ΚΙΝΑΛ: με άρωμα ΠΑΣΟΚ η επέτειος της 3ης Σεπτεμβρίου

Σε άλλες εποχές, η σημερινή επέτειος της 3ης Σεπτεμβρίου, ημερομηνίας «ορόσημου» για το ΠΑΣΟΚ, θα είχε καθαρά εορταστικό χαρακτήρα. Οπως φαίνεται, ωστόσο, τοποθετημένη στο κάδρο των ευρύτερων ισορροπιών στο ΚΙΝΑΛ, μάλλον εξελίσσεται σε «πονοκέφαλο» για τη Χαρ. Τρικούπη. Και αυτό γιατί, ενώ η ηγεσία επιχειρεί να στρέψει το βλέμμα στο μέλλον με τον ενιαίο φορέα στο επίκεντρο, η τάση… επιστροφής στο «πράσινο» παρελθόν, που εκφράστηκε έντονα τα τελευταία εικοσιτετράωρα από προβεβλημένα στελέχη του ευρύτερου «πασοκικού» χώρου, δημιουργεί τον κίνδυνο οι επετειακές εκδηλώσεις να μετατραπούν σε εστία εσωστρέφειας.

Οι παρεμβάσεις

Το ότι η εν λόγω τάση υφίσταται εδώ και καιρό στο ΚΙΝΑΛ ήταν γνωστό και εκφράστηκε εν πολλοίς στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος. Με αυτό το δεδομένο, άλλωστε, η Χαρ. Τρικούπη μετατόπισε εμφανώς το βάρος το τελευταίο διάστημα προς τη στήριξη του ενιαίου φορέα, καθιστώντας σαφές ότι η συγκεκριμένη πορεία είναι αδιαπραγμάτευτη. Ωστόσο, οι παρεμβάσεις των Παύλου Γερουλάνου και Νίκου Παπανδρέου τις τελευταίες ημέρες –προφανώς σε καθόλου τυχαία χρονική συγκυρία– επανέφεραν το «ζήτημα ΠΑΣΟΚ» εμφατικά στο προσκήνιο.

Προηγήθηκε η τοποθέτηση του προσφάτως υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, ο οποίος σε συνέντευξή του (News247) άσκησε κριτική στη Φ. Γεννηματά, τονίζοντας, μεταξύ άλλων ότι «ούτε η ηγεσία θεωρεί επιτυχημένο το αποτέλεσμα των εκλογών», ενώ, αναφερόμενος στο επερχόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε κατά μιας διαδικασίας «με διορισμένα στελέχη και κλειστή ατζέντα». Πρόσθεσε δε με νόημα ότι «δεν ξέρω για τα άλλα στελέχη μας, αλλά εγώ δεν ντρέπομαι να πω ότι είμαι ΠΑΣΟΚ».

Στην ίδια κατεύθυνση, αλλά σε σαφώς υψηλότερους τόνους, κινήθηκε και ο Νίκος Παπανδρέου, με άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα». Ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ έθεσε ευθέως θέμα επιστροφής στο «πράσινο» παρελθόν, κάνοντας λόγο για αποτυχημένη «προσπάθεια αποπασοκοποίησης», ενώ επισήμανε ότι οποιαδήποτε άλλη οδός, πλην της εκλογής προέδρου από τη βάση, θα συνιστά παραβίαση του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ.

Πώς αντιδρά σε όλα αυτά η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ; Αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο αμφισβήτησης του ενιαίου φορέα. «Η βάση του χώρου μας τοποθετήθηκε ξεκάθαρα τον Μάρτιο (σ.σ.: στο συνέδριο του ΣΕΦ), όταν 65.000 μέλη εξέλεξαν δημοκρατικά τους αντιπροσώπους και αυτοί δημοκρατικά και ομόφωνα αποφάσισαν την ενιαία λειτουργία του κόμματος. Eτσι θα προχωρήσουμε», ξεκαθάρισε χθες (ρ/σ Θέμα FM) ο γραμματέας της παράταξης Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Με αυτά τα δεδομένα, γίνεται αντιληπτό ότι το ΚΙΝΑΛ οδεύει στη σημερινή επετειακή εκδήλωση της Λάρισας σε κάθε άλλο παρά… εορταστικό κλίμα. Το ερώτημα που τίθεται σε βάθος χρόνου είναι αν το επερχόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (τοποθετείται χρονικά στο τέλος του έτους) θα μετατραπεί, όπως κάποιοι είχαν προβλέψει από νωρίς, σε αιχμηρό «αγκάθι» για τη συντεταγμένη πορεία που επιχειρεί να χαράξει για το ΚΙΝΑΛ η Χαρ. Τρικούπη.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *