Καπνά και φάρμακα «σπρώχνουν» την ελληνική μεταποίηση

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Προϊόντα καπνού, φάρμακα και μηχανολογικός εξοπλισμός ήταν οι τρεις κλάδοι που έδωσαν ώθηση στη βιομηχανική παραγωγή τον φετινό Ιούνιο. Αν και σε σχέση με πέρυσι η μεταβολή του δείκτη ήταν οριακή, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, τον Μάιο, είναι η υψηλότερη που καταγράφεται από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής του μηνός Ιουνίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2018, παρουσίασε αύξηση 0,3% έναντι αύξησης 1,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2018 με το 2017. Ο μέσος γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2018, παρουσίασε αύξηση 1,2%. Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής του μηνός Ιουνίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2019, παρουσίασε αύξηση 1,3%.

Στην αύξηση του δείκτη κατά 0,3% σε ετήσια βάση συνέβαλε η αύξηση κατά 1% του δείκτη μεταποίησης, αύξηση που προήλθε από την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής στους επιμέρους κλάδους: παραγωγής προϊόντων καπνού (40,3%), παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων (11,9%), κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων (34,8%), κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών (18,6%). Από την άλλη, ανασχετικά λειτούργησε η μείωση του δείκτη παροχής νερού κατά 0,6%, η μείωση κατά 0,4% του δείκτη ορυχείων – λατομείων και η κάμψη κατά 2,2% του δείκτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε επίπεδο εξαμήνου, οι κλάδοι που σημειώνουν τις υψηλότερες επιδόσεις είναι επίσης αυτός της παραγωγής προϊόντων καπνού (αύξηση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής κατά 37,3%), της παραγωγής φαρμάκων (25,8%) και κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς και ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων (30,2%).

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *