Κοντά στα 50 ευρώ «κλειδώνει» η αύξηση του κατώτατου μισθού

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Πέριξ των 50 ευρώ, πάνω από 8%, φαίνεται πως «κλειδώνει» η αύξηση του κατώτατου μισθού. Η υπουργική απόφαση αναμένεται να οδηγήσει στην αναπροσαρμογή μισθών για περισσότερους από 400.000 μισθωτούς των οποίων οι αμοιβές καθορίζονται με βάση τα κατώτατα όρια, και θα υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο νέος κατώτατος μισθός θα είναι ενιαίος, για όλους, δεν θα ισχύει δηλαδή καμία ηλικιακή διαφοροποίηση, με την κυβέρνηση να επιμένει ότι ο υποκατώτατος μισθός που ισχύει σήμερα για νέους έως 25 ετών θα καταργηθεί.

Οι αυξήσεις αναμένεται να συμπαρασύρουν και μια σειρά από επιδόματα και παροχές που υπολογίζονται με βάση τις κατώτατες αποδοχές και καταβάλλονται σε περίπου 300.000 δικαιούχους. Οπως βέβαια θα οδηγήσει και σε αυξήσεις εισφορών για περίπου 1 εκατ. ασφαλισμένους μη μισθωτούς, που δηλώνουν εισοδήματα έως 7.000 ευρώ και πληρώνουν τις χαμηλότερες εισφορές που υπολογίζονται βάσει του κατώτατου μισθού.

Χθες, η αρμόδια υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου παρουσίασε στους εκπροσώπους των δανειστών το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που σηματοδοτεί και την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης, και τους ενημέρωσε πως η τελική απόφαση για το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών επανέλαβαν μεν ότι είναι σύμφωνοι με την αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας δε ότι αυτή θα πρέπει να είναι λελογισμένη. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επανέλαβαν τη θέση τους πως η αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη μέση παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας, ενώ εξέφρασαν επιφυλάξεις και για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, θεωρώντας ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος αύξησης της ανεργίας των νέων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ακολούθησε «ανταλλαγή οικονομικών και νομικών επιχειρημάτων από τις δύο πλευρές, σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και την επίδραση της αύξησης του κατώτατου μισθού σε βασικά μεγέθη της οικονομίας», παραδέχθηκε άλλωστε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη διαμόρφωση ενός νέου κατώτατου μισθού που θα ξεπερνά τα 630 ευρώ τον μήνα. Εάν η αύξηση «κλειδώσει» για παράδειγμα στο 8%, ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 632,96 ευρώ τον μήνα, αυξημένος κατά 46,88 ευρώ από το σημερινό ποσό των 586,08 ευρώ. Βέβαια, η αύξηση αυτή θα συμπαρασύρει και όσους αμείβονται μεν με τον κατώτατο μισθό, λαμβάνουν όμως επίδομα γάμου ή προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας (τριετίες που παραμένουν «παγωμένες» για όσους τις λάμβαναν έως το 2012). Ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύσει για όλο το 2019. Εάν η αύξηση αγγίξει τελικά, παρά τις ενστάσεις των δανειστών αλλά και εγχώριων εργοδοτικών οργανώσεων, το 10%, ο μισθός για τον ανειδίκευτο εργαζόμενο θα ανέλθει σε 644,68 ευρώ μεικτά, με την αύξηση να αγγίζει τα 58,6 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, σημαντικά υψηλότερη αναμένεται η αύξηση του μισθού για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών που σήμερα λαμβάνουν 510 ευρώ.

Καθώς ο κατώτατος μισθός αποτελεί βάση υπολογισμού αμοιβών, παροχών και εισφορών, η όποια αύξησή του θα οδηγήσει και σε αντίστοιχες αναπροσαρμογές. Ετσι, αντίστοιχα, θα αυξηθεί η αμοιβή για τη μερική απασχόληση, οι τριετίες, το επίδομα ανεργίας, η παροχή μητρότητας και τα άλλα επιδόματα που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ.

Αντίστοιχα, αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 9 με 12 ευρώ (ανάλογα με το αν η αύξηση είναι 8% ή 10%) η κατώτατη ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη, που έχει θεσπιστεί για τους μη μισθωτούς.

Η υπουργός Εργασίας ενημέρωσε χθες τους θεσμούς σχετικά και με τις δικαστικές διεκδικήσεις αναδρομικών από συνταξιούχους, για την περίοδο πριν από την απόφαση του ΣτΕ του 2015. Επί τάπητος τέθηκε και η υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η πρόοδος της οργανωτικής συγκρότησης του ΕΦΚΑ, καθώς και το πλάνο δράσης για την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού των ασφαλισμένων.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *