Μαρλέν Ντίτριχ: Η ηθοποιός που έπαιξε στην πρώτη γερμανική ομιλούσα ταινία

Γεννήθηκε ως Μαρία Μαγδαληνή Ντίτριχ στο Βερολίνο στις…
27/12 το 1901. Η Marlene Dietrich έρχεται να φωτίσει την ασημένια οθόνη κατά την Χρυσή Εποχή του Χόλιγουντ.

Η Dietrich κατέκτησε τη διεθνή της φήμη από τη στιγμή που εμφανίστηκε στο ρόλο ως η τραγουδοποιός, Lola-Lola, στην πρώτη ομιλούμενη ταινία της Γερμανίας, Der Blaue Engel (1930) και στην αγγλική έκδοση The Blue Angel. Η ηθοποιός διέσχισε τον Ατλαντικό σύντομα μετά την πρεμιέρα της και συνέχισε να συνεργάζεται με τον σκηνοθέτη της ταινίας Blue Angel, Josef von Sternberg, σε μια σειρά από αξέχαστες ταινίες στο Χόλιγουντ, όπως το Μαρόκο, το Σαγκάη Express και ο Διάβολος είναι γυναίκα.

Όμως η Ντίτριχ ήταν κάτι περισσότερο από μια femme fatale με αξέχαστη φωνή. Ο Στέρνμπεργκ, ήταν ο σκηνοθέτης που έλαβε το ρίσκο να γυρίσει ανάποδα τις αντιλήψεις για τη θηλυκότητα, φορώντας της ένα σμόκιν και ένα καπέλο στο σημείο που εμφανιζόταν, ως χορεύτρια σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Μαρόκο ή φορώντας ανδρικά μεταξωτά κοστούμια.

Αρχικά έπαιξε σε γερμανικές ταινίες και στο θέατρο συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Μαξ Ράινχαρντ. Αργότερα συνεργάστηκε με το σκηνοθέτη Γιόζεφ φον Στέρνμπεργκ. Το 1930 έπαιξε στην ταινία που της χάρισε διεθνή φήμη: Γαλάζιος Άγγελος (Der blaue Engel). Μετά πρωταγωνίστησε στις ταινίες: Μαρόκο (Morocco, 1930), Κατάσκοπος Χ-27 (Dishonored, 1931), Σαγκάη Εξπρές (Shanghai Express, 1932), Η τραγική τσαρίνα (The Scarlet Empress). Όταν έληξε η συνεργασία της με τον Στέρνμπεργκ, συνέχισε να παίζει σε ταινίες διαφορετικού ύφους, όπως: Σαρξ και διάβολος (Destry Rides Again), Φλόγα και πάθος (A Foreign Affair), Πονεμένο Ρομάντζο (Stage Fright, 1950), Μάρτυρας Κατηγορίας (Witness For The Prosecution) και Τα απόρρητα της Νυρεμβέργης (Judgment at Nuremberg). Η Ντίτριχ καθιέρωσε στον κινηματογράφο της εποχής τον τύπο της μοιραίας γυναίκας και υπήρξε το ίνδαλμα εκατομμυρίων γυναικών.

Οι ομοφυλοφιλικές της τάσεις έγιναν γνωστές αφού εγκατέλειψε την κινηματογραφική της σταδιοδρομία σε προχωρημένη πλέον ηλικία. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει ένατη στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών

Το Doodle της Dietrich απεικονίστηκε από την καλλιτέχνιδα Sasha Steinberg.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *