«Κούρεμα» εθνικού εναέριου χώρου: Δεχθήκαμε να μην καταθέτει το ΝΑΤΟ σχέδια πτήσης μεταξύ 6 και 10 ν.μ.

1Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΕΤΥΧΕ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗ
Μπορεί το επιχειρησιακό σχέδιο εμπλοκής του ΝΑΤΟ στις περιπολίες στο Αιγαίο να ανακοινώθηκε, αν και η SNMG 2 αναμένεται να αναπτυχθεί πλήρως σε βάθος ενός μήνα, αλλά τα “γκρίζα” σημεία μετά τις απαιτήσεις της Τουρκίας παραμένουν, είναι μεγάλα και απειλούν ευθέως τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Ο εθνικός εναέριος χώρος των 10 ν.μ. “κουρεύεται” και οι επαναπροωθήσεις λαθρομεταναστών και προσφύγων απλά δεν θα υπάρχουν.

Ας ξεκινήσουμε από τις επαναπροωθήσεις που ήταν επί της ουσίας και ο σκοπός της ανάπτυξης της Συμμαχικής δύναμης στο Αιγαίο. Διότι αν εντοπίζονται δεκάδες πλοία, βάρκες και σκάφη να οδηγούνται από τους Τούρκους διακινητές από τα παράλια στα ελληνικά νησιά και δεν υπάρχει δυνατότητα να αναχαιτιστούν τότε γιατί μιλάμε;

Από το επιχειρησιακό σχέδιο λοιπόν που ανακοίνωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ και ανέλυσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος τα πλοία της Συμμαχικής δύναμης θα πλέουν ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και στα τουρκικά παράλια και δεν θα κάνουν επαναπροωθήσεις παρά μόνο όταν γίνεται προσπάθεια διάσωσης λαθρομεταναστών και προσφύγων.

Δηλαδή, αν βρεθούν στη θάλασσα και κινδυνεύουν να πνιγούν τότε μπορεί να επέμβει πλοίο του ΝΑΤΟ, να τους διασώσει και θα εξεταστεί αν θα τους παραδώσει στην Τουρκία ή θα τους οδηγήσει στην Ελλάδα. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τα πλοία της Συμμαχικής δύναμης θα συνεργάζονται με το Λιμενικό, την τουρκική Ακτοφυλακή και την Frontex.

H Frontex ωστόσο δεν έχει καμία δικαιοδοσία στα τουρκικά χωρικά ύδατα και η Άγκυρα απαγορεύει την οποιαδήποτε ενέργεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού. Συνεπώς, όταν το ΝΑΤΟ εντοπίζει μια λέμβο με λαθρομετανάστες ή πρόσφυγες θα καλεί τη Frontex να την οδηγήσει που; Στα ελληνικά νησιά βεβαίως. Όσο για την τουρκική Ακτοφυλακή, τι λέμε; Με την κάλυψη αυτής και της ΜΙΤ δρουν οι δουλέμποροι.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων οι μεταναστευτικές ροές από την παρουσία του ΝΑΤΟ να περιοριστούν κατά 40%, αφού μιλάμε μία δύναμη μερικών πολεμικών πλοίων που θα δρουν σε ολόκληρο το Αιγαίο και θα πρέπει να αποτρέψουν σκάφη να περάσουν σε μία απόσταση 2 ή 3 και κάτι παραπάνω μιλίων. Με το που απομακρύνεται το πλοίο της SNMG 2 για να προλάβει δύο λέμβους με λαθρομετανάστες οι Τούρκοι ξαμολάνε 50-60 βάρκες στο πιο κάτω σημείο.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι ζητάμε να μπορεί η Frontex να παρεμβαίνει στα τουρκικά χωρικά ύδατα αλλά είναι προφανές πώς αυτό δεν το δέχεται επ’ ουδενί η Άγκυρα. Και χωρίς να συμβεί κάτι τέτοιο επαναπροωθήσεις απλά, τέλος.

Πάμε τώρα και στα θέματα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η SNMG 2 θα έχει πεδίο δράσης ολόκληρο το Αιγαίο και δεν θα περιοριστεί μόνο μεταξύ ελληνικών νησιών και τουρκικών παραλίων, όπου υπάρχει το καθεστώς της μέσης γραμμής λόγω της μικρής απόστασης.

Τι θα συμβεί όμως όταν απαιτηθεί να απονηθωθούν ελικόπτερα από ΝΑΤΟϊκά πλοία για έρευνα και διάσωση εντός του FIR Αθηνών και εντός του εναέριου χώρου μεταξύ 6 και 10 ναυτικών μιλίων; Θα κατατεθούν σχέδια πτήσης; Ο κ. Καμμένος είπε πώς θα υπάρξει σεβασμός στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα αλλά είναι γνωστό πώς το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει 6 ν.μ. σε θάλασσα και αέρα.

Αν δε επιχειρηθεί να ζητηθεί να κατατεθούν σχέδια πτήσης για αποστολές εντός 6 και 10 ν.μ. τότε η Άγκυρα θα αντιδράσει και το ΝΑΤΟ στη λογική “τα δίνω όλα στην Τουρκία” όπως συμβαίνει έως τώρα, θα κάνει δεκτή μία ακόμη αξίωση της προσθέτοντας αρκετό “γκρίζο” χρώμα στο Αιγαίο.

Όπως ειπώθηκε στην αρχή η ΝΑΤΟϊκή δύναμη θα αναπτυχθεί πλήρως σε περίπου ένα μήνα. Μέχρι τότε θα συνεχίσουν να έρχονται καραβιές λαθρομεταναστών και προσφύγων κατακλύζοντας την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε να φτιάξει δύο μουσουλμανικές πόλεις στη Μακεδονία, camp όπως τα ονόμασε ο κ. Καμμένος τα οποία όμως είναι… ανοιχτά.

«Μετά από τη χθεσινή απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής, θα δημιουργήσουμε camp 20.000 θέσεων στη Βόρεια Ελλάδα, κοντά στην Ειδομένη, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη συγκέντρωση μεταναστών (SIC) και προσφύγων, που έχει δημιουργηθεί μετά από την αυθαίρετη απόφαση έξι αστυνομικών διευθυντών της Ευρώπης να αναιρέσουν την απόφαση των αρχηγών κρατών και να κλείσουν τα σύνορα”, είπε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου ο κ. Καμμένος.

Πρόσθεσε δε πώς “στα δύο relocation centers, στα Διαβατά και στο Σχιστό, έχουμε περίπου 120% επί των δυνατοτήτων μας. Είναι πάρα πολύ μεγάλη η ροή προσφύγων και μάλιστα αυτή τη στιγμή είμαστε σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία αναλαμβάνει τον καθαρισμό, προκειμένου να δοθούν και κάποια κονδύλια για να υπάρξει και προς την τοπική αυτοδιοίκηση μια ελάφρυνση του κόστους για να ξεκινήσει το θέμα του καθαρισμού”.

Σημειώνεται απλά πώς οι λαθρομετανάστες και οι πρόσφυγες στα Διαβατά έριξαν τον τοίχο για να φύγουν και στο Σχιστό πάνε με λεωφορεία και φεύγουν με ταξί. Όσο δεν τον αριθμό των 20.000 που ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας “όταν το 2011 είχαμε 280.000 μετανάστες και πρόσφυγες”, έτσι όπως πάει η κατάσταση στην Ελλάδα θα βρεθούν σύντομα 1.000.000 λαθρομετανάστες και πρόσφυγες.

Την ανησυχία της κυβέρνησης για την επιβεβαίωση του τρομακτικού αυτού αριθμού μαρτυρά και η απόφαση να περιοριστούν στο μισό αυτοί που μεταφέρονται από τα νησιά στην Αθήνα. Άλλο πάλι και τούτο. Θα βουλιάξουν τα νησιά εν’ όψει τουριστικής περιόδου και εκεί που αναμέναμε κάποια έσοδα ως χώρα θα καταρρεύσουμε και οικονομικά.

ΠΗΓΗ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *