Κ. Χατζηδάκης: Ιστορική στιγμή για την περιοχή η μονογραφή του καταστατικού του East Med Gas Forum

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Η Τουρκία θα μπορούσε να γίνει δεκτή στον οργανισμό για τη συνεργασία στο φυσικό αέριο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, υπό μια βασική προϋπόθεση: Τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στην τελετή για τη μονογραφή του Καταστατικού του East Med Gas Forum, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο.

Με το νέο Καταστατικό, το East Med Gas Forum μετεξελίσσεται σε μόνιμο οργανισμό, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ενθάρρυνση των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Οι χώρες που συμμετέχουν είναι η Αίγυπτος (το Κάιρο θα αποτελεί έδρα του Οργανισμού), η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο κ. Χατζηδάκης, που εκπροσώπησε τη χώρα μας στην τελετή, τόνισε συγκεκριμένα δύο σημεία:

Πρώτον, ότι ο νέος αυτός οργανισμός έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που συμμετέχουν σε αυτόν χρησιμοποιούν την ενέργεια ως καταλύτη για την ειρήνη και τη συνεργασία και όχι ως αφορμή για συγκρούσεις σε μια ήδη ταραγμένη περιοχή.

Δεύτερον, ότι το μήνυμα αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από την Τουρκία η οποία θα μπορούσε να γίνει δεκτή σε αυτό τον οργανισμό υπό μια βασική προϋπόθεση: τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Δυστυχώς μέχρι τώρα τόσο οι παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και η υπογραφή του περιβόητου μνημονίου με την κυβέρνηση Αλ-Σάρατζ στη Λιβύη μαρτυρούν ακριβώς το αντίθετο.

Στο περιθώριο της 3ης Υπουργικής Συνόδου του East Med Gas Forum ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε συνομιλίες με τον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ κ. Yuval Steinitz, με τον οποίο συζήτησαν τα περαιτέρω βήματα για την εφαρμογή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας Ελλάδας, Κύπρου Ισραήλ σε σχέση με τον αγωγό East Med. Ο κ. Χατζηδάκης είχε επίσης συνάντηση με τον Αιγύπτιο υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, κ. Tarek El Molla με τον οποίο συζήτησαν για την παρουσία ελληνικών ενεργειακών ομίλων στην Αίγυπτο, αλλά και για την πιθανότητα η Αίγυπτος να συμμετάσχει στο μέλλον στον αγωγό East Med.

O υπουργός ΠΕΝ είχε συζητήσεις με όλους τους υπουργούς που συμμετείχαν στη Σύνοδο.

Τις εργασίες της Συνόδου παρακολούθησαν -με την ιδιότητα παρατηρητή- εκπρόσωποι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που έχει στηρίξει χρηματοδοτικά τον Οργανισμό) και της Παγκόσμιας Τράπεζας που έχει εκπονήσει ειδική μελέτη για τα κοιτάσματα και τις υποδομές φυσικού αερίου της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, η οποία και παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

Σημειώνεται τέλος, ότι αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει ο ιδιωτικός τομέας για την επίτευξη των στόχων του East Med Gas Forum, τα μέλη του Οργανισμού χαιρέτισαν την ίδρυση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Φυσικού Αερίου (Gas Industry Advisory Committee) που θα λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος και πλατφόρμα διαλόγου με τη διεθνή βιομηχανία φυσικού αερίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *