Καταστροφέας αρμάτων «υπόσχεται» επανάσταση στα αντιαρματικά όπλα

Καταστροφέας αρμάτων «υπόσχεται» επανάσταση στα αντιαρματικά όπλα

MBDA missile systems

Το concept για έναν καταστροφέα αρμάτων μάχης που, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ικανός να φέρει επανάσταση στον κλάδο των αντιαρματικών όπλων, παρουσίασαν η ευρωπαϊκή κοινοπραξία MBDA και η πολωνική κοινοπραξία PGZ Companies.

Το συγκεκριμένο concept παρουσιάστηκε στην MSPO 2019, και είναι εξοπλισμένο με τον προηγμένο πύραυλο Brimstone. Δημιουργήθηκε κατόπιν απαίτησης από την πολωνική κυβέρνηση για έναν καταστροφέα αρμάτων ικανό να αντιμετωπίζει μεγάλους σχηματισμούς τεθωρακισμένων. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της MBDA, το όχημα αυτό θα πρέπει να είναι ικανό να επιχειρεί υπό συνθήκες παντός καιρού, να είναι μακράς εμβέλειας, ευκίνητο, ικανό να βάλλει σε ομοβροντίες και να αντιμετωπίζει συστήματα ενεργητικής προστασίας. Επίσης, θα πρέπει να μπορεί να πλήττει στόχους εντός και εκτός οπτικού πεδίου, με ένα εύρος καταστάσεων εμπλοκής που θα χρησιμοποιούν ψηφιακά δεδομένα τα οποία θα παρέχονται μέσω των στρατιωτικών δικτύων που χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ.

Στο concept που παρουσιάστηκε το όχημα είναι πολωνικής προέλευσης (PGZ) και ο πύραυλος είναι ο Brimstone της MBDA. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, υπάρχει ενδιαφέρον και για την εξαγωγή του συστήματος.

We are proud to have just signed a agreement on our joint #TankDestroyer concepts at #MSPO with @PGZ_pl. We can equip many Polish armoured vehicles with #Brimstone missiles to rapidly destroy massed enemy armour in all weather conditions. #WZM #HSW #OBRUMhttps://t.co/2Sie4Pgk7c pic.twitter.com/rCPQ8cjXp2

— MBDA (@byMBDA) 4 Σεπτεμβρίου 2019

Ιστοσελίδες του ειδικού Τύπου κάνουν ήδη λόγο για μια ιδέα που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον χώρο των αντιαρματικών όπλων, καθώς η Πολωνία- η οποία ιστορικά δεχόταν στρατιωτική πίεση τόσο από ανατολικά όσο και από δυτικά, και τα τελευταία χρόνια προβληματίζεται για αυτό που εκλαμβάνει ως αυξανόμενη ρωσική επιθετικότητα- επιδιώκει να αντικαταστήσει παρωχημένα αντιαρματικά της συστήματα, τα οποία ανάγονται στη σοβιετική περιοδο. Η χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ, συνορεύει με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, στον οποίο βρίσκονται ισχυρές ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, και βρίσκεται κοντά στις χώρες της Βαλτικής, για τις οποίες έχει επανειλημμένα αναφερθεί πως είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε μια πιθανή ρωσική εισβολή με συμβατικά μέσα- μεταξύ των οποίων και μεγάλοι μηχανοκίνητοι σχηματισμοί.

Όπως αναφέρει το The Drive σε σχετικό του, εκτενές δημοσίευμα, οι MBDA και PGZ έχουν ήδη παρουσιάσει έναν αριθμό οχημάτων με βάση το σασί του αυτοκινούμενου πυροβόλουAHS Krab και το τεθωρακισμένο όχημα BWP-1- την πολωνική έκδοση του εμβληματικού σοβιετικού BMP-1. Τα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων στα οχήματα- και οι υψηλές δυνατότητες του ιδιαίτερα προηγμένου Brimstone θα αύξαναν κατακόρυφα τις δυνατότητές του.

Όπως αναφέρει το Popular Mechanics σχετικά με τις δυνατότητες του πυραύλου, και κατ'επέκταση των προτεινόμενων concepts, εάν στέκουν όσα υποστηρίζονται περί των επιδόσεών του, και με βάση όσα προκύπτουν από τα concepts που έχουν παρουσιαστεί, ένα και μόνο τέτοιο όχημα θα μπορούσε να προκαλέσει βαριές απώλειες σε έναν μεγάλο σχηματισμό 50 αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας στρατός που να έχει στη διάθεσή του τέτοιο σύστημα.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *