γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Η έρευνα δεν έδειξε ότι υπάρχει σημαντική διαφορά στο ετήσιο εισόδημά τους σε σχέση με τις πιο ψηλές γυναίκες.

Εκεί που αλλάζουν τα πράγματα για τις γυναίκες, είναι στο σωματικό βάρος και τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Για τις γυναίκες, η διαφορά εισοδήματος επηρεάζεται από το βάρος τους. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες με γονίδια που τις προδιαθέτουν να έχουν υψηλότερο ΔΜΣ είχαν ετήσιο εισόδημα περίπου 2.684 δολάρια χαμηλότερο από τις υπόλοιπες γυναίκες. Και είναι ενδιαφέρον το ότι σε αυτή την περίπτωση είναι οι άντρες εκείνοι που δεν επηρεάζεται το εισόδημά τους από το σωματικό τους βάρος, όπως ακριβώς διαπιστώθηκε με τις γυναίκες και το ύψος τους.

Υπήρχαν και μερικά κοινά συμπεράσματα για τα δύο φύλα και το ετήσιο εισόδημά τους. Οι άνθρωποι με υψηλότερο ΔΜΣ έτειναν να εγκαταλείπουν το σχολείο νωρίτερα από ό,τι τα υπόλοιπα άτομα. Επίσης, έτειναν να απασχολούνται σε λιγότερο εξειδικευμένα επαγγέλματα. Και οι άνθρωποι που είναι πιο ψηλοί (τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες) είχαν την τάση να παραμένουν στο σχολείο περισσότερο, να έχουν υψηλότερους βαθμούς και συνήθως να απασχολούνται εργασιακά σε πιο εξειδικευμένες επαγγελματικές θέσεις από τους υπόλοιπους.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *