Κακοσμία στόματος…όλα όσα θα πρέπει να ξέρουμε

1Ως κακοσμία μπορεί να ορισθεί η δυσοσμία του στόματος δηλαδή η άσχημη αναπνοή.
Οι πιο συνηθισμένες αιτίες της κακοσμίας του στόματος είναι: α) η φτωχή στοματική υγιεινή, β) το κάπνισμα, γ) η κακή διατροφή και δ) φυσικά διάφορα προβλήματα των δοντιών (όπως η τερηδόνα, πιθανά αποστήματα) αλλά και των ούλων (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα).

Σπανιότερα υπάρχουν και ασθένειες που μπορούν να ευθύνονται άμεσα ή έμμεσα για την κακοσμία του στόματος, όπως είναι: ασθένειες του φάρυγγα, του οισοφάγου, του στομάχου, των αμυγδαλών, των εντέρων, των νεφρών κλπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η νόσος που προκαλεί το πρόβλημα είναι πιο δύσκολο να ανιχνευτεί. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να αναφέρετε στον οδοντίατρό σας με κάθε λεπτομέρεια το ιατρικό σας ιστορικό. Σε μια τέτοια περίπτωση ο οδοντίατρος μετά τη ληψη

του ιατρικού σας ιστορικού μπορεί να σας παραπέμψει σε γιατρό άλλης ειδικότητας για περαιτέρω έρευνα κ θεραπεια, ιδιαίτερα αν η κακοσμία του στόματος συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως δυσφαγία, δυσπεψία, στομαχικές διαταραχές, ρινικές εκκρίσεις, βήχα κτλ.

Η κακοσμία του στόματος, μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική ζωή ενός ανθρώπου. Για αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε οταν διαπιστωσουμε κατι τετοιο είναι να συμβουλευτούμε τον οδοντίατρό μας, αυτός είναι ο κατάλληλος για να εξετάσει αν τα αιτία της κακοσμίας ξεκινούν από το στόμα, κ αν ναι, να προχωρήσει στην αντίστοιχη οδοντιατρική θεραπεία (π.χ. καθαρισμός των δοντιών, αφαίρεση τερηδόνας κ έμφραξη του δοντιού). Διαφορετικά όπως προαναφέραμε θα χρειαστεί η συμβολή ενός άλλου ειδικευμένου γιατρου.

Υπάρχουν όμως και διάφορα μέτρα τα οποία μπορούμε να λάβουμε και μόνοι μας συνεπικουρικά για να περιορίσουμε την κακοσμία του στοματος όπως:

1.Βουρτσίζουμε τακτικά τα δόντια μας, 2-3 φορές την ημέρα και μετά από κάθε γεύμα. Εδώ πρεπει να επισημάνουμε οτι δεν ξεχναμε να βουρτσίζουμε και τη γλώσσα μας

Αν δεν υπάρχει δυνατότητα να βουρτσισουμε τα δόντια μας μετά από κάποιο γεύμα (π.χ. όταν βρίσκομαστε σε εξωτερικό χώρο), ξεπλένουμε τουλάχιστον το στόμα μας με άφθονο νερό και μασάμε μία τσίχλα χωρίς ζάχαρη για λίγα λεπτά.

2.Χρησιμοποιούμε κάποιο από τα στοματικά διαλύματα καθημερινής χρήσης, που κυκλοφορούν στο εμπόριο, κατά προτίμηση κάποιο χωρίς αλκοόλη, μετά το βούρτσισμα.

3.Αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση καφέ κ περιορίζουμε ή κ ακομα καλυτερα διακόπτουμε το κάπνισμα.

4.Ακολουθουμε μια ισορροπημένη διατροφή με περισσοτερα φρουτα κ λαχανικα κ αποφευγουμε «αρωματικές» τροφές όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι κτλ

5.Προσπαθουμε να διατηρουμε το στόμα μας ενυδατωμένο, πίνοντας άφθονο νερό, διοτι η ξηροστομία προκαλεί κακοσμία.

Πηγη doctoranytime

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *