Κριθάρι και μείωση χοληστερίνης

Σύμφωνα με νέα ανασκόπηση μελετών, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό…
The European Journal of Clinical Nutrition, φαίνεται ότι η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν κριθάρι σχετίζεται με στατιστικά σημαντική μείωση των επιπέδων δύο διαφορετικών τύπων «κακής» χοληστερόλης.
Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές πραγματοποίησαν συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 14 κλινικών μελετών, που πραγματοποιήθηκαν σε 7 διαφορετικές χώρες.
Συνολικά, βρέθηκε πως η καθημερινή κατανάλωση 6,5 και 6,9 γραμμαρίων β-γλυκάνης που προέρχεται από κριθάρι, για ένα μέσο διάστημα 4 εβδομάδων, οδήγησε σε μείωση των επιπέδων δύο τύπων «κακής» χοληστερόλης κατά 7%.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, αν και παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει πως το κριθάρι ασκεί υποχοληστερολαιμική δράση, πρόκειται για την πρώτη ανασκόπηση που εξετάζει την επίδρασή του σε δύο συγκεκριμένα είδη λιποπρωτεϊνών, που αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Παράλληλα, σχολιάζει πως, λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, φαίνεται ότι το κριθάρι ενδεχομένως να είναι εξίσου αποτελεσματικό στη μείωση των επιπέδων «κακής» χοληστερόλης με τη βρώμη, ένα δημητριακό που έχει κερδίσει το ενδιαφέρων τόσο των επιστημόνων όσο και των καταναλωτών, εξαιτίας της υπολιπιδαιμικής της δράσης.
Μάλιστα, το γεγονός ότι το κριθάρι διαθέτει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης και λιγότερες θερμίδες, συγκριτικά με τη βρώμη, πιθανόν να του προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα, ειδικότερα για άτομα που επιθυμούν να ρυθμίσουν το σωματικό τους βάρος.
Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr Labels Υγείαksipnistere.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *