Μαστίγιο από την Ευρώπη: “Εχετε δεσμευτεί για μέτρα 1,8 δις…”

A Greek national flag flies beneath the Parthenon temple on Acropolis hill in Athens, Greece, on Tuesday, May 1, 2012. It is "entirely possible" IMF, EU will refuse to make next payment to Greece if new govt doesn't fulfill its commitments, UBS's Stephane Deo says in note to clients before May 6 elections. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Με διπλωματικούς όρους αλλά τις αιχμές να είναι κάτι περισσότερο…
από σαφείς, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας πάντα, πέρασε γενεές δεκατέσσερις την ελληνική κυβέρνηση, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα για τί πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα όχι μόνο για να γυρίσουν οι επικεφαλής των δανειστών αλλά κυρίως για να κλείσει η περιβόητη πρώτη αξιολόγηση.

Και τι δεν είπε: ότι απαιτείται πολιτική βούληση για να κλείσει η αξιολόγηση, ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει να πάρει μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ για το 2016 (στο 1% του ΑΕΠ), ότι υπάρχουν σημαντικά αγκάθια στο ασφαλιστικό, ότι κάποιοι υπουργοί δεν είναι… σοβαροί γιατί διορίζουν κομματικά στελέχη στο Δημόσιο και πως η επιστροφή του κουαρτέτου δεν είναι καθορισμένη και ούτε πρόκειται να… κλείσουν εισιτήρια για Αθήνα αν η κυβέρνηση δεν πάρει αποφάσεις!

Το μαστίγωμα της Ελλάδας από τον κοινοτικό αξιωματούχο ξεκίνησε… σιγά σιγά. Τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία της αξιολόγησης λέγοντας ότι με αυτό συμφωνεί και η ελληνική πλευρά και τόνισε πως οι συζητήσεις των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα με τις ελληνικές αρχές «πήγαν πολύ καλά».

Και κάπου εκεί, άρχισε το… κακό. Υπάρχουν, είπε, διαφορές στο ασφαλιστικό, στα δημοσιονομικά στοιχεία του 2016 και των επόμενων ετών, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Και χαρακτήρισε τα θέματα της πρώτης αξιολόγησης «σύνθετα», όχι μόνο από τεχνικής απόψεως, αλλά «ακόμη περισσότερο από πολιτικής», σημειώνοντας ωστόσο πως «όλοι ελπίζουν ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σχετικά σύντομα». Και έστειλε το… πρώτο μήνυμα: «η ποιότητα της συμφωνίας υπερέχει της ταχύτητας επίτευξής της».

Η συνέχεια ήταν ακόμη χειρότερη… Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης έθεσε ώς προϋπόθεση για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση να είναι λειτουργικό το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τονίζοντας πως αυτό είναι ουσιώδες για αρκετά κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, αν και είπε πως υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις σημείωσε ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι απαιτείται ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως η ηλικία συνταξιοδότησης, τα ποσοστά αναπλήρωσης και η περίοδος καταβολής εισφορών. Τόνισε, επίσης, ότι στόχος είναι να φτιαχτεί ένα συνταξιοδοτικό σύστημα που θα είναι θετικό για τον επίσημο τομέα της οικονομίας.

Και στη συνέχεια ήρθε η… “βόμβα” για τα έκτακτα μέτρα! Αναφερόμενος στο ενδεχόμενος νέων μέτρων για το 2016 υπενθύμισε ότι είχε συμφωνηθεί πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ περίπου), τα οποία όμως πρέπει να εξειδικευτούν. Όπως είπε, οι ελληνικές Αρχές και οι θεσμοί συμφώνησαν να εργαστούν πάνω στον προϋπολογισμό του 2016.

Στη συνέχεια, δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τους διορισμούς κομματικών στελεχών στο Δημόσιο, αναφερόμενος στην πολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα και μιλώντας για κάποια «βασικά υπουργεία» στην Ελλάδα που φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει σοβαρά τις αποφάσεις του Ιουλίου!

Και το καλύτερο το κρατούσε για το… τέλος. Κανείς δεν ξέρει πότε θα γυρίσουν οι επικεφαλής των δανειστών. Και δεν θα γυρίσουν αν η κυβέρνηση δεν πάρει αποφάσεις. Όπως είπε δεν έχει προσδιοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα, τονίζοντας όμως ότι ο μεγάλος όγκος των τεχνικών διαβουλεύσεων έχει ολοκληρωθεί και ότι το βασικό στην παρούσα φάση είναι η λήψη αποφάσεων.
Πηγή

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *