Κυβέρνηση: “Δεν θα ξαναπληρώσουμε ούτε ένα ευρώ στους δανειστές εάν δεν έρθουν σε έντιμη συμφωνία”

3“Δεν πληρώνουμε εάν συνεχίσετε την πιστωτική ασφυξία” είναι τα τελικά πολιτικά συμπεράσματα Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζοντας τη θέση της κυβέρνησης στους δανειστές.

Aναφέρεται δε ότι δεν θα γίνουν αποδεκτά μέτρα όπως περικοπές μισθών και σνυτάξεων, ή άλλα υφεσιακά μέτρα, όπως είχαν υποσχεθεί άλλωστε στον ελληνικό λαό που εξέλεξε αυτή την κυβέρνηση.

Ευθεία προειδοποίηση προς τους εταίρους ότι, αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία, η Ελλάδα θα προτιμήσει τις πληρωμές στο εσωτερικό παρά τις δόσεις στο ΔΝΤ, απευθύνει το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο σχέδιο πολιτικών συμπερασμάτων της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που θα κληθούν να ψηφίσουν απόψε τα μέλη του κόμματος, η ηγεσία προέκρινε να ενσωματώσει την κριτική ισχυρών επιμέρους ομάδων (όπως της Αριστερής Πλατφόρμας) προκειμένου να καθησυχάσει το εσωτερικό μέτωπο κατά των δανειστών.

«Αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημεία, ας μην έχει κανείς αμφιβολία ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων των δανείων. Οι άνθρωποι είναι πάνω από το χρέος» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

Ο συμβιβασμός, για να γίνει αποδεκτός από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων θα πρέπει να μην περιλαμβάνει περικοπές σε μισθούς-συντάξεις, να προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, να έχει λύση για την αναδιάρθρωση του μη βιώσιμου χρέους και αναπτυξιακό πακέτο με δημόσιες επενδύσεις.

«Αντίπαλοι της συνοχής των ευρωπαϊκών λαών είναι οι φανατικοί της λιτότητας που υπονομεύουν τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης υιοθετώντας αδιάλλακτες στάσεις κι επιχειρώντας τον πιστωτικό στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας. Όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα, παίζουν παιχνίδι με τη φωτιά» τονίζεται στο σχετικό κείμενο.

Στο σχέδιο επιδιώκεται να διαφανεί επιπλέον ότι η κυβέρνηση επιμένει στις «κόκκινες γραμμές» που χάραξε ο ίδιος ο λαός στις 25 Γενάρη. «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία» ξεκαθαρίζεται.

Ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες δεν προτίθεται να δευτερολογήσει στο κλείσιμο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής, ωστόσο τίποτε ακόμη δεν είναι βέβαιο.

Σε ψηφοφορία θα τεθεί και το κείμενο που κατέθεσε η αριστερή πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, το οποίο θα υπερψηφιστεί και από την Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας του Ρούντι Ρινάλντι. Εκεί ζητείται η στάση πληρωμών ακόμη και η έξοδος από το ευρώ, αν οι δανειστές επιμείνουν σε ταπεινωτική συμφωνία με νέο μνημόνιο.

defencenet.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *