Μέτρηση πίεσης μέσω selfie βίντεο από το κινητό

Μέτρηση πίεσης μέσω selfie βίντεο από το κινητό

Η πίεση του αίματος μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια μέσω ενός selfie βίντεο από το κινητό, σύμφωνα με ερευνητές του University of Toronto.

Ο Κανγκ Λι, καθηγητής εφαρμοσμένης ψυχολογίας και ανθρώπινης ανάπτυξης στο Ontario Institute for Studies Education ήταν ο επικεφαλής συντάκτης της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με επιστήμονες από δύο κινεζικά πανεπιστήμια (Hangzhou Normal University, Zhejiang Normal University). Χρησιμοποιώντας τεχνολογία που ανέπτυξαν ο ίδιος και ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Πολ Ζενγκ, ήταν σε θέση να μετρήσουν την πίεση 1.328 ενήλικων Καναδών και Κινέζων, απλά και μόνο τραβώντας δίλεπτα βίντεο των προσώπων τους με iPhone. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με αυτά συμβατικών μεθόδων και διαπιστώθηκε πως ήταν σε θέση να μετρήσουν τρεις τύπους πίεσης με ακρίβεια 95%-96%.

Το επίτευγμα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν σκεφτεί κανείς πως η πίεση του αίματος είναι ένας από τους βασικότερους δείκτες ως προς την κατάσταση της υγείας ενός ανθρώπου. Αξίζει να σημειωθεί πως η ανακάλυψη αυτής της τεχνολογίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τύχη: Τρία χρόνια πριν ο Λι και ο Ζενγκ προσπαθούσαν να φτιάξουν έναν ανέπαφο ανιχνευτή ψεύδους, ωστόσο στην πορεία διαπίστωσαν πως παρεμφερής τεχνολογία μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση της πίεσης του αίματος. Ως αποτέλεσμα, ο Λι άλλαξε την πορεία της έρευνάς του. «Με τους ανιχνευτές ψεύδους, ωφελείται μόνο μια μικρή ομάδα ανθρώπων. Αλλά αν μπορώ να μετρήσω την πίεση, ωφελούνται πολύ» είπε ο ίδιος.

Η συγκεκριμένη τεχνική (transdermal optical imaging) λειτουργεί αξιοποιώντας τη διαφανή φύση του δέρματος στο πρόσωπο: Όταν το φως πέφτει πάνω στο πρόσωπο, διαπερνά το δέρμα και φτάνει στην αιμοσφαιρίνη. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιεί τον οπτικό αισθητήρα στο smartphone για να «πιάνει» το κόκκινο φως που αντανακλά πίσω η αιμοσφαιρίνη, επιτρέποντας την οπτικοποίηση και τη μέτρηση των αλλαγών στη ροή του αίματος κάτω από το δέρμα.

«Από το βίντεο που καταγράφεται μέσω αυτής της τεχνολογίας, μπορείς να δεις πώς οι ροές του αίματος σε διαφορετικά σημεία του προσώπου, και μέσω της ροής του αίματος στο πρόσωπο μπορείς να πάρεις πολλές πληροφορίες» λέει ο Λι- ο οποιος δημιούργησε μια σχετική startup ονόματι Nuralogix, μαζί με τον επιχειρηματία Μάρτσιο Ποτσουόλι, που έχει αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου.

Η Nuralogix έχει αναπτύξει μια εφαρμογή για smartphone ονόματι Anura, η οποία επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να δοκιμάσουν την τεχνολογία αυτή οι ίδιοι, τραβώντας ένα βίντεο 30 δευτερολέπτων προκειμένου να λάβουν μετρήσεις για τα επίπεδα στρες τους και τον χτύπο της καρδιάς τους. Το φθινόπωρο η εταιρεία θα βγάλει μια έκδοση της εφαρμογής στην Κίνα που θα περιλαμβάνει δυνατότητες μέτρησης της πίεσης του αίματος.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *