Καλή η βαθμολογία της χώρας στη συλλογή βιομετρικών δεδομένων

Καλή η βαθμολογία της χώρας στη συλλογή βιομετρικών δεδομένων

imago/Science Photo Library/Science Photo Library

Μία νέα μελέτη της Comparitech εξετάζει τη συλλογή βιομετρικών δεδομένων σε 50 χώρες παγκοσμίως, στην οποία η χώρα καταλαμβάνει μία καλή θέση.

Η θέση της Ελλάδας δείχνει ότι υπάρχει αρκετός σεβασμός στην προστασία προσωπικών δεδομένων στη χώρα μας. Η Ελλάδα λαμβάνει βαθμολογία 13/25, με την Κίνα να έχει τη χειρότερη επίδοση που είναι το 24/25. Οι ΗΠΑ έχουν σκορ 20/25. Η βαθμολογία που συγκεντρώνει η χώρα μας δείχνει ότι δεν υπάρχει εκτεταμένη και παρεμβατική χρήση βιομετρικών στοιχείων και παρακολούθησης. Μερικοί από τους λόγους που γίνεται αυτό είναι η έλλειψη χρήσης τεχνολογιών αναγνώρισης προσώπου, καθώς και το γεγονός ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει χρήση βιομετρικών ταυτοτήτων. Στοιχείο της θετικής βαθμολογίας της χώρας μας είναι και το γεγονός ότι δεν υπάρχει σύστημα ψηφοφορίας το οποίο να χρησιμοποιεί βιομετρικά δεδομένα στην Ελλάδα. Ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR), επίσης, προστατεύει τους εργαζόμενους από τη συλλογή βιομετρικών δεδομένων από την εργοδοσία. Η έγγραφη συγκατάθεση του υποκειμένου είναι απαραίτητη για αυτό.

Το γεγονός, βέβαια, ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που ανήκει στο Σένγκεν, επιβάλλει τη συλλογή δεδομένων από τις Αρχές σε μεγάλες βάσεις, ενώ το νέο σύστημα εισόδου/ εξόδου της χώρας μας θα απαιτεί μεγαλύτερη χρήση βιομετρικών δεδομένων. Οι παράγοντες αυτοί είναι στοιχεία που ενδέχεται να αλλάξουν την κατάταξη της χώρας στο πεδίο προστασίας των βιομετρικών δεδομένων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα στοιχεία της Comparitech δείχνουν ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα αυτό είναι καλές.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα κεντρικά ευρήματα της εν λόγω έρευνας δείχνουν ότι οι περισσότερες χώρες συλλέγουν βιομετρικά δεδομένα από τους ταξιδιώτες, ενώ και ο τραπεζικός τομέας συλλέγει αντίστοιχα δεδομένα. Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα της Comparitech είναι ότι παρόλο που οι περισσότερες χώρες συμφωνούν ως προς το πόσο ευαίσθητα είναι τα βιομετρικά δεδομένα, δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη αντίδραση αναφορικά με τη συλλογή τους. Ο κανονισμός GDPR έχει οδηγήσει στην καλύτερη επίδοση των χωρών της Ε.Ε., σε σχέση με εκείνες που δεν ανήκουν στην Ε.Ε. Τέλος, ένα ενδιαφέρον εύρημα είναι το ότι η χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου από κλειστά τηλεοπτικά κυκλώματα χρησιμοποιείται σε μεγαλύτερο βαθμό από εκείνο που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *