Τελευταία Νέα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: KANAΠΕΔΕΣ από ΠΑΛΕΤΕΣ

3Τα κατασκευασμένα από ξύλινες παλέτες έπιπλα είναι μια από τις πλέον μοδάτες διακοσμητικές …ανησυχίες, όχι μόνο λόγω του ελάχιστου κόστους τους, αλλά και γιατί όταν πρόκειται για πετυχημένες κατασκευές – σύνολα, είναι πραγματικά ιδιαίτερα και πολύ όμορφα σε εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς χώρους. Ιδέες για τραπεζάκια, κρεβάτια, ραφιέρες, μικροέπιπλα και φυσικά καναπέδες, φτιαγμένα όλα από παλέτες, θα βρείτε πλέον πάρα πολλές στο internet, σε περιοδικά διακόσμησης κλπ.

Πέραν όμως του οικονομικού και της εμφάνισης, ειδικά σε ένα έπιπλο καθημερινής και “σκληρής” χρήσης όπως οι καναπέδες, το ζητούμενο είναι και να πρόκειται για ανθεκτικά και λειτουργικά έπιπλα, για καναπέδες που πρακτικά θα σας βολέψουν όσο κι αν ένας οποιοσδήποτε άλλος συμβατικός καναπές κι αυτό είναι κάτι που θα το πετύχετε τόσο στο στάδιο της απόφασης για το ποια ακριβώς μορφή θέλετε να έχει όσο σε εκείνο της κατασκευής του, δίνοντας λίγη παραπάνω σημασία σε ορισμένες πολύ βασικές …λεπτομέρειες.

1. Ποιο είδος παλέτας;
Γιατί δεν υπάρχει ένα αλλά πολλά είδη και οι διαφορές τους δεν είναι μόνο αισθητικές, διαστάσεων, ποιότητας ξύλου κλπ. αλλά πρωτίστως ανθεκτικότητας.
Δείτε εδώ όλους τους βασικούς τύπους παλέτας, που θα βρείτε στην ελληνική αγορά. 
Για την βάση λοιπόν ενός καναπέ, θα χρειαστείτε βαρέως τύπου ευρωπαλέτες. Αν θέλετε να φτιάξετε και πλάτη ή μπράτσα, γι΄αυτά θα χρησιμοποιήσετε παλέτες με πτερύγια  ή θα τα συναρμολογήσετε καρφώνοντας μεταξύ τους σανίδες που θα βγάλετε από μια οποιαδήποτε παλέτα.

2. Το ύψος
Μια τυπική παλέτα έχει ύψος 15-17 εκατοστά.
Που σημαίνει ότι, αν δεν σας αρέσουν οι ιδιαίτερα χαμηλοί καναπέδες, θα πρέπει για την βάση του να χρησιμοποιήσετε 2 τουλάχιστον παλέτες την μία πάνω στην άλλη.

Το τελικό ύψος του καθίσματος μπορεί να μεγαλώσει ακόμη λίγο αν χρησιμοποιήσετε και ροδάκια όπως και με ψηλά μαξιλάρια-στρώματα.  Αν όμως οι ρόδες δεν σας αρέσουν, τα μαξιλάρια τα θέλετε σε κανονικές διαστάσεις αλλά τον καναπέ ψηλότερο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και 3 παλέτες την μία καρφωμένη πάνω στην άλλη, εκ των οποίων η τελευταία μπορεί και να είναι μια ελαφρού τύπου κι όχι απαραίτητα του ίδιους πάχους με τις άλλες δύο.

3. Το βάψιμο
Είτε για να βελτιώσετε την εμφάνιση σε μεταχειρισμένες παλέτες είτε για τους δώσετε εντελώς διαφορετική όψη, μπορείτε να επεξεργαστείτε και να βάψετε τις παλέτες, όπως ακριβώς και μια οποιαδήποτε ξύλινη επιφάνεια.  Nα τις τρίψετε ώστε να αποκτήσουν εντελώς λεία επιφάνεια, να τις περάσετε με βερνίκι για ξύλο τονίζοντας ή αλλάζοντας ελαφρά την φυσική τους απόχρωση, να τις βάψετε με ρεπουλίνη για ξύλο σε όποιο χρώμα θέλετε ή και να δώσετε στο ξύλο όψη παλαιωμένη, αντικέ κλπ.

Για καναπέδες εσωτερικών χώρων, αν επιλέξετε το βάψιμο, το άσπρο είναι μια επιλογή ιδιαίτερα καλαίσθητη που δεν θα δεσμεύσει σε τίποτα και τις επιλογές σας σχετικά με τα χρώματα των μαξιλαριών ή όποιου επίπλου/αντικείμενου θα βρίσκεται στον ίδιο χώρο.
Αν πρόκειται να τοποθετήσετε τον καναπέ σε έναν χώρο που κυριαρχούν έπιπλα και αντικείμενα στις φυσικές αποχρώσεις του ξύλου, τρίψτε τις παλέτες και περάστε ένα βερνίκι που απλώς θα τονίσει το φυσικό τους χρώμα.

4. Τα μαξιλάρια
Όσο πετυχημένη κι αν είναι η επιλογή στις παλέτες, το βάψιμο και την γενική σύνθεση, αν τα μαξιλάρια ενός τέτοιου καναπέ δεν είναι άνετα και βολικά, αν φεύγουν από την θέση τους και γλιστράνε με το που κάθεστε, η όλη κατασκευή είναι …αποτυχημένη.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι είδους μαξιλάρια σας αρέσουν, συνεχόμενα κομμάτια αφρολέξ ντυμένα με ύφασμα τόσο για το κάθισμα όσο και για την πλάτη ή μεμονωμένα χοντρά μαξιλάρια και φυσικά να προσθέσετε κάθε τύπο διακοσμητικού μαξιλαριού όπως ακριβώς και σε οποιονδήποτε κανονικό καναπέ.

Το βασικό είναι τα κεντρικά μαξιλάρια του καθίσματος ή της πλάτης, να είναι στερεωμένα καλά πάνω στο ξύλο και …ακούνητα.

 

O μοναδικός τρόπος για να το πετύχετε μια φορά και τα μαξιλάρια να μείνουν στην θέση τους …για πάντα, είναι η ταινία velcro (κριτς κρατς).  Ανάλογα με το μέγεθος της κατασκευής, χρησιμοποιείστε 2-3 αρκετά μεγάλα κομμάτια ταινίας που θα κολλήσετε με μια ισχυρή κόλλα πάνω στο ξύλο της παλέτας, στο κάθισμα ή την πλάτη του καναπέ, και άλλες τόσες στα αντίστοιχα σημεία της κάτω/πίσω όψης των κεντρικών μαξιλαριών.

5. “δεν θέλω να φαίνονται οι παλέτες”
Στην πραγματικότητα όλες αυτού του τύπου οι κατασκευές, απλώς αντικαθιστούν τα μη υφασμάτινα στοιχεία ενός καναπέ με ξύλα από παλέτες.

 

Και όπως σε πολλούς τύπους συμβατικών καναπέδων τον κατασκευασμένο από ξύλο, νοβοπάν, κόντρα πλακέ κλπ. σκελετό δεν τον βλέπετε, το ίδιο ακριβώς μπορεί να γίνει και σε οποιονδήποτε καναπέ που για την κατασκευή του σκελετού έχουν χρησιμοποιηθεί παλέτες.
Μπορείτε να καλύψετε ή να ντύσετε την βάση ή και την πλάτη του καναπέ με ύφασμα σε όποια μορφή σας αρέσει. Με ένα ριχτάρι που θα χρησιμοποιήσετε σαν κάλυμμα ή φτιάχνοντας ένα κανονικό κάλυμμα, ενσωματώνοντας μέσα σε αυτό και τα κεντρικά μαξιλάρια καθίσματος/πλάτης είτε όχι κλπ.

Ο απλούστερος τρόπος για να καλύψετε τις παλέτες στο κάτω μέρος του καναπέ, είναι να χρησιμοποιήσετε μια λουρίδα χοντρού υφάσματος στο μέγεθος που σας χρειάζεται και που θα την στερεώσετε πάνω στις παλέτες επίσης με διπλή ταινία velcro (κριτς κρατς). Η μια πλευρά της ταινίας θα κολληθεί με κόλλα περιμετρικά, στο πάνω και κάτω μέρος του ξύλου, η άλλη όψη της θα ραφτεί στα ίδια σημεία του υφάσματος, ώστε πολύ εύκολα να μπορείτε να βγάλετε το κάλυμμα κάθε φορά που θα χρειάζεται πλύσιμο.

Γενικά, μπροστά στην ιδέα “ένας καναπές από παλέτες” μην φέρνετε απαραίτητα μπροστά σας την εικόνα ενός επίπλου κατάλληλο αποκλειστικά για σπίτια διακοσμημένα σε πολύ μοντέρνο στυλ, για εξωτερικούς χώρους ή …φοιτητικά δωμάτια. Ανάλογα με τον τύπο των μαξιλαριών και τα υφάσματα που θα επιλέξετε να ντύσετε μέρος ή και το σύνολο του καναπέ, η τελική μορφή του μπορεί να είναι ακριβώς ίδια με ενός συνηθισμένου καναπέ του εμπορίου που απλώς θα σας κοστίσει πολύ παραπάνω.

6.”που θα τις βρω, πόσο κοστίζουν;”
Το πόσα ακριβώς θα πληρώσετε, είναι συνάρτηση του από που θα προμηθευτείτε τις παλέτες.  Όλα τα σουπερ μαρκετ, καταστήματα με ογκώδη βαριά προϊόντα, μάντρες με οικοδομικά υλικά, φυτώρια κλπ. παραλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος των προς πώληση προϊόντων τους συσκευασμένα σε παλέτες. Αν αποτανθείτε λοιπόν σε κάποιο κατάστημα της περιοχής σας, το πιο πιθανό πως θα σας προμηθεύσει με όσες παλέτες σας χρειάζονται ακόμη και δωρεάν.
Σε μάντρες με οικοδομικά υλικά, καταστήματα με εργαλεία και είδη για επισκευές στο σπίτι αλλά και καταστήματα αποκλειστικά εμπορίας παλετών, θα βρείτε μεταχειρισμένες παλέτες για να διαλέξετε τις κατά το δυνατόν σε καλύτερη κατάσταση να πωλούνται περίπου 2-3 ευρώ το κομμάτι.

Οι τιμές φυσικά διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο, το μέγεθος, αν πρόκειται για καινούργιες ή παλιές κλπ. αλλά ακόμη και για μια ολοκαίνουργια ευρωπαλέτα χωρίς την παραμικρή φθορά και που αν θελήσετε να διατηρήσετε το φυσικό της χρώμα δεν θα χρειαστεί ούτε καν πέρασμα με βερνίκι, δεν θα πληρώσετε παραπάνω από 12-15 ευρώ.
Για μεγάλες πάντως κατασκευές, που χρειάζεστε αρκετές παλέτες και ειδικά για καθίσματα, που σε αντίθεση με τα τραπέζια από παλέτες ή άλλα έπιπλα στα οποία η μεγαλύτερη επιφάνεια του ξύλου δεν καλύπτεται από μαξιλάρια/υφάσματα η πιο συμφέρουσα λύση είναι να αναζητήσετε σε καταστήματαμεταχειρισμένες παλέτες σε καλή κατάσταση. Η τυπική τους διάσταση είναι 0.80 Χ 1.20 που σημαίνει ότι για έναν απλό καναπέ χωρίς πλάτη για τον οποίο δεν θα σας χρειαστούν παραπάνω από 4 παλέτες θα πληρώσετε από …τίποτα έως  περίπου 8-15 ευρω.

Δείτε εδώ έναν ενδεικτικό κατάλογο με εταιρίες απ΄όπου μπορείτε να προμηθευτείτε παλέτες και ξύλινα κιβώτια, για κάθε τύπου κατασκευή.

 

7.”θα τα καταφέρω;”
Το καθαρά τεχνικό μέρος τέτοιων κατασκευών και ο βαθμός δυσκολίας τους, εξαρτάται από το τι ακριβώς θα θελήσετε να κάνετε. Το συγκεκριμένο δηλαδή σχέδιο του καναπέ που θα επιλέξετε, αν εκτός από βάση θέλετε να έχει και πλάτη ή και μπράτσα από ξύλα παλέτας κλπ.

Για τους απλούς τύπους τέτοιων καναπέδων που αποτελούνται από ολόκληρες παλέτες, το μόνο που χρειάζεται είναι …να τοποθετήσετε δυο παλέτες στην σειρά ή να τις καρφώσετε ανά δύο μεταξύ τους και για να το κάνετε δεν απαιτείται να είστε ούτε μαραγκός, ούτε …αστροφυσικός.
Με απλές πρόκες και ένα σφυρί θα τις “ενώσετε” αν και όπου χρειάζεται, αν θέλετε να προσθέσετε και ρόδες προσαρμόζονται πανεύκολα με βίδες που απλώς θα βιδώσετε στο ξύλο και τις πιο πολλές φορές περιλαμβάνονται στην συσκευασία με τα ροδάκια που θα αγοράσετε. Ροδάκια θα βρείτε σε όλα τα μαγαζιά και πολυκαταστήματα με είδη σπιτιού, έπιπλα, εργαλεία κλπ.

Σε περισσότερο περίπλοκες κατασκευές, συνθέσεις, γωνιακούς καναπέδες  κλπ. δεν αλλάζει τίποτα στην γενική φιλοσοφία κατασκευής, απλώς για να κόψετε σωστά παλέτες και να τις προσαρμόσετε στις διαστάσεις που θέλετε χωρίς να καταστραφεί το ξύλο, σας χρειάζεται αλυσσοπρίονο και …χώρος που π.χ σ΄ένα μικρό διαμέρισμα στην πόλη ίσως δεν τον έχετε.
Αν λοιπόν δεν υπάρχει ένας φίλος ή γνωστός να σας βοηθήσει με τα εργαλεία, απλώς προμηθευτείτε παλέτες, βάψτε τες αν θέλετε κι αφού αποφασίσετε τι ακριβώς θέλετε να κάνετε, αποτανθείτε σ΄έναν ξυλουργό. Για να σας τις κόψει όπως ακριβώς θέλετε ή ακόμη και να τις συναρμολογήσει στο σχέδιο καναπέ που θα του υποδείξετε, δεν θα σας πάρει πολλά.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν επιλέξετε να φτιάξετε έναν καναπέ με καινούργιες αγορασμένες παλέτες ή και να ζητήσετε την βοήθεια ενός μαραγκού για την συναρμολόγηση, το κόστος συγκριτικά με έναν κανονικό καναπέ στις ίδιες διαστάσεις είναι αισθητά μικρότερο και εύκολα αντιληπτό πως περισσότερο από όλα στοιχίζουν τα μαξιλάρια. Αλλά και εκεί μπορείτε να μειώσετε το κόστος, αν αγοράσετε κάποια υφάσματα σε προσφορά και τα ράψετε ή μόνοι ή με την βοήθεια κάποιου γνωστού, φίλου/ης, της …μαμάς,  που διαθέτουν ραπτομηχανή και στοιχειώδεις γνώσεις ραπτικής.

Αξίζει πραγματικά τον κόπο, με λίγη φαντασία τα καθίσματα – καναπέδες από παλέτες μπορούν να μεταμορφώσουν έναν χώρο και ένα “ευτελές” υλικό σε εξαιρετικής αισθητικής έπιπλα, με το λιγότερο κόστος απ΄όλες τις αντίστοιχου μεγέθους έτοιμες λύσεις της αγοράς.

Θα συνδυαστούν τέλεια με τραπεζάκια, ράφια κλπ. από παλέτες αλλά και με κάθε είδους έπιπλα και θα προσαρμοστούν ανάλογα με τα υφάσματα που θα χρησιμοποιήσετε σε χώρους διακοσμημένους τόσο σε πιο μοντέρνο/ανάλαφρο ύφος όσο και σε περισσότερο κλασικούς.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:dE

pinterest.com/soulouposeto

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *