Κινήσεις Τσίπρα για μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε ένα κόμμα είναι, όπως φάνηκε από την πρώτη σύσκεψη της νέας σεζόν την περασμένη εβδομάδα υπό τον Αλέξη Τσίπρα, το μεγάλο πρότζεκτ που θέτει σε εφαρμογή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οπως προέκυψε από την απόφαση της σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, ο διευθυντής του κ. Τσίπρα Μιχάλης Καλογήρου και ο εκπρόσωπος Αλέξης Χαρίτσης, τα βήματα μέχρι το συνέδριο στοχεύουν όλα στη δημιουργία ενός ενιαίου κόμματος.

Κλειδί, που δείχνει ακριβώς την πρόθεση Τσίπρα, είναι η δημιουργία μιας κεντρικής οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου (ΚΟΕΣ) που θα οδηγήσει το κόμμα στο συνέδριο και θα είναι «μεικτή», θα συμμετέχουν δηλαδή στελέχη τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Προοδευτικής Συμμαχίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ περνάει σε δεύτερο πλάνο και πλέον αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο ένα μεικτό όργανο μέχρι την τελική ενοποίηση που θα επισφραγίσει το συνέδριο.

Η δεύτερη κομβική απόφαση αφορά την έναρξη των εγγραφών για νέα μέλη, τα οποία και θα συμμετέχουν στην ανάδειξη νέων οργάνων του κόμματος. Πρόκειται ουσιαστικά για το μεγάλο στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει θεσμικά και από «κάτω προς τα πάνω» το «μείγμα» του κόμματος, καθώς με την εγγραφή νέων μελών η παραδοσιακή μικρή κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι προσφάτως ήλεγχε τον κομματικό μηχανισμό, θα αποδυναμωθεί. Τα νέα μέλη θα έχουν βεβαίως υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα, που σημαίνει πως θα συμμετέχουν σε όλες τις κομματικές διεργασίες. Σχηματικά, για να γίνει αντιληπτό αυτό που συντελείται, αρκεί να υποθέσει κάποιος πως μια τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ είχε 20 μέλη και με τις νέες εγγραφές θα προσθέσει, για παράδειγμα, 50. Πρόκειται ουσιαστικά για δημιουργία νέου κόμματος.

Με όχημα αυτές τις δύο αποφάσεις –την ΚΟΕΣ και την έναρξη των εγγραφών– ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί πως ο χρόνος κυλάει υπέρ του πλάνου που έχει στο μυαλό του και ως εκ τούτου τα εσωκομματικά πρέπει να κλείσουν. Η απόφαση να μπουν τα μαχαίρια στις θήκες και να κλείσει προσώρας τουλάχιστον το «θέμα Σκουρλέτη» ήταν μονόδρομος, καθώς η παράταση της συζήτησης γύρω από εσωκομματικές έριδες προκαλούσε μεγάλη ζημιά. Το γεγονός πως η κόντρα με τον Σκουρλέτη μπήκε κάτω από το χαλί δεν σημαίνει πως λύθηκαν τα προβλήματα. Η αντιπαράθεση, εξάλλου, παρά το γεγονός πως πήρε προσωποκεντρικές διαστάσεις, είναι κατ’ ουσίαν βαθιά πολιτική και έχει να κάνει με την κατεύθυνση του κόμματος.

Η μία τάση είναι αυτή που μιλάει ξεκάθαρα για Αριστερά και για μια τρόπον τινά ιδεολογική «καθαρότητα». Η άλλη είναι πιο ευέλικτη και, παρά το γεγονός πως δεν απεμπολεί τις ιδεολογικές καταβολές του κόμματος, αναζητεί νέες πλατιές συμμαχίες.

Οσο προχωράει η συζήτηση και συνεδριάζουν τα όργανα, οι διαφορετικές τάσεις θα έρχονται όλο και πιο εμφατικά στην επιφάνεια. Μένει να φανούν τα όρια και οι αντιδράσεις του Αλέξη Τσίπρα, που δεν θέλει σε καμία περίπτωση να μετακυλιστεί η συζήτηση γύρω από εσωκομματικές διαμάχες αντί να επικεντρωθεί στη μετεξέλιξη του κόμματος και στην αντιπολιτευτική γραμμή έναντι της κυβέρνησης. Η τελευταία, εξάλλου, θα εκμεταλλευτεί κάθε ρωγμή που θα ανοίξει στην αξιωματική αντιπολίτευση, για να κερδίσει περαιτέρω χώρο στο Κέντρο.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *