ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΤΟ 49,8% ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ Οι Καταλανοί αυτονομιστές κερδίζουν στις τοπικές εκλογές! – Εφτασε η ώρα της ανεξαρτησίας για την Καταλωνία;

1Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας φαίνεται ότι κερδίζουν τον έλεγχο του περιφερειακού κοινοβουλίου με τις σημερινές εκλογές, σύμφωνα με τa exit poll αποτέλεσμα που φέρνει την περιφέρεια αυτή σε πορεία απόσχισης από την την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας.

Ο κύριος συνασπισμός που υποστηρίζει την ανεξαρτησία, ο “Junts pel Si” (Μαζί για το Ναι) κερδίζει από 63 έως 66 έδρες στο 135μελές περιφερειακό κοινοβούλιο ενώ το μικρότερο αριστερό κόμμα CUP, που τάσσεται επίσης υπέρ της ανεξαρτησίας, θα εξασφαλίσει άλλες 11 έως 13 έδρες, σύμφωνα με το έξιτ πολ που δόθηκε στη δημοσιότητα από το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3 και είναι το μεγαλύτερο που πραγματοποιήθηκε.

Οι δύο πολιτικοί σχηματισμοι συγκεντρώνουν μαζί το 49,8% των ψήφων.

Αμφότεροι έχουν δηλώσει πως, αν κερδίσουν την πλειοψηφία, θα κηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία μέσα σε 18 μήνες, κάτι που η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης λέει πως θα εμποδίσει δικαστικά επειδή το ισπανικό σύνταγμα δεν το επιτρέπει.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι καλούσε ασταμάτητα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να καλεί τους ψηφοφόρους του «όχι», «τη σιωπηλή πλειοψηφία», να πάνε να ψηφίσουν. «Να μην αποφασίσουν για εμάς», τόνισε την Παρασκευή το βράδυ από τη Βαρκελώνη, καθώς αν και γνωρίζει ότι βάση του ισπανικού Συντάγματος οποιόδηποτε δημοψήφισμα ανεξαρτησίας είναι παράνομο, ξέρει ότι εάν τελικώς υπάρξει αποτύπωση πλειοψηφίας σε κάλπη για αποχώρηση από το βασίλειο, ουδείς θα θυμάται τι λέει το Σύνταγμα.

Ο Ραχόι έχει την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Ήδη οι Βρυξέλλες απειλούν ευθέως τους κατοίκους της Καταλονίας όπως είχαν κάνει και στην περίπτωση της Σκωτίας, ότι ένα νεοσύστατο καταλανικό κράτος θα βρίσκεται εκτός ευρωζώνης και χωρίς ευρώ, ενώ όλες οι ξένες εταιρείες θα επιδιωχθεί να αποχωρήσουν από την Βαρκελώνη.

pronews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *