Λου Γουίλιαμς: Ένας ηγέτης από τον πάγκο

Λου Γουίλιαμς: Ένας ηγέτης από τον πάγκο

Ο Λου Γουίλιαμς έδωσε τη νίκη στους Κλίπερς με buzzer-beater κόντρα στους Νετς, επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά ότι είναι ο ηγέτης της ομάδας του. Κι ας έρχεται από τον πάγκο.

Ο Λου Γουίλιαμς δεν είναι ένας απλώς αναπληρωματικός. Πριν μερικές ημέρες έγινε ο πιο παραγωγικός παγκίτης στην ιστορία του ΝΒΑ. Έχει δύο βραβεία καλύτερου έκτου παίκτη και πάει για το τρίτο. Είναι όμως και κάτι ακόμα: Ο ηγέτης των Κλίπερς.

Ο Γουίλιαμς ήταν πάντα μία ιδιαίτερη περίπτωση παίκτη. Ένα μπασκετικό παράδοξο. Αρχικά, είναι ένας από τους τελευταίους ΝΒΑερς που πήγε κατευθείαν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου από το Γυμνάσιο, αφού επιλέχθηκε από τους Σίξερς στο Νο45 του ΝΒΑ Draft του 2005, την τελευταία χρονιά που επιτρεπόταν κάτι τέτοιο. Είναι ένας παίκτης που πήγε στο ΝΒΑ ως πόιντ γκαρντ, αλλά σταδιακά μεταβλήθηκε σε σούτινγκ γκαρντ και ας έχει ύψος 1.85 μέτρα! Δεν είναι εκρηκτικός και είναι ακόμα πιο αργός από την σεζόν 2012/13 κι έπειτα όταν υπέστη ρήξη χιαστού. Δεν είναι σουτέρ, αφού έχει ποσοστό καριέρας 34.8% στα τρίποντα. Κι όμως, με κάποιο τρόπο, σκοράρει όπως και όποτε θέλει!

Ο Γουίλιαμς έκανε πάντα τα πράγματα με τον δικό του τρόπο και στον δικό του ρυθμό. Έχει γίνει ανταλλαγή 3 φορές. Έχει περάσει από 6 ομάδες (Σίξερς, Χοκς, Ράπτορς, Λέικερς, Ρόκετς, Κλίπερς) και σε όλες είχε διψήφιο αριθμό πόντων μέσο όρο. Σε όλες ερχόταν από τον πάγκο, καταφέρνοντας όμως με κάποιο τρόπο να γίνεται πολύτιμος κι ας τον λοιδορούσαν ενίοτε τα Αμερικανικά ΜΜΕ επειδή… τινάζεται σε κάθε επαφή. Είναι σταθερά υποτιμημένος κι ας είναι από τους καλύτερους παγκίτες όλων των εποχών. Και χρειάστηκε να φτάσει 32 χρονών για να κερδίσει ουσιαστικά την αναγνώριση που του αξίζει, με τον πλέον παράδοξο τρόπο, παίζοντας στην πιο περίεργη ομάδα του ΝΒΑ, τους Κλίπερς!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΧΑΜΑΛΗΔΕΣ

Οι Κλίπερς έχουν τρελάνει κόσμο φέτος με την προσέγγιση που ακολουθούν στο παιχνίδι τους. Έχοντας στα χαρτιά λιγότερο ταλέντο από τουλάχιστον 10 ομάδες της Δύσης, οι Κλίπερς βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην 8η θέση της Δύσης και κοιτάζουν πιο ψηλά, με τον Ντοκ Ρίβερς να παίρνει το βέλτιστο από κάθε παίκτη του. Είναι μία ομάδα γεμάτη ρολίστες, που απολαμβάνουν να είναι σε δεύτερο ρόλο, αφήνοντας σε πρώτο ρόλο τον… έκτο παίκτη τους. Αυτό είναι που τους κάνει και να ξεχωρίζουν.

Ο Γουίλιαμς μοιάζει εύθραυστος. Ένας ντελικάτος παίκτης ανάμεσα σε χαμάληδες που παίζουν ξύλο σε κάθε φάση. Ο Γουίλιαμς όμως δεν είναι μόνο αυτό που δείχνει. Είναι ένας τύπος που επιτίθεται ανελέητα προς το καλάθι, ο οποίος δεν φοβάται την επαφή παρά το μικρό του δέμας. Εκτελεί 6.7 βολές ανά αγώνα (12ος σε όλο το ΝΒΑ), αλλά και 0.25 βολές το λεπτό (4η επίδοση στο ΝΒΑ), ευρισκόμενος στην συγκεκριμένη κατηγορία πίσω μόνο από τους Τζέιμς Χάρντεν (0.30), Τζοέλ Εμπίντ (0.29) και Γιάννη Αντετοκούνμπο (0.28) και πάνω από παίκτες όπως ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο Άντονι Ντέιβις και ο Καγουάι Λέοναρντ! Πάνω από όλα όμως δεν φοβάται να βγει μπροστά όποτε χρειάζεται, παίρνοντας το ένα μεγάλο σουτ μετά το άλλο. Όπως έκανε δηλαδή στον αγώνα των Κλίπερς με τους Νετς, σημειώνοντας το νικητήριο καλάθι στη νίκη της ομάδας του με 119-116.

Σουτ σαν αυτό έχουν χτίσει την καριέρα του Γουίλιαμς βήμα-βήμα. Ενός παίκτη που είναι σταθερά υποτιμημένος, οι αριθμοί του και τα ποσοστά του δεν συνάδουν με το σύγχρονο μπάσκετ και θεωρητικά δεν θα έπρεπε να είναι τίποτα περισσότερο από τον 8ο-9ο καλύτερο παίκτη μίας ομάδας. Κι όμως, αυτός ο τύπος είναι ο σημαντικότερος παίκτης της πιο περίεργης ομάδας του ΝΒΑ. Είναι ένας από τους καλύτερους παγκίτες όλων των εποχών. Είναι ένας παίκτης βγαλμένος από την δεκαετία του 90' και του 2000, ο οποίος με κάποιο τρόπο σημειώνει φέτος 20.4 πόντους σε 26 λεπτά συμμετοχής, ερχόμενος από τον πάγκο. Είναι ο Λου Γουίλιαμς. Και είναι μία κατηγορία μόνος του.

AP Photo/David Zalubowski

Πηγή άρθρου – sport24.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *