Και γαλλικό… πιάτο στην πάντα απρόβλεπτη βαλκανική κουζίνα

Aγκελα Μέρκελ, Φεντερίκα Μογκερίνι και Εμανουέλ Μακρόν ετοιμάζονται να πάρουν θέση στο τραπέζι της περασμένης Δευτέρας στο Βερολίνο, έχοντας ως θέμα συζήτησης τα προβλήματα στα Δυτικά Βαλκάνια.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Αν υπάρχει κάποιο μήνυμα από την άτυπη σύνοδο κορυφής της περασμένης Δευτέρας στο Βερολίνο, με οικοδεσπότες την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη συμμετοχή των ηγετών κρατών που προέκυψαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας «συν» τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, αυτό είναι η επιστροφή της Γαλλίας ως αυτόνομου παίκτη στα Βαλκάνια.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν εκείνος που επέμενε να γίνει αυτή η συνάντηση, για να ξεκαθαριστεί στους δυτικούς Βαλκάνιους ότι δεν θα πρέπει να ελπίζουν σε άμεση προώθηση της ενταξιακής τους πορείας προς τις Βρυξέλλες και να διαμηνύσει, όπως σημείωσε η Le Monde, σε Σέρβους και Αλβανούς ότι ο ίδιος προσωπικά θα αναμειχθεί στο θέμα του Κοσόβου.

«Ενώ ήταν ιδιαίτερα παρούσα, στρατιωτικά και διπλωματικά, τη δεκαετία του 1990, στα Δυτικά Βαλκάνια, περιοχή με την οποία έχουμε ιστορικούς δεσμούς, η Γαλλία στράφηκε προς άλλες περιοχές μετά τη συμφωνία του Ντέιτον», ανέφεραν ανωνύμως πηγές της γαλλικής προεδρίας. Η σύνοδος του Βερολίνου ήταν η νέα ευκαιρία για την επιστροφή της Γαλλίας στα Βαλκάνια, εκτίμησαν γαλλικές πηγές στην εφημερίδα Le Figaro.

Τώρα ο Μακρόν διεκδικεί για τη Γαλλία ρόλο στο ρευστό (δυτικό) βαλκανικό σκηνικό, με επίκεντρο το Κόσοβο, και μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, θα επισκεφθεί τον Ιούλιο το Βελιγράδι, ενώ θα στείλει νωρίτερα στα Τίρανα και στην Πρίστινα τον επί των Εξωτερικών υπουργό του.

Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες επ’ αυτού, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου του Βερολίνου, η γαλλική πρεσβεία στα Σκόπια έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση με τα σημεία της στρατηγικής για τα Βαλκάνια που ο πρόεδρος Μακρόν παρουσίασε στη σύνοδο.

Ο Γαλλος πρόεδρος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρεσβείας, που δημοσιεύθηκε σε ΜΜΕ της Βόρειας Μακεδονίας, επισήμανε στους ηγέτες ότι χρειάζονται πολυάριθμες μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν η περιοχή να σταθεροποιηθεί μόνιμα και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη, και αυτές είναι οι ανεπίλυτες πολιτικές διαφορές (Κόσοβο, Βοσνία), οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, δυσκολίες στη μόνιμη εγκαθίδρυση κράτους δικαίου, ζητήματα ασφάλειας, αλλά και «εξωτερικές επιρροές που αποπροσανατολίζουν την περιοχή από την ευρωπαϊκή της προοπτική».

Διμερείς συνεργασίες

Στη βάση αυτών, δήλωσε πως η Γαλλία θα εντατικοποιήσει τις πολιτικές σχέσεις της με τις χώρες της περιοχής και θα ενδυναμώσει τη διμερή συνεργασία της σε τέσσερις τομείς: της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, μέσω της Γαλλικής Υπηρεσίας για την Ανάπτυξη (AFD), της ασφάλειας, της δικαιοσύνης και της άμυνας. Και για να μη φανεί ότι οι σχεδιασμοί Μακρόν αντιστρατεύονται αυτούς των Βρυξελλών αλλά και του Βερολίνου, στην ανακοίνωση της πρεσβείας τονίζεται:

«Η στρατηγική της Γαλλίας για τα Δυτικά Βαλκάνια αποσκοπεί στη στήριξη και στη συμπλήρωση της δράσης της Ε.Ε. για την προσέγγιση της περιοχής προς την Ευρώπη. Αυτή, παράλληλα, λειτουργεί συμπληρωματικά όσον αφορά τις ενέργειες που γίνονται ως μέρος της “διαδικασίας του Βερολίνου”, στην οποία η Γαλλία συμμετέχει και που εν μέρει θα εφαρμόζεται σε γαλλογερμανικό πλαίσιο».

Ο ένας μετά τον άλλον, οι ισχυροί της Ευρώπης σπεύδουν σε ρόλο «μάγειρα» με το δικό τους «μενού» στη βαλκανική κουζίνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διά της στρατηγικής Γιούνκερ που ανακοινώθηκε στις αρχές του χρόνου.

Η Γερμανία με όχημα τη «διαδικασία του Βερολίνου», υπόσχεται, όπως και οι Βρυξέλλες, την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. ως αντιστάθμισμα του Brexit.

Η Βρετανία επιχειρεί μετά το δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την Ε.Ε. τη δική της διακριτή διπλωματική και γεωπολιτική παρουσία και τώρα, καθώς οι διαφωνίες με το Βερολίνο για το μέλλον της Ευρώπης δείχνουν να διευρύνονται, η Γαλλία ξεδιπλώνει τη δική της στρατηγική για τα Βαλκάνια.

Παρόντες είναι ήδη και διαμορφώνουν την «πίτα» της γεωπολιτικής οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι, ενώ οι Κινέζοι παίρνουν και αυτοί θέση «μάχης» με πολιορκητικό κριό τα έργα υποδομής και η Τουρκία διά της θρησκευτικής χειραγώγησης των μουσουλμανικών πληθυσμών.

Μπορεί η Γαλλία ή η Γερμανία να επωμισθεί ένα τόσο βαρύ φορτίο, τη διαχείριση δηλαδή μιας τόσο ρευστής και επικίνδυνης περιοχής, η οποία ειρήνευσε χάρη στη σιδηρά πυγμή των ΗΠΑ (συμφωνία του Ντέιτον, ψήφισμα 1244 του Σ.Α. για το Κόσοβο, συμφωνία Αχρίδας), αλλά οι εστίες των εθνικισμών εξακολουθούν να καίνε έτοιμες να φουντώσουν, με πρώτη αυτή του Κοσόβου;

Ο Θάτσι και οι ΗΠΑ

Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι το είπε καθαρά σε δηλώσεις του την επομένη της διάσκεψης του Βερολίνου, την οποία χαρακτήρισε απογοητευτική.

«Δεν υπάρχει λύση χωρίς τις ΗΠΑ, οι οποίες επιβάλλεται να εμπλακούν στη διευθέτηση της σύγκρουσης ανάμεσα στη χώρα μου και στη Σερβία. Είναι ξεκάθαρο: κανένας δεν μπορεί να προοδεύσει στα Δυτικά Βαλκάνια χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Διότι ακόμη και χθες όλοι αισθάνθηκαν πως η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αδύναμη και διαιρεμένη. Δεν έχουν το πνεύμα του ηγέτη», δήλωσε.

Και πώς τοποθετούνται στη (δυτικό) βαλκανική εξίσωση οι κατ' εξοχήν διαμορφωτές του σημερινού στάτους Αμερικανοί;

Η αίσθηση που κυριαρχεί στη διπλωματία είναι ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή έχει αρχίσει να εξασθενεί λόγω άλλων γεωπολιτικών προτεραιοτήτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα την εγκαταλείψουν στην τύχη της.

Ετσι, φέρονται να προωθούν σχέδιο ειρήνευσης Σέρβων και Αλβανών στο Κόσοβο που περιλαμβάνει την ανταλλαγή εδαφών και συνεπώς αλλαγή συνόρων, με το οποίο εσχάτως συμφώνησε και η Γαλλία, πλην όμως διαφωνεί η Γερμανία, που ανησυχεί για ενδεχόμενο συνοριακό ντόμινο που θα ανατρέψει τον υφιστάμενο βαλκανικό χάρτη.

«Η καγκελάριος φέρεται να ανησυχεί για την επερχόμενη αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια με την ανταλλαγή εδαφών στο Κόσοβο. Το Βερολίνο δεν φαίνεται να επιθυμεί τέτοια ανταλλαγή, καθώς εκτιμά ότι θα αποτελούσε προηγούμενο για άλλες μετατοπίσεις συνόρων. Αλλά και σε αυτό το σημείο μάλλον δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων με τον Eμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα της ανταλλαγής εδαφών, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα του Κοσόβου», σημείωσε η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Μέρκελ και Μακρόν δεν διαφωνούν μόνο στο θέμα του Κοσόβου, αλλά και στο ζήτημα της διεύρυνσης. «Η Μέρκελ θα ήθελε να ανταμείψει τη Βόρεια Μακεδονία για την υποχωρητικότητά της στο ζήτημα της ονομασίας με την άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο Μακρόν, που εστιάζει περισσότερο στην εμβάθυνση παρά στη διεύρυνση της Ε.Ε., δεν το θέλει. Πιθανός συμβιβασμός: η Μέρκελ υπόσχεται να ασκήσει επιρροή στον Μακρόν για την ταχεία έναρξη διαπραγματεύσεων και η Βόρεια Μακεδονία θα περιμένει να περάσουν οι ευρωεκλογές, ώστε ο Μακρόν να τηρήσει τα προσχήματα», έγραψε η έγκυρη Welt.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *