Κυρ. Μητσοτάκης: Χωρίς εκπτώσεις στην ασφάλεια

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες το βράδυ στο 30ό «Greek Economic Summit» του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου επανέλαβε ότι στον Λευκό Οίκο περιέγραψε τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

H μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα είναι η πρώτη μείωση φόρου για το 2020, προκειμένου να ελαφρυνθεί η επιβάρυνση στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, ενώ η πρώτη φάση του νέου ασφαλιστικού θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα, προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες το βράδυ στο 30ό «Greek economic Summit» του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Αναφερόμενος στη μείωση της φορολόγησης της εργασίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αν δεν υπάρξει ελάφρυνση, «θα υπονομεύουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», ενώ ταυτόχρονα, μιλώντας για τις επενδύσεις, εμφανίστηκε βέβαιος ότι στο Ελληνικό θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για έναρξη εργασιών εντός του πρώτου τριμήνου του 2020.

Μήνυμα απηύθυνε ο πρωθυπουργός και για την ασφάλεια, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει «εκπτώσεις, ούτε υποχωρήσεις». «Ο νόμος θα εφαρμόζεται παντού και για όλους. Δουλειά της αστυνομίας είναι να εφαρμόζει τον νόμο και θα το κάνει. Οι όποιες αντιδράσεις υπάρχουν θα ξεπεραστούν γιατί είναι το σωστό και γιατί η ελληνική κοινωνία έχει δεχθεί ότι αυτή είναι μια αρχή που δεν έχε ιδεολογικό χρώμα, που διέπει ως κεντρικός αρμός οποιοδήποτε σοβαρό κράτος δικαίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, αποτιμώντας την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, τόνισε ότι επανεπιβεβαίωσε το γεγονός ότι «η Ελλάδα είναι σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος σε μια εξαιρετικά ταραγμένη περιοχή». Απαντώντας μάλιστα στην κριτική που δέχθηκε ότι στην Ουάσιγκτον ήταν «προβλέψιμος», ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «αυτή είναι η έννοια μιας στρατηγικής συμμαχίας, ως προς τις βασικές προβλέψεις μιας στρατηγικής σχέσης να είσαι και προβλέψιμος, κάτι που δεν ισχύει για άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι στον Λευκό Οίκο περιέγραψε τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας και σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει την ένταση. «Θα επιδιώξουμε να επιλύσουμε διαφορές μας με την Τουρκία με τρόπο ειρηνικό, κρατάμε ανοικτό κανάλι διαλόγου επιδιώκοντας να μειώσουμε το συνολικό επίπεδο έντασης. Και χαίρομαι που οι ΗΠΑ τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα, λέγοντας ότι στηρίζουν και εγγυώνται την ασφάλεια και την ευημερία της Ελλάδας και με τις πρωτοβουλίες που θα δρομολογήσουν για την επίλυση των ζητημάτων με ειρηνικό τρόπο».

Την ίδια ώρα, κατατέθηκε χθες στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος και αύριο το απόγευμα εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο σχεδιασμός είναι οι τρεις συνεδριάσεις της επιτροπής να λάβουν χώρα την Τετάρτη, την Πέμπτη και τη Δευτέρα, έτσι ώστε το νομοσχέδιο να εισαχθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου. Σημειώνεται ότι με βάση τις αλλαγές στο Σύνταγμα που αφορούν την προεδρική εκλογή, απαιτούνται, ενδεχομένως, πλέον τέσσερις ψηφοφορίες. Δεδομένου ότι η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου λήγει στις 12 Μαρτίου 2020, η κοινοβουλευτική διαδικασία οφείλει να εκκινήσει τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα.

Αρα, ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να ανακοινώσει την πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, μεταξύ της ψήφισης του εκλογικού νόμου και του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Νταβός το διάστημα 22-24 Ιανουαρίου, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιεί ταξίδι-αστραπή στο Αουσβιτς και στις 29 Ιανουαρίου θα μεταβεί στο Παρίσι για να συναντήσει τον Εμανουέλ Μακρόν. Υπό αυτή την έννοια, το διάστημα μέχρι την επίσκεψη στο Παρίσι μοιάζει το επικρατέστερο για να προχωρήσει στην ανακοίνωση της απόφασής του για τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πάντως, ο ίδιος συνεχίζει να κρατά τα χαρτιά του κλειστά και δεν έχει αποκαλύψει στους συνεργάτες του ούτε το πρόσωπο, ούτε τον χρόνο της ανακοίνωσης. Οι πληροφορίες επιμένουν, πάντως, ότι θα πρόκειται για πρόσωπο με πολιτικό στίγμα, κατά πάσα πιθανότητα κεντροαριστερό.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *