Μείωση μη μισθολογικού κόστους υποσχέθηκε ο υπουργός Εργασίας

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Διαβεβαιώσεις για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος τετραετίας, καθώς και για την άμεση θεσμοθέτηση λευκού μητρώου συνεπών επιχειρηματιών έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης κατά τη συνάντηση που είχε χθες με το προεδρείο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Επιπλέον, κατά τη συνάντηση ο υπουργός δέχθηκε τις προτάσεις της ΕΣΕΕ για μείωση του επιτοκίου και του ύψους της κατώτατης δόσης στο πλαίσιο της ρύθμισης των 120 δόσεων, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτή θα είναι η τελευταία ρύθμιση και δεν θα δοθεί καμία παράταση υπαγωγής.

Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για την οποία έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαβούλευσης, η ΕΣΕΕ δεσμεύτηκε να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στην κατεύθυνση της απλοποίησης και της λειτουργικότητάς του έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Εκτός των παραπάνω η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας έθεσε υπ’ όψιν του υπουργού σειρά άλλων προτάσεων για εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα του κλάδου. Σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, είναι τα ακόλουθα:

• Επιστροφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και καθορισμός των κατώτατων αμοιβών από τους κοινωνικούς εταίρους.

• Ενίσχυση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και του θεσμού της μεσολάβησης, καθώς και περιορισμός της υποχρεωτικής διαιτησίας.

• Επανεξέταση της χρησιμότητας της διάταξης για τον «βάσιμο λόγο απόλυσης».

• Η αλλαγή του πλαισίου των προστίμων για την αδήλωτη εργασία με την ολοκληρωτική μετατροπή τους σε δηλωμένη εργασία.

Στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό οι επιπλέον προτεραιότητες που θέτει η ΕΣΕΕ είναι οι εξής:

• Βελτίωση της ανταποδοτικότητας εισφορών – συνταξιοδοτικών παροχών στις νέες συντάξεις.

• Υπολογισμός της σύνταξης στο σύνολο του επιχειρηματικού βίου.

• Αποκατάσταση των αδικιών ως προς την καταβολή του επιδόματος ανεργίας στους πρώην ασφαλισμένους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

• Διαγραφή των ασφαλιστικών εισφορών υγείας ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ για παροχές που δεν έλαβαν το διάστημα 2009-2016.

• Θέσπιση μόνιμης ρύθμισης για συνταξιοδότηση σε ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ με οφειλές έως 50.000 αντί των 20.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

• Περιορισμός λήψης αναγκαστικών μέτρων για βεβαιωμένες οφειλές στο ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών).

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *