Τελευταία Νέα

«Μαύρο» χρήμα αναζητεί η ΑΑΔΕ μέσω του Ε3

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε διασταυρώσεις στα δηλωθέντα στοιχεία λογιστών, μεσιτών ακινήτων και εκπλειστηριαστών αγαθών μεγάλης αξίας προχωράει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τις προσεχείς ημέρες. Ουσιαστικά, οι ελεγκτές θα εξετάσουν το σύνολο των στοιχείων που δηλώθηκαν στο έντυπο Ε3 από τις παραπάνω κατηγορίες επαγγελμάτων, προκειμένου να διαπιστωθούν περιπτώσεις ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν θα αξιοποιηθούν από την ΑΑΔΕ τόσο για τη δημιουργία βάσης δεδομένων με τα υπόχρεα πρόσωπα όσο και για τη στόχευση υποθέσεων και την υποβοήθηση του ελεγκτικού έργου. Οπως αναφέρουν στελέχη της ΑΑΔΕ, θα διενεργηθούν εκτεταμένοι έλεγχοι στις ανωτέρω κατηγορίες, καθώς τα πρόσφατα στοιχεία των ελέγχων δείχνουν υψηλή παραβατικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του διοικητή της φορολογικής διοίκησης Γ. Πιτσιλή καθορίστηκε πρώτη φορά για τα εισοδήματα του έτους 2018 ειδικός πίνακας στο έντυπο Ε3 «κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα», που στοχεύει στη συγκέντρωση πληροφοριών από εποπτευόμενα από την ΑΑΔΕ υπόχρεα πρόσωπα ως προς την εφαρμογή του νόμου που αφορά το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ανεξάρτητης αρχής, από 1/1/16 έως 30/4/19 η ΑΑΔΕ έχει εντοπίσει 1.806 ύποπτους φορολογουμένους. Από το σύνολο των υποθέσεων, 792 έχουν ολοκληρωθεί και βεβαιώθηκαν ποσά άνω των 66 εκατ. ευρώ.

Στελέχη της φορολογικής διοίκησης υποστηρίζουν ότι το 2019 τα αποτελέσματα θα είναι σημαντικά και με πολύ μεγάλο εισπρακτικό ενδιαφέρον. Και αυτό, καθώς πλέον μέσα από το Σύστημα Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών και την Εφαρμογή Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έχουν τη δυνατότητα της ταχείας πρόσβασης σε πληροφορίες χρηματοοικονομικών προϊόντων και ταχύτερης ολοκλήρωσης των σχετικών ελέγχων.

Με βάση το θεσμικό πλαίσιο, η ΑΑΔΕ είναι αρμόδια αρχή για την εποπτεία: α) εξωτερικών λογιστών – φοροτεχνικών και των νομικών προσώπων παροχής λογιστικών – φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και των ιδιωτών ελεγκτών, β) μεσιτών ακινήτων για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ, γ) εμπόρων και εκπλειστηριαστών αγαθών μεγάλης αξίας, όταν το κόστος της συναλλαγής ανέρχεται σε τουλάχιστον 10.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, με το νέο Ε3, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου 4557/2018 περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, υποχρέωσε για πρώτη φορά τους συγκεκριμένους επαγγελματίες να δηλώσουν τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν το 2018.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούνιο η χώρα μας ανέβηκε κατάταξη και βρίσκεται πλέον σε καθεστώς κανονικής παρακολούθησης (regular follow-up), σύμφωνα με την αξιολόγηση της χώρας που ολοκληρώθηκε στο Ορλάντο των Ηνωμένων Πολιτειών μεταξύ 16 και 21 Ιουνίου 2019 από την ομάδα χρηματοπιστωτικής δράσης (Financial Action Task Force – FATF), αναφορικά με την αποτελεσματικότητά της σε θέματα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *