«Κόκκινο πανί» για την Τουρκία ο νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ

1Την έντονη αργή της Άγκυρας προκαλεί η είδηση που μεταδόθηκε πρώτα από την Wall Street Journal, ότι ο κατά πάσα πιθανότητα προοριζόμενος από τον Ντόναλντ Τραμπ νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, είναι αυτός που προκάλεσε την μεγαλύτερη εθνική προσβολή στην Τουρκία τις τελευταίες δεκαετίες, (που ακόμα το… φυσάν και δεν «κρυώνει»).

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο στρατηγός David Petraeus που την περίοδο 2011-2012 διατέλεσε αρχηγός της CIA, προορίζεται από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να αναλάβει το κρίσιμο πόστο του αρχηγού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Μάλιστα για τον λόγο αυτό είχε σημαντική συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στο New Jersey, όπου συζητήθηκε αυτό το θέμα.

kokkino-pani-tourkia-neos-archigos-genikou-epiteliou-ipa

Αλλά ο David Petraeus είναι κόκκινο πανί για την Τουρκία, γιατί είναι αυτός που το 2003 και συγκεκριμένα στις 4 Ιουλίου όταν υπηρετούσε στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ και στην πόλη Σουλεϊμανιέ, συνέλαβε 11 Τούρκους αξιωματικούς που είχαν πάει εκεί για διερευνητική αποστολή και αφού τους ξεγύμνωσε, τους τσουβάλιασε κυριολεκτικά με άκρως εξευτελιστικό τρόπο και τους περιέφερε σε κοινή θέα σαν τρομοκράτες. Στη συνέχεια τους μετέφερε στην Βαγδάτη, όπου εκεί και μετά από τις εντονότατες διαμαρτυρίες της Άγκυρας αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το επεισόδιο αυτό θεωρήθηκε σαν η μεγαλύτερη προσβολή που υπέστη η Τουρκία και οι ένοπλες δυνάμεις της τα τελευταία χρόνια και μάλιστα από τότε αυτός ο στρατηγός ονομάστηκε από τους Τούρκους σαν ο… «τσουβαλιάρης» στρατηγός.

Αντιλαμβάνεστε τώρα τι αισθήματα έχει προκαλέσει στην Τουρκία αυτή η είδηση ότι ο τσουβαλιάρης θα είναι ο νέος αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *