Κρητικός, ο αρχαιότερος σκύλος στην Ευρώπη

4Είναι ένα ξεχωριστό και μοναδικό στον κόσμο είδος. Ακριβώς όπως ο κρητικός αίγαγρος, έτσι και ο κρητικός σκύλος, πιο γνωστός ως το “κρητικό λαγωνικό”, ζει στο νησί τουλάχιστον από την εποχή των Μινωιτών. Αυτό το αποδεικνύουν και οι άπειρες απεικονίσεις του σε εκατοντάδες αγγεία της εποχής, με καταφανή τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του ζώου. Την προστασία αλλά και την ανάδειξη της φυλής του κρητικού λαγωνικού, του πανάρχαιου αυτού στολιδιού της κρητικής πανίδας, έχει αναλάβει ο Όμιλος που εδώ και περίπου ένα μήνα έχει ιδρυθεί με έδρα το Ηράκλειο.

Οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν, ο κρητικός λαγωνικός όμως είναι ο αρχαιότερος κυνηγετικός σκύλος στην Ευρώπη, όμως και τόσο σύγχρονος ώστε να μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα στις σύγχρονες κυνηγητικές συνθήκες. Ο σκύλος αυτός επιβίωσε στο ξηρό και άνυδρο κλίμα της Κρήτης, στο σπανό τοπίο με τις ξερολιθιές και τους ισχυρούς ανέμους με τα νέφη σκόνης. Κατόρθωσε να προσαρμόσει και να εμπλουτίσει την εργασία του με ιδιαίτερες αρετές, τις οποίες ανέπτυξε χάρη στην αυξημένη νοημοσύνη που διαθέτει.

Χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον για το κυνήγι του λαγού, μιας και είναι το μοναδικό τριχωτό θηρεύσιμο είδος στη γενέτειρα νήσο Κρήτη, και στην αρχαιότητα τον θεωρούσαν κορυφαίο κυνηγό του αιγάγρου, του αγριόχοιρου και της άρκτου.

Ο Όμιλος

Επίσης, σκοπός και στόχος του Ομίλου Κρητικού Λαγωνικού είναι η σύνταξη και η εφαρμογή κανονισμών που αφορούν διαγωνισμούς μορφολογίας και εργασίας σκύλων κάτω από τις διεθνείς προδιαγραφές της Federation Cynologique Internationale (FCΙ). Ιδρυτικά μέλη του Ομίλου αποτελούν ο πρόεδρος Νίκος Ανετάκης, ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Αλεξάκης, ο γραμματέας Γιώργος Ζαχαριουδάκης, ο ταμίας Γιάννης Πολυχρονάκης και το μέλος Κώστας Κλάδος.

Επίσης αναπληρωματικά μέλη του είναι οι Γεώργιος Κουράκης, Μανόλης Γραμματικάκης και Χαράλαμπος Αρβανίτης, ενώ μέλη της Ελεγκτικής Επιτροπής είναι οι Στέλιος Ρομπογιαννάκης και Γιάννης Μπουμπάκης.

Ο Όμιλος, για τον οποίο περισσότερα στοιχεία μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα www.cretandog.gr, έχει ζητήσει και έχει λάβει έγκριση από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος, το αρμόδιο σωμάτιο για όλες τις καθαρόαιμες φυλές στη χώρα, και λειτουργεί κάτω από τις προδιαγραφές της διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας.

Στο πλαίσιο αυτό και προς ενημέρωση όσων επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτόν, την ερχόμενη Τετάρτη 26 Νοεμβρίου πραγματοποιείται ανοικτή παγκρήτια συνέλευση, όπου θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα του ομίλου. Θα ακολουθήσει διαδικασία εγγραφής ζωών, θα γίνει αναφορά στο μορφολογικό και εργασιακό πρότυπο, καθώς και συζήτηση σχετικά με το ρόλο του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος για τη φυλή, το μορφολογικό και εργασιακό πρότυπο, καθώς και για την κατάταξή του στο παγκόσμιο κυνολογικό χάρτη. Επίσης, θα γίνουν εγγραφές νέων μελών και θα ακολουθήσει προβολή βίντεο από την επίσκεψη της επιτροπής αναγνώρισης φυλών της FCI στην Κρήτη με θέμα τον κρητικό λαγωνικό το 2007. Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί σε ισόγεια αίθουσα στις 6 στο απόγευμα, στην οδό Πηνειού 6, πίσω από το μέγαρο “Χάνδαξ” στο Ηράκλειο.

Πέντε χιλιετίες

Για το κρητικό λαγωνικό (Cretan hound), αυτόν το πρωτόγονο κυνηγετικό σκύλο, η μεγαλόνησος Κρήτη αποτελεί ιδιαίτερη πατρίδα και η φυλή του υφίσταται αναλλοίωτη τουλάχιστον επί πέντε χιλιετίες. Μάλιστα, υπάρχουν ευρήματα που απεικονίζουν τον κρητικό λαγωνικό σκύλο και αναφορές στις Κρήσσες κύνες χρονολογούνται ήδη από την προϊστορική περίοδο του Αιγαιακού Πολιτισμού, την Κυκλαδική, Μινωική και Μυκηναϊκή τέχνη και τα Ομηρικά Έπη.

Συγκεκριμένα, ιστορικά στοιχεία, έργα τέχνης που απεικονίζουν τον κρητικό σκύλο δίωξης και σας παρουσιάζουμε σήμερα μέσα από φωτογραφίες εμφανίζονται ήδη από τους προϊστορικούς οικισμούς της μεγαλονήσου που προηγήθηκαν του Μινωικού Πολιτισμού (3200-1700 π.Χ.). Ανάμεσα σε αυτά ένα μεταλλικό εύρημα που απεικονίζει το πλοίο της “Μεγάλης Θεάς” και φέρει επί της πλώρης τη χαρακτηριστική φιγούρα του κρητικού λαγωνικού. (Μουσείο Ηρακλείου). Επίσης, σφραγιδόλιθοι, κεραμικά και μεταλλικά σκεύη, διακοσμητικά αντικείμενα, γλυπτά και τοιχογραφίες αλλεπάλληλων ιστορικών περιόδων παραδίδουν απαράλλακτη τη μορφή του κρητικού λαγωνικού έκτοτε και ανά τους αιώνες. Ιδιαίτερης σημασίας όμως είναι η μινωικής τεχνοτροπίας νωπογραφία της Θήρας, που απεικονίζει τον αυθεντικό τύπο της φυλής.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο διακεκριμένος αρχαιολόγος, καθηγητής Σ. Μαρινάτος αφιέρωσε εκτεταμένα πονήματα σε αυτό το ζωντανό μνημείο της Ελλάδος, πιστοποιώντας την αδιάσπαστη ιστορική του συνέχεια και τη διατήρησή του στο νησί, με τα ίδια μορφολογικά και εργασιακά χαρακτηριστικά, έως τις μέρες μας.

ΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΤα χαρακτηριστικά του κρητικού λαγωνικού

Πρωτόγονος λαγωνικός σκύλος δίωξης, λυγερόκορμος, νευρώδης, αθλητικός, ταχύς. Ορθόωτος, λειότριχος, μακρυσκελής, με επιμήκη, διαθέτει σφηνοειδή κεφαλή και κυκλοτερή ουρά, η οποία αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του και τη χρησιμοποιεί σαν όργανο ευστάθειας αλλά και έκφρασης. Εύστροφος, ευλύγιστος, εύρωστος, επιδέξιος, με αστραπιαίες αντιδράσεις και ταχύτατο καλπασμό, ο κρητικός λαγωνικός κυνηγά το λαγό (και το αγριοκούνελο) μόνος ή ζευγαρωτά χρησιμοποιώντας την όραση αλλά και την όσφρηση.

Ανθεκτικός και αποτελεσματικός σε όλα τα εδάφη και ιδιαίτερα τα βραχώδη και δύσβατα, όπου αναδεικνύονται οι ικανότητές του στην αναρρίχηση, ερευνά, ξεφωλιάζει και καταδιώκει το θήραμα με ορμητικότητα και εξαιρετική ευελιξία, ικανός ακόμη και να το συλλάβει. Δίνει “φωνή” (η οποία είναι ιδιάζουσα: λεπτή, θρηνώδη και μάλλον χαμηλής έντασης) κατά τον οπτικό εντοπισμό του θηράματος και στην καταδίωξη.

Διαχρονικά ο κρητικός λαγωνικός αποδείχτηκε αποτελεσματικός για το κυνήγι του λαγού στην Κρήτη, όμως μπορεί να αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικός και για άλλα θηραματικά είδη, όπως η πέρδικα, η μπεκάτσα και το ορτύκι. Τα «κρητικά» είναι κατά κανόνα ισορροπημένα και συντροφικά σκυλιά, τα οποία αφοσιώνονται στον κυναγωγό τους στο βουνό, αλλά και στο σπίτι. Ειδικότερα στο κυνήγι είναι ήπια και ελεγχόμενα ζώα, που εργάζονται σε κοντινή ακτίνα από τον κυνηγό.

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *